

Over de verpleegafdeling
U komt op de verpleegafdeling hematologie voor immunotherapie, chemotherapie of een stamceltransplantatie.
lees meerOver de verpleegafdeling
Op de afdeling kunnen 28 patiënten worden opgenomen. Er zijn twaalf eenpersoons- en acht tweepersoonskamers. De behandeling en de ernst van de ziekte bepalen op welke kamer u verpleegd wordt. Op de afdeling wordt gemengd verpleegd, het kan daardoor voorkomen dat een man en een vrouw op dezelfde kamer liggen. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, geef dit dan tijdig aan. Op de dag van uw ontslag is het streven dat u voor 12 uur naar huis kunt.

Maatregelen coronavirus
Er gelden nog een beperkt aantal coronamaatregelen in het Radboudumc. Zo blijft het voor iedereen vanaf 9 jaar verplicht om een mondkapje te dragen. Ook vragen we u om een zelftest te doen voor u naar het ziekenhuis komt en alleen te komen als dat volgens de coronavragenlijst veilig is. lees meer
Beschermende isolatie
Door uw ziekte en de behandeling met chemo- en/of immunotherapie, heeft u weinig afweer tegen infecties. Daarom zijn er een aantal beschermende maatregelen getroffen om infecties zoveel mogelijk te voorkomen.
lees meerBeschermende isolatie
Door uw ziekte en de behandeling met chemo- en/of immunotherapie, heeft u weinig afweer tegen infecties, doordat de witte bloedlichaampjes zijn verminderd. Daarom is het belangrijk om uzelf te beschermen tegen bacteriën van buitenaf en binnenuit uw lichaam. Dat betekent dat er een aantal beschermende maatregelen zijn getroffen om infecties zoveel mogelijk te voorkomen.
Luchtfiltering
De afdeling en de patiëntenkamers zijn aangesloten op een luchtfilter- en sluissysteem, waardoor er een ‘schone’ luchtbeheersing is op de verpleegafdeling. Bij entree van de verpleegafdeling bevindt zich een sluis, waarvan de ene deur pas open kan als de andere gesloten is. De sluizen van de patiëntenkamers zijn allemaal voorzien van schuifdeuren. De deur van patiëntenkamer zelf mag pas geopend worden als de schuifdeur gesloten is en andersom. Spullen die op de grond gevallen zijn, mogen niet door u opgeraapt worden; deze dienen eerst gereinigd te worden door een verpleegkundige.
Persoonlijke spullen
U mag smartphones, laptops, ipad, schrijf-, lees- en hobbymateriaal meebrengen. Ook kunt u de krant, tijdschriften en post ontvangen.
Bloemen
Het is niet toegestaan om bloemen en planten mee te nemen naar de afdeling. De kans op een infectie wordt door bacteriën in potgrond en bloemwater vergroot. Kunststof- en zijden bloemen mogen wel op de afdeling.
Persoonlijke hygiëne
Omdat u weinig afweer heeft is het belangrijk om uzelf te beschermen tegen bacteriën van buitenaf en binnenuit uw lichaam.
lees meer
Uw opname bij het Radboudumc
Wordt u binnenkort opgenomen op een van onze verpleegafdelingen? Of bent u met spoed bij ons opgenomen? Dan komt er veel op u af. Hier vindt u informatie over het voorbereiden op een opname, de opnamedag, uw verblijf en uw ontslag.
lees meerBezoektijden en -informatie 12.00 - 21.00 uur
Lees hier praktische informatie over onder andere hygiëne, de dagen dat u chemotherapie krijgt, voeding en bezoek.
lees meerBezoektijden en -informatie 12.00 - 21.00 uur
-
- Op de afdeling wordt gebruik gemaakt van sluizen en een overdruksysteem. Wacht met het openen van de sluisdeur naar uw kamer totdat de sluisdeur achter u dicht is.
- Er is een gratis Wifi verbinding, u kunt uw eigen laptop, tablet en smartphone meenemen.
- U kunt uw hoofdkussen van thuis meenemen. Zorg ervoor dat deze uitwasbaar is.
- U mag kranten en tijdschriften meenemen.
- Het is niet toegestaan om bloemen en planten mee te nemen omdat de bacteriën in potgrond en bloemwater de kans op een infectie vergroten. Kunststof- en zijden bloemen zijn wel toegestaan op de afdeling.
- Het is prettig om ruim zittende comfortabele kleding te dragen. Draagt u overdag dezelfde kleding als ’s nachts? Trek dan dagelijks schone kleding aan.
- Neem een extra paar badslippers mee waarmee u kunt douchen.
- Gebruik voor drinkwater alleen de kranen met een filter erop (dus niet de kranen op de badkamer).
- De vloer is niet schoon, pak dus zelf niets van de grond. Hiervoor mag u de verpleegkundige bellen.
-
- U mag geen make-up, nagellak, sieraden, piercings en contactlenzen dragen.
- Was en desinfecteer uw handen voor iedere maaltijd en na elk toiletbezoek.
- Gebruik huidvriendelijke (PH-neutrale, ongeparfumeerde) verzorgingsproducten om huidirritatie te voorkomen. Bijvoorbeeld Sebamed of PH-neutrale zeep van het merk Kruidvat, lactacyd of Neutral.
- Ons advies is om dagelijks te douchen.
- Poets 4 keer per dag uw tanden. Gebruik een zachte borstel of opzetborstel en vervang deze wekelijks.
- Voor mannelijke patiënten: gebruik geen scheermesjes, maar scheer elektrisch. Dit geeft de minste kans op wondjes.
-
- Uw bed krijgt een cytostaticalabel.
- Uitscheidingsproducten (urine, ontlasting, transpiratie en braaksel) zijn in deze periode besmet. De verpleegkundige geeft aan welke dagen dit zijn.
- Uw handdoeken/washandje mag u in de geel bedrukte waszak in de badkamer stoppen.
- Kleding bij voorkeur apart wassen op 40 graden of met een voorwasprogramma.
- Voor mannelijke patiënten: zittend plassen.
-
- Van thuis meegenomen eten moet per stuk verpakt zijn.
- Aangebroken drankverpakkingen mogen maximaal 24 uur bewaard worden in de koelkast op uw kamer.
- Aangeboden dranken, snacks en maaltijden vanuit de afdelingskeuken mogen maximaal 2 uur bij u op de kamer staan.
-
- In verband met de huidige coronamaatregelen mag u maximaal 1 boezeker per dag ontvangen.
- De bezoektijden zijn van 12.00 tot 21.00 uur.
- Ringen, armbanden en horloges zijn niet toegestaan.
- Voor het betreden van de patiëntenkamer moeten bezoekers in de sluis hun handen wassen met zeep. Hierna de handen afdrogen en desinfecteren met alcohol.
- Bezoekers mogen de patiënt begroeten met een kus of knuffel.
- Als bezoekers verkouden of ziek zijn, adviseren we om niet langs te komen of een mondkapje te dragen op de patiëntenkamer. Bij twijfel kunt u overleggen met de verpleegkundige.
- Bezoekers kunnen hun jassen ophangen aan de kapstok in de sluis. Tassen mogen wel mee naar de patiëntenkamer, maar mogen niet op het bed van de patiënt gelegd worden.
- Er staat een koffieapparaat in het dagverblijf.
- Bezoek van kinderen is welkom. Kinderen die een luier dragen moeten vooraf verschoond worden. Op het bezoekerstoilet is hiervoor een voorziening aanwezig.
- Het is voor de bezoeker mogelijk om (tegen vergoeding) te eten in het restaurant. Na 2 weken opname van de patiënt kunt u een kortingskaart krijgen bij de balie van de verpleegafdeling Hematologie. Ook is het mogelijk om (tegen vergoeding) met de patiënt mee te eten. U rekent dan af bij de voedingassistente.
- Het is niet toegestaan om bloemen en planten mee te nemen naar de afdeling. De kans op een infectie wordt door bacteriën in potgrond en bloemwater vergroot. Kunststof-en zijden bloemen mogen wel op de afdeling.
-
Er zijn omstandigheden waarbij het wenselijk is dat naasten op de afdeling overnachten. Het is mogelijk om bij de patiënt op de kamer te slapen. Dit kan in overleg met de verpleegkundige. U kunt ook gebruik maken van het hotel La Boutique.
Onderzoeken
Op de afdeling wordt zowel medisch wetenschappelijk- als verpleegkundig onderzoek uitgevoerd. Voor deelname aan medisch wetenschappelijke onderzoeken, zult u gevraagd worden door een arts.
lees meerOnderzoeken
Op de afdeling wordt zowel medisch wetenschappelijk- als verpleegkundig onderzoek uitgevoerd. Voor deelname aan medisch wetenschappelijke onderzoeken, zult u gevraagd worden door een arts. Dit zijn meestal medicamenteuze studies. Verpleegkundig onderzoek wordt opgezet door de verpleegkundig onderzoeker. Voor deelname aan verpleegkundig onderzoek zult u gevraagd worden door een (senior) verpleegkundige.

Centraal veneuze katheter
Een centraal veneuze katheter (CVK) is een dun slangetje dat via de huid wordt ingebracht in één van de grote bloedvaten in de hals of onder het sleutelbeen. Het inbrengen van de katheter vindt plaats op de verpleegafdeling.
lees meerCentraal veneuze katheter


Een centraal veneuze katheter (CVK) is een dun slangetje dat via de huid wordt ingebracht in één van de grote bloedvaten in de hals of onder het sleutelbeen. Om de katheter op zijn plaats te houden, loopt deze een aantal centimeters onder uw huid door en komt op uw borstkas of in de hals door de huid heen. De katheter is een 20 centimeter lang hol plastic slangetje. Na het inbrengen bevindt zich een deel van het slangetje buiten uw lichaam. Aan dit deel zitten 3 of 4 uiteinden, of ook wel lumen/ lumina genoemd. De uiteinden van de lumina zijn vaak verschillend van kleur om ze makkelijk uit elkaar te houden. Deze lumina worden onder andere gebruikt voor het geven van cytostatica, antibiotica, voeding en bloedproducten. Daarnaast kan de verpleegkundige deze katheter gebruiken om bloed af te nemen. Als de katheter niet wordt gebruikt, sluiten we deze af met de klemmetjes en dopjes. Daarnaast sluiten we de katheter af met een heparineslot, om zo bloedstolsels te voorkomen.
Het inbrengen van de katheter vindt plaats op de verpleegafdeling. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving, door de physician assistant van de afdeling. Het inbrengen duurt ongeveer 30 minuten. Na de ingreep kan het wondje nog wat bloed nalekken, dit is normaal. Als de katheter is ingebracht mag u rechtop zitten. Na het inbrengen maken we na minstens 60 minuten ter controle een (thorax)foto.

Met wie krijgt u te maken?
Als patiënt van het Radboudumc krijgt u met veel verschillende medewerkers te maken. Hier leest u wat hun functies zijn en waarvoor u bij deze medewerkers terecht kunt.
lees meerBehandelingen op de verpleegafdeling
Autologe stramceltransplantatie
Hierbij gebruiken we stamcellen uit uw eigen bloed. We vriezen deze eerst in en plaatsen ze later terug in het bloed. lees meerAllogene stamceltransplantatie
Hierbij worden stamcellen van een donor in uw eigen bloed geplaatst. lees meerBehandeling Chemotherapie Hematologie
Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kwaadaardige kankercellen doden en celdeling remmen.
lees meerBehandeling Bloedtransfusie
Als uw arts het voor uw behandeling nodig vindt, krijgt u een bloedtransfusie. Vooraf vertelt uw arts u de redenen, de bijwerkingen, de risico's en de andere opties. Ook vertelt hij u welke risico's er zijn wanneer u geen bloedtransfusie wilt.
lees meer