

Over onze verpleegafdeling
Verplegen is teamwerk en op afdeling Orthopedie staat een team van artsen, verpleegkundigen, verpleegassistenten, voedingsassistenten, fysiotherapeuten klaar om uw verblijf goed te laten verlopen.
lees meerOver onze verpleegafdeling
Verplegen is teamwerk en op afdeling Orthopedie staat een team van artsen, verpleegkundigen, verpleegassistenten, voedingsassistenten, fysiotherapeuten klaar om uw verblijf goed te laten verlopen.De zorg die u nodig heeft is vaak van te voren al in kaart gebracht, maar soms kan pas na de ingreep gezegd worden hoe de nabehandeling zal verlopen.
Op de afdeling hanteren wij het niet ziek zijn principe. Dit betekent dat we zoveel mogelijk gaan kijken naar hoeveel u zelf kunt doen. U behoudt daardoor zelf de regie. Daarnaast kunt u ook mee denken over uw behandeling; hoe denkt u ergens over, wat zijn uw ideeën en wat kunnen wij u bieden. Op deze manier hopen wij in samenspraak met u op een voorspoedig herstel.

Maatregelen coronavirus
Komt u naar het Radboudumc? U mag helaas geen begeleider meenemen. Dit kan alleen in uitzonderingsgevallen. Bezoekers/begeleiders met klachten mogen helaas niet naar binnen. Voor alle patiënten, begeleiders en bezoekers vanaf 13 jaar is een mondkapje verplicht.
lees meerNaar uw afspraak op de verpleegafdeling
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving



Kamer- en dagindeling
Afdeling Orthopedie heeft 16 bedden, die verdeeld zijn over 4 éénpersoons-kamers en 3 vierpersoons-kamers.
lees meerKamer- en dagindeling
Afdeling Orthopedie heeft 16 bedden, die verdeeld zijn over 4 éénpersoons-kamers en 3 vierpersoons-kamers.
De eenpersoons kamer kan nodig zijn voor een ernstig zieke patiënt of iemand met een infectie. Het is dus mogelijk dat u gevraagd wordt naar een vierpersoons kamer te verhuizen.
Hoewel niet elke dag hetzelfde is zijn er toch dagelijks terugkerende zaken zoals:
07.15 uur | broodbuffet ronde | |
09.00 - 10.30 uur | zaalronde afdelingsarts | |
08.00 - 11.30 uur | persoonlijke verzorging | |
10.00 uur | drankenronde | |
12.00 uur | broodbuffet ronde | |
13.00 - 14.00 uur | rusten | |
13.30 - 14.00 uur | verpleegkundige patiëntenbespreking | |
14.30 uur | drankenronde | |
17.00 - 18.00 uur | warme maaltijd | |
19.00 uur | drankenronde | |
20.00 - 23.00 uur | avondzorg |
Gedurende de dag komt een fysiotherapeut met u oefenen
Medewerkers op de afdeling
Er wordt naar gestreefd dat u tijdens uw verblijf bij ons dagelijks door dezelfde verpleegkundigen wordt verzorgd en begeleid.
lees meerMedewerkers op de afdeling
Er wordt naar gestreefd dat u tijdens uw verblijf bij ons dagelijks door dezelfde verpleegkundigen wordt verzorgd en begeleid. Verpleegkundigen begeleiden tijdens hun dagelijks werk ook verpleegkundigen en verpleegassistenten in opleiding. Hierdoor kan het gebeuren dat niet iedereen direct antwoord op uw vragen kan geven.
De arts-assistent (zaalarts) komt op doordeweekse dagen visite lopen en er zijn fysiotherapeuten die met u komen oefenen indien dit van toepassing is. Andere medewerkers op de afdeling zijn secretaresses, voedingsassistentes, verpleeghulp en interieurverzorgsters.
Artsen
De zaalarts loopt ’s ochtends tussen 8.30 en 10.00 uur visite. Tijdens deze ronde bespreekt de arts met u hoe u vindt dat het gaat. U bent in de gelegenheid om vragen te stellen en in samenspraak met u wordt het zorgbeleid eventueel aangepast.
Via de verpleegkundige kunt u aan het eind van de middag dringende vragen nog aan de zaalarts of behandelend orthopeed voorleggen.
Op dinsdag en donderdag loopt onze Chef de Clinique mee met de visite.
Op bezoek bij Orthopedie
Op de verpleegafdeling Orthopedie, Traumachirurgie, Neurochirurgie en Plastische chirurgie kunt u tot 21.00 terecht. Wij kunnen van deze tijden afwijken als dit beter is voor het herstel van onze patiënten en bij medische of verpleegkundige zorg. Onze verpleegkundigen zullen dit dan aangeven.
lees meerOp bezoek bij Orthopedie
Op de verpleegafdeling Orthopedie, Traumachirurgie, Neurochirurgie en Plastische chirurgie kunt u tot 21.00 terecht. Wij kunnen van deze tijden afwijken als dit beter is voor het herstel van onze patiënten en bij medische of verpleegkundige zorg. Onze verpleegkundigen zullen dit dan aangeven.Daarnaast zijn maximaal 2 bezoekers per patiënt toegestaan, omdat op de vierpersoonskamers ook pas geopereerde patiënten liggen.
Roken en een operatie
U krijgt binnenkort een operatie op de afdeling Orthopedie in het Radboudumc. Het is voor u belangrijk om te weten welke gevolgen roken kan hebben op de operatie en uw herstel erna.
lees meerOpname en ontslag
De opname
Op de dag dat u wordt opgenomen wordt u ontvangen door de secretaresse. Zij controleert een aantal gegevens met u zodat alle informatie correct ingevoerd is in het dossier.
Daarna neemt een verpleegkundige u mee naar de opnamekamer. Dit is een kamer waar patiënten worden voorbereid op de operatie. Dit houdt in dat u wederom enkele vragen wordt gesteld, dat u premedicatie krijgt en dat er eventueel bloed wordt afgenomen. Uw eigendommen worden in een afgesloten box bewaard in een afgesloten kast.
Na de operatie komt u op een kamer waar u in principe de rest van de opnameduur zult verblijven. Uw eigendommen zullen hier ook naar toe worden gebracht.
Onderzoek
Wanneer er geen recente röntgenfoto’s van u beschikbaar zijn, kan het zijn dat u hiervoor nog wordt opgeroepen. Vervoer van en naar de röntgenafdeling wordt verzorgd. Soms wordt, in verband met de operatie, bloed afgenomen voor onderzoek.Medicijnen
Als u medicatie gebruikt, dan is het handig om bij uw apotheek een recent overzicht op te vragen, zodat op de afdeling ook duidelijk is wat u nodig heeft.
lees meerMedicijnen
Als u medicatie gebruikt, dan is het handig om bij uw apotheek een recent overzicht op te vragen, zodat op de afdeling ook duidelijk is wat u nodig heeft. Tevens wordt u verzocht medicijnen die u thuis gebruikt mee te brengen. Breng voldoende mee voor de duur van de opname. Niet alle medicijnen kunnen door onze apotheek geleverd worden.Medicijnen worden uitgedeeld voor de maaltijden en voor de nacht. Over het algemeen is het verstandig medicijnen met de maaltijd in te nemen. Bij uitzonderingen op de regel hoort u dat van de verpleegkundige.
Pijn na een operatie
Postoperatieve pijn is een vorm van acute pijn na een operatie. De oorzaak van acute pijn is weefselbeschadiging.
lees meerMondverzorging
Na een operatie kunt u last hebben van een droge mond. Hieronder geven we een aantal adviezen.
lees meerMondverzorging
De lippen
6 tot 8 keer per dag- Breng met een wattenstokje vaseline uit een tube aan.
- Doe dit ook vooraf aan de operatie en voor en na de mondverzorging.
Tandenpoetsen
4 keer per dag- Gebruik een kleine zachte rechte tandenborstel.
- Gebruik fluoride tandpasta.
- Poets ook de randen van het tandvlees zachtjes mee.
- Bij kaakfixatie: poets goed boven de brackets, op de brackets en onder de brackets.
Mond spoelen of spoelspuitje
6 tot 8 keer per dag- Gebruik water of fysiologisch zout om uw mond te spoelen.
- Spoel uw mond na het tandenpoetsen.
- Spoel uw mond tussen de mondverzorging door.
- U kunt ook een spoelspuitje gebruiken. Vul per keer 6 spuiten met water: 2 spuiten voor boven- en onderkaak rechts, 2 spuiten voor boven- en onderkaak midden en 2 spuiten voor boven- en onderkaak links.
Desinfecteren met Perio aid 0,12% 15 ml. (Chloorhexidine)
3 keer per dag- Spoel uw mond met Perio aid.
- Doe dit ook voor de operatie.
- Pers de Perio aid een halve minuut door de mond.
- Wrijf bij kaakfixatie de tong over de binnenkant van de tanden en kiezen. U mag niet naspoelen en een half uur niet eten en drinken.
(Frame) prothese
- Reinig 2 keer per dag de (frame)prothese met een protheseborstel, vloeibare zeep en water.
- Let op: verbuig tijdens het poetsen niet de metalen klammers bij een gedeeltelijke prothese en/of (frame)prothese.
- Spoel na elke maaltijd de prothese af met water.
- Reinig 2 keer per dag de slijmvliezen (kaakwallen, gehemelte) met een zachte tandenborstel en water.
- We raden aan 's nachts de prothese uit te doen en droog te bewaren.
Aanvullende adviezen
Meer informatie over adviezen bij mondverzorging vindt u hier.Onderzoek Vochtbalans
U krijgt in het Radboudumc een behandeling en u heeft een verstoorde vochtbalans. Dat betekent dat u veel minder uitplast dan u drinkt. Om uw vochtbalans in de gaten houden, houdt u 24 uur bij hoeveel u drinkt en plast.
lees meerOntslag in zicht
Wat u moet weten wanneer u met ontslag gaat van de verpleegafdeling Brein, Bewegen en Reconstructie?
lees meer
Nazorg Transferpunt
Misschien heeft u na uw bezoek aan de polikliniek, spoedeisende hulp of ziekenhuisopname nog zorg nodig. Denk hierbij aan thuiszorg, een verblijf in een zorginstelling of hulpmiddelen. Het Transferpunt van het Radboudumc helpt u met het organiseren van deze nazorg.
lees meer
Beter uit bed
Bij het Radboudumc kiezen we voor een actief herstel. Vanuit de gedeelde visie dat het stimuleren van activiteit voor, tijdens en na de ziekenhuisopname beter is voor het herstel van de patiënt.
lees meerTelefonisch spreekuur
Als verpleegafdeling willen we de kwaliteit van de geleverde zorg met u evalueren. Als u met ontslag gaat, krijgt u een belafspraak mee. Een verpleegkundige van de afdeling belt u dan thuis op om uw ervaringen tijdens de opname te bespreken. Dit is ook een mogelijkheid om vragen te stellen.Antibiotica via infuus na ontslag
In overleg met uw behandelend arts is besloten dat u de antibiotica thuis via het infuus toegediend krijgt.
lees meer