Doel van de behandeling

We behandelen u met antibiotica om een bacteriële infectie tegen te gaan. In overleg met uw behandelend arts is besloten dat u de antibiotica via het infuus toegediend krijgt. U krijgt de vloeistof direct via uw bloedvat met behulp van een PICC-lijn. Deze behandeling wordt thuis voortgezet.

Behandeling PICC-lijn

We gebruiken een PICC-lijn (een slangetje, ingebracht boven de elleboog) voor het toedienen van bloed, medicijnen en voeding.

lees meer

Wanneer krijgt u deze behandeling?

U krijgt de intraveneuze behandeling met antibiotica thuis vanwege een aanhoudende bacteriële infectie. lees meer

Wanneer krijgt u deze behandeling?

U krijgt de intraveneuze behandeling met antibiotica thuis vanwege een aanhoudende bacteriële infectie. Een bacteriële infectie wordt veroorzaakt door het binnendringen van bacteriën op een plek in het lichaam. Deze gaan zich vervolgens vermenigvuldigen waardoor de cellen van het lichaam worden beschadigd. Het lichaam reageert hier en er ontwikkelt zich een infectie. Om deze infectie te behandelen krijgt u antibiotica toegediend.

Waarom naar het Radboudumc?

De afdeling Orthopedie van het Radboudumc werkt nauw samen met het aandachtsgebied Infectieziekten. lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

De afdeling Orthopedie van het Radboudumc werkt nauw samen met het aandachtsgebied Infectieziekten. Dit is een groep van 9 internisten die zich specialiseren in het opsporen en behandelen van infecties en het achterhalen van de oorzaak van koorts en afweerstoornissen. Het Radboudumc beschikt over kennis en expertise met betrekking tot infecties. Daarnaast vergoeden de ziektekostenverzekeraars een infectiebehandeling alleen nog in geselecteerde ziekenhuizen (waaronder het Radboudumc) om te zorgen dat deze specifieke zorg goed geleverd wordt en steeds verbeterd kan worden. 

Betrokken afdelingen en controle

Uw behandelend orthopeed blijft eindverantwoordelijk voor de behandeling met intraveneuze antibiotica die u thuis krijgt. Thuis krijgt u thuiszorg. lees meer

Betrokken afdelingen en controle

Uw behandelend orthopeed blijft eindverantwoordelijk voor de behandeling met intraveneuze antibiotica die u thuis krijgt, dus u hebt regelmatig contact met het ziekenhuis. Dit contact vindt over het algemeen via mijnRadboud of telefonisch plaats. Thuis krijgt u thuiszorg. De verpleegkundige van de thuiszorg dient de antibiotica toe en verzorgt de PICC-lijn.

Controle

Het is belangrijk dat er iedere 2 weken bloed wordt geprikt, zodat uw behandeld arts in de gaten kan houden hoe het met de infectiewaarden in uw bloed gaat. Daarnaast zou uw nier- of leverfunctie kunnen veranderen door het gebruik van antibiotica. Op basis van uw bloedwaarden kunnen we snelactie ondernemen als dat nodig is.  Over het algemeen zorgt de huisarts ervoor dat het bloed bij u geprikt wordt. U kunt hier zelf een actieve rol in spelen door de bloedwaarden op te vragen bij uw huisarts en deze door te geven aan het ziekenhuis. U krijgt hiervoor een formulier mee waarop genoteerd staat hoe u dit kunt doen. De uitslagen kunt u via mijnRadboud versturen. Lukt dit niet, dan kunt u deze per mail of fax opsturen.

Afpraken maken

 • De thuiszorginstantie maakt afspraken met u over de zorg die zij komen leveren.
 • De apotheek maakt afspraken met u over het leveren van de benodigde materialen.
 • Daarnaast maakt het Radboudumc afspraken met u over de behandeling thuis en het contact met het ziekenhuis.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de behandeling moeten alle materialen bij u thuis geleverd zijn en moet u een werkende PICC-lijn hebben. lees meer

Voorbereiding

U krijgt de eerste antibiotica op de afdeling Orthopedie toegediend. De medicatie wordt gegeven via een elastomeer infuussysteem. De verpleegkundige van de afdeling houdt u in de gaten om te zien of u bijwerkingen krijgt van de antibiotica.
Verder moeten voorafgaand aan de behandeling alle materialen bij u thuis geleverd zijn en moet u een werkende PICC-lijn hebben.

Tijdens de behandeling

De thuiszorg dient, afhankelijk van de frequentie waarin u de antibiotica nodig heeft, één of twee maal per dag antibiotica toe met een elastomeerpomp. Lees hier in welke gevallen u contact met ons moet opnemen. lees meer

Tijdens de behandeling

Antibiotica

De thuiszorg dient, afhankelijk van de frequentie waarin u de antibiotica nodig heeft, één of twee maal per dag antibiotica toe met een elastomeerpomp. Een elastomeer infuussysteem gebruiken we voor het thuis toedienen van medicatie. Het infuussysteem bestaat uit een toedieningslang en een ballon. Het elastomeer infuussysteem is licht en klein en kan hierdoor makkelijk overal mee naartoe worden genomen in een heuptasje. U kunt zo uw dagelijks activiteiten uitvoeren zonder gebonden te zijn aan stroom, batterijen of een infuuspaal.
Met deze pomp kan een precieze hoeveelheid antibiotica binnen een vooraf bepaalde tijd toegediend worden. Deze pompen zijn voor eenmalig gebruik en worden na de toediening van de antibiotica weggegooid.

Bijwerkingen

Antibiotica kan verschillende bijwerken hebben.Een veel voorkomende bijwerking is diarree. Zorg dat u genoeg drinkt als u diarree heeft (minimaal 1,5 liter per dag). Ook kunt u een verminderde eetlust krijgen door de antibiotica. Probeer in dat geval toch genoeg te eten door bijvoorbeeld kleinere porties verspreid over de dag te nemen.
U moet contact opnemen met de verpleegafdeling Orthopedie als u last krijgt van de volgende bijwerkingen:
 • huiduitslag en jeuk
 • problemen met de luchtwegen (zoals moeite met ademhalen of zwelling van de keel)
 • misselijkheid, buikkrampen, overgeven en diaree
 • flauwvallen
 • koorts

PICC-lijn

Een keer per week wordt de PICC-lijn verzorgd en wordt er een nieuwe pleister op gedaan. De PICC-lijn kan voor irritatie of ongemak zorgen. Ook kan een PICC-lijn complicaties opleveren. In de volgende gevallen moet u direct contact opnemen met de verpleegafdeling Orthopedie:
 • Als de katheter beschadigd is en er bijvoorbeeld een gaatje of een barst in de katheter ontstaat, moet u met het klemmetje de katheter afsluiten. Dat kan door de klem te plaatsen tussen het gaatje en de insteekopening. Hierna moet u onmiddellijk naar het ziekenhuis komen, ook ’s avonds, ‘s nachts en in het weekend.
 • Als u koorts (een temperatuur boven de 38,5 C graden) en/of koude rillingen krijgt.
 • Als er uit of bij de insteekopening vocht of pus vrij komt of als de insteekopening rood ziet of pijnlijk/drukgevoelig is.
 • Als de katheter niet meer doorgankelijk is.
 • Als de katheter naar buiten lijkt te schuiven. Probeer in geen geval de katheter terug te schuiven. Fixeer de katheter met een extra stuk pleister op uw arm.
 • Als u pijn heeft in uw nek, arm of tussen de schouderbladen tijdens infusie van vloeistoffen.

Na de behandeling

U krijgt een afspraak met uw behandelend orthopeed op de polikliniek om de intraveneuze behandeling met antibiotica thuis te bespreken en verdere stappen te bepalen.

Kosten van zorg

Voor de thuiszorg betaalt u geen eigen bijdrage. Of u een eigen bijdrage betaalt de antibiotica, hangt af van uw zorgverzekering. lees meer

Kosten van zorg

Voor de thuiszorg betaalt u geen eigen bijdrage. Mogelijk wordt er wel een bijdrage gevraagd voor de antibiotica en/of de materialen die nodig zijn voor de intraveneuze toediening van de antibiotica thuis. Dit is afhankelijk van uw verzekeraar en welk pakket u bij uw verzekering heeft. Of u een eigen bijdrage moet betalen krijgt u te horen van de apotheek.

Contact­gegevens

Bekijk hier de contactgegevens van verpleegafdeling en polikliniek Orthopedie. lees meer

Contact­gegevens

 • Voor vragen over de toediening van de antibiotica thuis kunt u terecht bij de thuiszorginstantie die de toediening van de antibiotica bij u thuis op zich neemt.
 • Bij bijwerkingen of complicaties kunt u contact opnemen met de verpleegafdeling Orthopedie: (024) 361 44 90 (liefst bellen tijdens kantooruren).
 • U kunt contact opnemen met de polikliniek Orthopedie bij vragen of opmerkingen over uw afspraken op de polikliniek: (024) 361 44 71 (bereikbaar op werkdagen van 8.15 tot 17.00 uur).
 • Tot slot kunt u contact opnemen met uw hoofdbehandelaar over vragen over de totale behandeling en voortgang daarvan via uw mijnRadboud account.
 • Medewerkers
 • Intranet