Artsen en verpleeg­kundigen

Artsen

Op de afdeling werken twee artsenteams: de neurochirurgen en de plastisch chirurgen. Elk team is breed samengesteld. Het afdelingshoofd is eindverantwoordelijk voor de medische zorg. Verder bestaat het team uit specialistisch chirurgen (neurochirurgen of plastisch chirurgen), arts-assistenten (artsen waarvan een deel in opleiding is tot specialist), physician assistants en co-assisitenten (studenten geneeskunde). De physician assistants ondersteunen uw behandelend arts door zelfstandig medische taken uit te oefenen. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor medische vragen op de afdeling.

De physician assistant/zaalarts en/of andere artsen van het team komen dagelijks bij u langs. De neurochirurgen lopen visite tussen 09.00 en 11.00 uur. Het is belangrijk dat u op deze tijdstippen op uw kamer bent. Tijdens de artsenvisite kunt u vragen stellen over de medische behandeling. Ook kunt u een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek met uw behandelend arts.

Verpleegkundigen

De verpleegkundigen werken in een team. We doen ons best om u gedurende uw verblijf door dezelfde verpleegkundigen te laten verzorgen en begeleiden. Op deze manier leert u elkaar kennen en kan de zorg beter worden afgestemd. Met vragen en problemen kunt u het beste terecht bij de verpleegkundige die voor u zorgt. Ook kunt u te maken krijgen met studenten verpleegkunde. Dit zijn studenten uit alle vier de jaargangen van de opleiding tot verpleegkundige. Deze studenten doen hun werk onder toeziend oog van een gediplomeerd verpleegkundige. Daarnaast werken er verpleegassistenten op de afdeling. Zij ondersteunen de verpleegkundigen. De zorgmanager en teamleider van de afdeling zijn vooral bezig met de organisatie en zijn eindverantwoordelijkvoor de verpleegkundige zorg.

Tussen 13.55 uur en 14.30 uur houden de verpleegkundigen een patiënten bespreking waarin zij uw behandeling bespreken. U wordt gevraagd de verpleegkundige tijdens deze behandeling niet te storen.

Behandelteam

Naast artsen en verpleegkundigen kan uw behandelteam bestaan uit: een fysiotherapeut, diëtist, logopedist, ergotherapeut, revalidatie arts, maatschappelijk werker en geestelijk verzorger. Zij kunnen in  overleg met de verpleegkundige en/of arts in consult gevraagd worden. Op de afdeling werken ook voedingsassistenten, een zorghulp, gastvrouw en interieurverzorgers.
 
Patiëntenzorg Verpleegafdelingen Verpleegafdeling Neurochirurgie

De verpleegafdeling Brein, Bewegen en Reconstructie van het Radboudumc is een samenwerking van de verpleegafdelingen van Neurochirurgie, Plastische Chirurgie, Orthopedie en Traumachirurgie.

Artsen en verpleeg­kundigen

Op de afdeling werken twee artsenteams: de neurochirurgen en de plastisch chirurgen. Elk team is breed samen gesteld. lees meer

Bezoek

 • Op de verpleegafdeling  Orthopedie, Traumachirurgie, Neurochirurgie en Plastische chirurgie kunt u van 11.00 tot 21.00 uur terecht.

  lees meer


  Aandachts­punten

  Op de verpleegafdeling  Orthopedie, Traumachirurgie, Neurochirurgie en Plastische chirurgie kunt u van 11.00 tot 21.00 uur terecht. Wij kunnen van deze tijden afwijken als dit beter is voor het herstel van onze patiënten en bij medische of verpleegkundige zorg. Onze verpleegkundigen zullen dit dan aangeven.

  We vragen u om met het volgende rekening te houden:

  • Medische zorg gaat altijd voor. Stem met uw bezoek en de verpleegkundige af op welk moment bezoek uitkomt.
  • Vanwege privacy kunnen we uw bezoek vragen om de kamer te verlaten.
  • Houd er rekening mee dat u en uw kamergenoten voldoende rust nodig hebben.
  • Eventueel kunt u de afdeling met uw bezoek verlaten. Stel de verpleegkundige op de hoogte als u de afdeling verlaat.
  • Om overbelasting en/of overprikkeling te voorkomen, kunnen we soms afspreken om uw bezoek te beperken.
  • Bezoekerstoiletten bevinden zich bij de ingang van de verpleegafdeling.
  • Bezoekers kunnen tegen een vergoeding mee eten met de patiënt. De voedingsassistente kan u hierover informeren.

 • Bezoekersruimtes

  De afdeling heeft twee bezoekersruimtes. Er zijn twee koffieautomaten op de afdeling, waar het bezoek gratis gebruik van kan maken. De bezoekersruimtes hebben een beperkte capaciteit. Het kan zijn dat er ook bezoek van andere patiënten aanwezig is in dezelfde ruimte. Wij vragen om elkaar met respect te behandelen en de beperkte ruimte met elkaar te delen. Bent u met meerdere familieleden, dan vragen wij u van bezoekersruimte ergens anders in het ziekenhuis gebruik te maken.

 • Rooming-in

  Het is mogelijk dat er een familielid/naaste 's nachts bij u blijft slapen (rooming-in). Zeker bij patiënten met onrust of angst, is de aanwezigheid van een bekend persoon wenselijk. Vanwege de beperkte ruimte moet dit vooraf overlegd worden met de verpleegkundige. Per dag wordt er samen beken of rooming-in wenselijk blijft. De persoon die bij u blijft slapen, krijgt een opklapbed. Hij/zij maakt het opklapbed zelf op in de avond en klapt het bed 's mogens op. De persoon die gebruik maakt van rooming-in, mag de douche en het toilet op de patiëntenkamer gebruiken. Overige bezoekers moeten gebruik maken van de bezoekerstoiletten.

  Deelname aan verzorging

  Het is mogelijk om als familielid/naaste deel te nemen aan de zorg voor de patiënt. Dit gebeurt altijd in overleg met de verpleegkundige.

  Meer persoonskamer

  Wanneer u op een meer persoonskamer ligt (twee of vier personen), is het niet mogelijk om gebruik te maken van rooming-in. Mocht dit toch voor u als patiënt nodig zijn, overleg dan met de verpleegkundige naar de mogelijkheden.

 • Horecagelegenheden

  Bezoek kan gebruik maken van het restaurant in gebouw B (gelegen op de begane grond, route 607), de koffiecorner in de centrale hal en de koffiecorner op de begane grond bij het Vrouw en Kind gebouw. Let wel op de wisselende openingstijden van de verschillende horecagelegenheden. Als u langer dan twee weken opgenomen bent in het Radbouumc, kan u voor uw familielid/naaste een kortingskaart voor het restaurant aanvragen. Voor meer informatie kunt u terecht bij de verpleegkundige.


Contact

Luister het volledige keuzemenu af om doorverbonden te worden met de juiste afdeling.
(024) 361 40 14

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 4
Route: 659

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 4 en volg route 659

Maatregelen coronavirus

Er gelden nog een aantal coronamaatregelen in het Radboudumc. Zo blijft een mondkapje verplicht in wachtkamers en op poliklinieken, onderzoeks-, behandel- en verpleegafdelingen. Ook vragen we u om voor uw bezoek een zelftest te doen. Kom alleen als dat volgens de coronavragenlijst veilig is.

lees meer

Gemengd verplegen

Het kan voorkomen dat vrouwen en mannen samen op één kamer verpleegd worden. lees meer

Gemengd verplegen

De afdeling beschikt over meerdere éénpersoonskamers, één vierpersoonskamer en één twee persoonskamer. Het kan voorkomen dat vrouwen en mannen samen op één kamer verpleegd worden. Uw privacy wordt hierbij gewaarborgd. Heeft u hier bezwaar tegen? Geef dit dan aan bij de verpleegkundige, zodat zij een oplossing voor u kan zoeken.

Opname en ontslag


Opname

Bij opname heeft u een kennismakingsgesprek met een verpleegkundige. Hij of zij stelt u op de hoogte van de gang van zaken op de afdeling. Bij opname geeft u 1 of 2 contactpersonen op bij de verpleegkundige. lees meer

Opname

Bij opname heeft u een kennismakingsgesprek met een verpleegkundige. Hij of zij stelt u op de hoogte van de gang van zaken op de afdeling. Ook krijgt u een gesprek met de zaalarts/physician assistent. Hij of zij licht u in over de medische behandeling, tenzij dit al in de polikliniek besproken is.

Contactpersonen

Bij opname geeft u 1 of 2 contactpersonen op bij de verpleegkundige. U geeft hiermee toestemming dat de artsen en verpleegkundigen deze contactpersonen van medische informatie mogen voorzien. De arts of verpleegkundige belt alleen de contactpersonen als dat nodig is.

Dagindeling verpleegafdeling

De dagen op onze afdeling verlopen verschillend omdat elke patiënt een speciale verzorging en behandeling krijgt die op hem of haar is afgestemd. Elke dag heeft wel een aantal vaste momenten. lees meer

Dagindeling verpleegafdeling

De dagen op onze afdeling verlopen verschillend omdat elke patiënt een speciale verzorging en behandeling krijgt die op hem of haar is afgestemd. Elke dag heeft wel een aantal vaste momenten.
07:00 Voedingsronde en medicijnronde
08:00 Aanvang werkzaamheden verpleegkundigen van de dagdienst
09:30 Voedingsronde
10:15-10:45 Koffiepauze verpleegkundigen (verdeeld in 2 groepen)
12.00 Voedingsronde en medicijnronde
12:15-13:30 Lunchpauze verpleegkundigen (verdeeld in 2 groepen)
14:45 Voedingsronde en medicijnronde
16:00 Aanvang werkzaamheden verpleegkundigen van de avonddienst
17:15 Voedingsronde en medicijnronde
20:00 Verzorging voor de nacht en voedingsronde
22:00 Medicijnronde
23:00 Aanvang werkzaamheden verpleegkundigen van de nachtdienst.

Naast ontbijt, lunch en diner krijgt u tussendoor van onze voedingsassistenten drie keer een gerecht, shake of snack geserveerd.

Wilt u er rekening mee houden dat om 23.00 uur al veel patiënten slapen? Rust op de afdeling is dan erg belangrijk. Tijdens de nacht komen verpleegkundigen regelmatig kijken of alles in orde is met u.

Beter uit bed

Bij het Radboudumc kiezen we voor een actief herstel. Vanuit de gedeelde visie dat het stimuleren van activiteit voor, tijdens en na de ziekenhuisopname beter is voor het herstel van de patiënt. lees meer

Eten en drinken

Gezonde voeding is belangrijk voor de behandeling en het herstel van onze patiënten. Daarom vinden we het belangrijk dat u tijdens uw verblijf in het Radboudumc zoveel mogelijk belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. lees meer

Eten en drinken

Gezonde voeding is belangrijk voor de behandeling en het herstel van onze patiënten. Daarom vinden we het belangrijk dat u tijdens uw verblijf in het Radboudumc zoveel mogelijk belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit is de reden dat we u in het Radboudumc eten en drinken aanbieden van het voedingsconcept FoodforCare. Met FoodforCare wordt per patiëntgroep rekening gehouden met persoonlijke voorkeur, specifieke diëten, consistentie en voedselallergieën. Smaak, geur, kleur, belangrijke voedingswaarden en portiegrootte stemmen we af op wat u nodig heeft of juist extra kunt gebruiken. Het assortiment van FoodforCare bestaat uit een breed aanbod dagverse gerechten: shakes, smoothies, salades, soepshots, warme maaltijden en snacks. De voedingsassistent van de afdeling vertelt u hier meer over. Op de afdeling is een koelkast aanwezig (achterzijde afdeling, dichtbij de koffieautomaat). U kunt uw eigen producten in de koelkast leggen. Vermeld wel uw naam, kamernummer en de openingsdatum op het product.

Roken

Iedereen die in het Radboudumc aanwezig is, moet kunnen rekenen op een gezonde leef- en werkomgeving. Roken is hierbij niet gepast. Roken binnen het Radboudumc is alleen toegestaan in de speciale rookruimte. lees meer

Roken

Iedereen die in het Radboudumc aanwezig is, moet kunnen rekenen op een gezonde leef- en werkomgeving. Roken is hierbij niet gepast. 

Waar mag u roken?

Roken binnen het Radboudumc is alleen toegestaan in de speciale rookruimte. U vindt deze op de begane grond bij de hoofdingang. Buiten roken mag uitsluitend in de daarvoor aangewezen rookzones. U vindt deze op enige afstand van alle ingangen van het ziekenhuis. De rookzones zijn dag en nacht geopend en zo gebouwd dat u beschermd wordt tegen regen en wind.

Bent u opgenomen?

Bent u opgenomen in ons ziekenhuis en wilt u de afdeling af om te roken, dan gelden er enkele regels. Vooraf vraagt u toestemming aan de verpleegkundige, u draagt een identificatiebandje en u regelt zelf het vervoer naar de rookruimte. Roken is niet toegestaan als u zuurstof krijgt toegediend.

Ontslag in zicht

Wat u moet weten wanneer u met ontslag gaat van de verpleegafdeling Trauma, Reconstructie en Bewegen?

lees meer

Weer naar huis

Als u de afdeling verlaat, heeft u met de verpleegkundige nog een ontslaggesprek en krijgt u van de arts de recepten voor uw medicatie en een ontslagbrief voor uw huisarts mee. lees meer

Weer naar huis

Als u de afdeling verlaat, heeft u met de verpleegkundige nog een ontslaggesprek en krijgt u van de arts de recepten voor uw medicatie en een ontslagbrief voor uw huisarts mee. Ontslag vindt ’s morgens plaats tussen 10.00 uur en 11.00 uur. Vervoer naar huis of een andere instelling moet u zelf regelen. Alleen wanneer u met een ambulance vervoerd gaat worden, dan regelt de verpleegkundige dit.
 

Weekendverlof

Als het medisch verantwoord is, kunt u met weekendverlof gaan. Overleg dit altijd met uw behandelend arts. lees meer

Weekendverlof

Als het medisch verantwoord is, kunt u met weekendverlof gaan. Overleg dit altijd met uw behandelend arts. Het verlof begint vrijdagmiddag en eindigt zondagavond. U spreekt met de verpleegkundige af hoe laat u terugkomt en krijgt de medicijnen voor het weekend mee naar huis. De ziektekostenverzekering vergoedt niet de kosten van vervoer tijdens het weekendverlof.

Verpleegkundig specialist neurovasculaire aandoeningen

Bij Neurochirurgie werkt een verpleegkundig specialist, die zich richt op de zorg voor patiënten met neurovasculaire aandoeningen. lees meer

Verpleegkundig specialist neurovasculaire aandoeningen


 • Bij Neurochirurgie werkt een verpleegkundig specialist, die zich richt op de zorg voor patiënten met neurovasculaire aandoeningen. Dat zijn ziekten van de hersenen en het ruggenmerg, die worden veroorzaakt door een storing van de bloedvaten. Voorbeelden daarvan zijn een hersenbloeding, herseninfarct of een hersenvliesbloeding.

  Wanneer u zo’n aandoening heeft en geopereerd moet worden aan de bloedvaten in uw hoofd of al geopereerd bent, begeleidt de verpleegkundig specialist u intensief. Hij of zij heeft zowel medische als verpleegkundige kennis. In nauw overleg met uw behandelend arts en in overleg met u neemt hij of zij besluiten over de diagnostiek en over uw behandeling. U kunt ook bij de verpleegkundig specialist terecht voor al uw niet dringende vragen.

  De physician assistant (PA) of verpleegkundig specialist (VS) organiseert wekelijks een familiegesprek voor u en uw contactpersoon. Uw behandelend neurochirurg sluit hier indien gewenst bij aan.


Wetenschap­pelijk onderzoek

Onze afdeling houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek. over ons onderzoek (in English)
 • Medewerkers
 • Intranet