Patiëntenzorg Verpleegafdelingen Verpleegafdeling Orthopedie

Over onze verpleegafdeling

Verplegen is teamwerk en op afdeling Orthopedie staat een team van artsen, verpleegkundigen, verpleegassistenten, voedingsassistenten, fysiotherapeuten klaar om uw verblijf goed te laten verlopen.

lees meer

Over onze verpleegafdeling

De verpleegafdeling Orthopedie maakt onderdeel uit van de verpleegafdeling Brein, Bewegen en Reconstructie van het Radboudumc. Dit is een samenwerking van de verpleegafdelingen van Neurochirurgie, Plastische Chirurgie, Orthopedie en Traumachirurgie.

Verplegen is teamwerk en op afdeling Orthopedie staat een team van artsen, verpleegkundigen, verpleegassistenten, voedingsassistenten, fysiotherapeuten klaar om uw verblijf goed te laten verlopen.
De zorg die u nodig heeft is vaak van te voren al in kaart gebracht, maar soms kan pas na de ingreep gezegd worden hoe de nabehandeling zal verlopen.

Op de afdeling hanteren wij het niet ziek zijn principe. Dit betekent dat we zoveel mogelijk gaan kijken naar hoeveel u zelf kunt doen. U behoudt daardoor zelf de regie. Daarnaast kunt u ook mee denken over uw behandeling; hoe denkt u ergens over, wat zijn uw ideeën en wat kunnen wij u bieden. Op deze manier hopen wij in samenspraak met u op een voorspoedig herstel.


Uw opname bij het Radboudumc

Wordt u binnenkort opgenomen op een van onze verpleegafdelingen? Of bent u met spoed bij ons opgenomen? Dan komt er veel op u af. Hier vindt u informatie over het voorbereiden op een opname, de opnamedag, uw verblijf en uw ontslag.


Contact met de verpleeg­afdeling

Verpleegafdeling Orthopedie

Luister het volledige keuzemenu af om doorverbonden te worden met de juiste afdeling.
(024) 361 40 14
contactformulier

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 2
Route: 737

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 2 en volg route 737

Op de afdeling


De opname

Op de dag dat u wordt opgenomen wordt u ontvangen door de secretaresse. Zij controleert een aantal gegevens met u zodat alle informatie correct ingevoerd is in het dossier. lees meer

De opname

Op de dag dat u wordt opgenomen wordt u ontvangen door de secretaresse. Zij controleert  een aantal gegevens met u zodat alle informatie correct ingevoerd is in het dossier.

Daarna neemt een verpleegkundige u mee naar de opnamekamer. Dit is een kamer waar patiënten worden voorbereid op de operatie. Dit houdt in dat u wederom enkele vragen wordt gesteld, dat u premedicatie krijgt en dat er eventueel bloed wordt afgenomen. Uw eigendommen worden in een afgesloten box bewaard in een afgesloten kast.
 
Na de operatie komt u op een kamer waar u in principe de rest van de opnameduur zult verblijven. Uw eigendommen zullen hier ook naar toe worden gebracht.


Kamer- en dagindeling

Afdeling Orthopedie heeft 16 bedden, die verdeeld zijn over 4 éénpersoons-kamers en 3 vierpersoons-kamers. lees meer

Kamer- en dagindeling

Afdeling Orthopedie heeft 16 bedden, die verdeeld zijn over 4 éénpersoons-kamers en 3 vierpersoons-kamers.
De eenpersoons kamer kan nodig zijn voor een ernstig zieke patiënt of iemand met een infectie. Het is dus mogelijk dat u gevraagd wordt naar een vierpersoons kamer te verhuizen.

Hoewel niet elke dag hetzelfde is zijn er toch dagelijks terugkerende zaken zoals:

 

07.15 uur     broodbuffet ronde
09.00 - 10.30 uur   zaalronde afdelingsarts
08.00 - 11.30 uur   persoonlijke verzorging
10.00 uur   drankenronde
12.00 uur   broodbuffet ronde
13.00 - 14.00 uur   rusten
13.30 - 14.00 uur   verpleegkundige patiëntenbespreking
14.30 uur   drankenronde
17.00 - 18.00 uur   warme maaltijd
19.00 uur   drankenronde
20.00 - 23.00 uur   avondzorg


Gedurende de dag komt een fysiotherapeut met u oefenen

Op bezoek bij Orthopedie

Op de verpleegafdeling Orthopedie, Traumachirurgie, Neurochirurgie en Plastische chirurgie kunt u van 11.00 tot 21.00 uur terecht. Wij kunnen van deze tijden afwijken als dit beter is voor het herstel van onze patiënten en bij medische of verpleegkundige zorg. lees meer

Op bezoek bij Orthopedie

Op de verpleegafdeling Orthopedie, Traumachirurgie, Neurochirurgie en Plastische chirurgie kunt u van 11.00 tot 21.00 uur terecht.

Wij kunnen van deze tijden afwijken als dit beter is voor het herstel van onze patiënten en bij medische of verpleegkundige zorg. Onze verpleegkundigen zullen dit dan aangeven.
Daarnaast zijn maximaal 2 bezoekers per patiënt toegestaan, omdat op de vierpersoonskamers ook pas geopereerde patiënten liggen.


Onderzoek

Wanneer er geen recente röntgenfoto’s van u beschikbaar zijn, kan het zijn dat u hiervoor nog wordt opgeroepen. Vervoer van en naar de röntgenafdeling wordt verzorgd. Soms wordt, in verband met de operatie, bloed afgenomen voor onderzoek.

Medicijnen

Als u medicatie gebruikt, dan is het handig om bij uw apotheek een recent overzicht op te vragen, zodat op de afdeling ook duidelijk is wat u nodig heeft. lees meer

Medicijnen

Als u medicatie gebruikt, dan is het handig om bij uw apotheek een recent overzicht op te vragen, zodat op de afdeling ook duidelijk is wat u nodig heeft. Tevens wordt u verzocht medicijnen die u thuis gebruikt mee te brengen. Breng voldoende mee voor de duur van de opname. Niet alle medicijnen kunnen door onze apotheek geleverd worden. 

Medicijnen worden uitgedeeld voor de maaltijden en voor de nacht. Over het algemeen is het verstandig medicijnen met de maaltijd in te nemen. Bij uitzonderingen op de regel hoort u dat van de verpleegkundige.

Medewerkers op de afdeling

Er wordt naar gestreefd dat u tijdens uw verblijf bij ons dagelijks door dezelfde verpleegkundigen wordt verzorgd en begeleid. lees meer

Medewerkers op de afdeling

Er wordt naar gestreefd dat u tijdens uw verblijf bij ons dagelijks door dezelfde verpleegkundigen wordt verzorgd en begeleid. Verpleegkundigen begeleiden tijdens hun dagelijks werk ook verpleegkundigen en verpleegassistenten in opleiding. Hierdoor kan het gebeuren dat niet iedereen direct antwoord op uw vragen kan geven.

De arts-assistent (zaalarts) komt op doordeweekse dagen visite lopen en  er zijn fysiotherapeuten die met u komen oefenen indien dit van toepassing is. Andere medewerkers op de afdeling zijn secretaresses, voedingsassistentes, verpleeghulp en interieurverzorgsters. 

Artsen

De zaalarts loopt ’s ochtends tussen 8.30 en 10.00 uur visite. Tijdens deze ronde bespreekt de arts met u hoe u vindt dat het gaat. U bent in de gelegenheid om vragen te stellen en in samenspraak met u wordt het zorgbeleid eventueel aangepast.

Via de verpleegkundige kunt u aan het eind van de middag dringende vragen nog aan de zaalarts of behandelend orthopeed voorleggen.

Op dinsdag en donderdag loopt onze Chef de Clinique mee met de visite.


Acute pijn

Acute pijn is een kortdurende pijn en heeft meestal een duidelijke oorzaak, namelijk weefselbeschadiging. Acute pijn is onaangenaam, maar heeft een belangrijke beschermende functie. lees meer

Mondverzorging

Na een operatie kunt u last hebben van een droge mond. Hieronder geven we een aantal adviezen. lees meer

Mondverzorging

De lippen

6 tot 8 keer per dag
 • Breng met een wattenstokje vaseline uit een tube aan.
 • Doe dit ook vooraf aan de operatie en voor en na de mondverzorging.

Tandenpoetsen

4 keer per dag
 • Gebruik een kleine zachte rechte tandenborstel.
 • Gebruik fluoride tandpasta.
 • Poets ook de randen van het tandvlees zachtjes mee.
 • Bij kaakfixatie: poets goed boven de brackets, op de brackets en onder de brackets. 

Mond spoelen of spoelspuitje

6 tot 8 keer per dag
 • Gebruik water of fysiologisch zout om uw mond te spoelen.
 • Spoel uw mond na het tandenpoetsen.
 • Spoel uw mond tussen de mondverzorging door.
 • U kunt ook een spoelspuitje gebruiken. Vul per keer 6 spuiten met water: 2 spuiten voor boven- en onderkaak rechts, 2 spuiten voor boven- en onderkaak midden en 2 spuiten voor boven- en onderkaak links.

Desinfecteren met Perio aid 0,12% 15 ml. (Chloorhexidine)

3 keer per dag
 • Spoel uw mond met Perio aid.
 • Doe dit ook voor de operatie.
 • Pers de Perio aid een halve minuut door de mond.
 • Wrijf bij kaakfixatie de tong over de binnenkant van de tanden en kiezen. U mag niet naspoelen en een half uur niet eten en drinken.

(Frame) prothese

 • Reinig 2 keer per dag de (frame)prothese met een protheseborstel, vloeibare zeep en water.
 • Let op: verbuig tijdens het poetsen niet de metalen klammers bij een gedeeltelijke prothese en/of (frame)prothese.
 • Spoel na elke maaltijd de prothese af met water.
 • Reinig 2 keer per dag de slijmvliezen (kaakwallen, gehemelte) met een zachte tandenborstel en water.
 • We raden aan 's nachts de prothese uit te doen en droog te bewaren.

Aanvullende adviezen

Meer informatie over adviezen bij mondverzorging vindt u hier.

Onderzoek Vochtbalans

U krijgt in het Radboudumc een behandeling en u heeft een verstoorde vochtbalans. Dat betekent dat u veel minder uitplast dan u drinkt. Om uw vochtbalans in de gaten houden, houdt u 24 uur bij hoeveel u drinkt en plast. lees meer

Ontslag in zicht

Wat u moet weten wanneer u met ontslag gaat van de verpleegafdeling Trauma, Reconstructie en Bewegen?

lees meer

Telefonisch spreekuur

Als verpleegafdeling willen we de kwaliteit van de geleverde zorg met u evalueren. Als u met ontslag gaat, krijgt u een belafspraak mee. Een verpleegkundige van de afdeling belt u dan thuis op om uw ervaringen tijdens de opname te bespreken. Dit is ook een mogelijkheid om vragen te stellen.

Antibiotica via infuus na ontslag

In sommige gevallen krijgt u in overleg met uw behandelend arts thuis antibiotica via een infuus.Hier leest u wat dit voor u betekent. 

lees meer

Afdeling Orthopedie

Orthopedie is een chirurgisch specialisme. Wij behandelen aandoeningen van het steun- en bewegingsapparaat. Dit doen we met of zonder operatie. Orthopedie behandelt patiënten met bijvoorbeeld slijtage van het heup- of kniegewricht, artrose, botkanker of een knieschijf uit de kom. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet