Beroepen in de gezondheidszorg

Zorgberoepen zijn erop gericht de gezondheid te verbeteren. Dit kan op veel verschillende manieren: van patiënten ondersteunen tot patiënten beter maken tot het doen van onderzoek van bloedbeelden of lichamelijke processen. Zorgprofessionals studeren en werken op verschillende niveaus, van praktisch tot wetenschappelijk.

Er zijn meer dan driehonderd verschillende zorgberoepen met een daarbij horende opleiding op mbo-, hbo- of wo-niveau. Wij hebben een selectie uit zorgberoepen gemaakt die de basis vormen voor het programma van het schooljaar 2016-2017.


Wij helpen je bij het kiezen van je studie

In de gezondheidszorg werken mensen in veel verschillende beroepen waarvoor evenzoveel opleidingen bestaan. De Radboudumc Health Academy helpt jou bij het kiezen van je studie.

"Spotlight" Aan de slag met je studiekeuze!

Op woensdag 10 oktober starten wij weer met een kick-off bijeenkomst 'Is de zorg iets voor jou?'. Waarin jij en je ouders kunnen kennismaken met verschillende zorgberoepen. lees meer

"Spotlight" Aan de slag met je studiekeuze!

Klik hier voor meer informatie.


 

Voorjaars­programma College Tours van start!

Schrijf je nu in voor één of meerdere Radboud College Tours of Thema Tours en maak kennis met zorgberoepen in de praktijk. Bekijk het programma. lees meer

Programma schooljaar 2021-2022

Meld je nu aan voor de digitale Radboud College Tours 2021 van verpleegkunde, doktersassistent en MBRT. De tours vinden in november in de avonden plaats van 19:30- 20:30. Zie voor de aanmeldlinks de onderstaande links of de link op de pagina van de desbetreffende tour.

Vijf vragen aan Willem van Tilburg

Willem doet de opleiding MBRT en volgt het Radboud Plus Traject. lees meer

Vijf vragen aan Willem van Tilburg

Willem doet de opleiding MBRT en volgt het Radboud Plus Traject. Hij houdt zich actief bezig met de voorlichting van scholieren. Daarnaast is hij lid van de studentenraad.

1 Hoe ben jij bij deze studie terechtgekomen en wat heeft jou geïnspireerd?

Ik ben bij MBRT terechtgekomen doordat ik op zoek was naar een opleiding waar techniek en medische zorg worden gecombineerd. Juist die combinatie vind ik erg bijzonder: enerzijds werk je met de meest geavanceerde apparatuur en anderzijds werk je met patiënten die gerustgesteld moeten worden of die graag hun verhaal bij je kwijt willen.

Ik heb naast het bezoek van open dagen niks nodig gehad om mij te overtuigen van het feit dat ik deze opleiding wilde gaan volgen. Ik kan me voorstellen dat er scholieren zijn die eerst een Radboud College Tour willen volgen. Op die manier kunnen ze eerst de praktijk zien voordat ze een definitieve keuze maken.

2 Hoe bevalt de studie MBRT?

De opleiding MBRT bevalt erg goed. Er is een goede balans tussen theorie en praktijk. Het meeste wat je leert kun je snel toepassen in een praktijkles. En wat je in de praktijklessen hebt geleerd, kun je weer toepassen wanneer je op stage gaat.

3 Wat valt je mee bij de studie?

Vooraf hoorde ik veel over de SD-sommentoets. Persoonlijk vond ik die heel erg meevallen. Er waren medestudenten die het er wel moeilijk mee hebben gehad.

4 Wat vind jij een lastig onderdeel van de studie?

Wat ik soms lastig vind is het oefenen voor de praktijktoetsen. Hiervoor is het nodig dat je regelmatig de geleerde vaardigheden oefent met je medestudenten. De praktijklokalen waar je dit kunt doen, zijn rond de toetsen vaak bezet. Het is dus belangrijk dat je ruim van tevoren plant en de lokalen reserveert, zodat je voldoende kunt oefenen. Dat is echt nodig!

5 Kun jij wat vertellen over je stage-ervaringen en de voordelen van het Radboud Plus Traject?

Stage-ervaringen

De stages vind ik het leukste van de opleiding: alles wat je hebt geleerd kun je dan toepassen in de praktijk. Doordat je je stages allemaal in het Radboudumc loopt, leer je het ziekenhuis en de manier van werken goed kennen. Dat is echt een voordeel wanneer je in het Radboudumc zou willen solliciteren: jij kent de afdeling al en zij kennen jou.

Radboud Plus Traject

Tijdens het Radboud Plus Traject worden workshops en excursies aangeboden. De workshops kun je gebruiken om jezelf als professional te ontwikkelen en de excursies kunnen je helpen om het ziekenhuis beter te leren kennen. Dit zijn unieke opties waar je veel aan kunt hebben.

Studentenraad

Ik ben namens de studenten MBRT Radboud Plus lid van de studentenraad. Wat ik leuk vind aan de studentenraad is dat wij met een groep studenten inspraak hebben op hoe het Traject er in de toekomst uit gaat zien. Dit doen wij door onze ervaringen te delen en onze medestudenten te vertegenwoordigen.


 


Radboud College Tours in de praktijk

Heb jij belangstelling voor een beroep in de gezondheidszorg maar twijfel je nog welk beroep bij jou past? Het volgen van een Radboud College Tour kan je helpen!

lees meer

Vier vragen aan Arianne Huisman

Arianne is in opleiding tot verpleegkundige en volgt het Radboud Plus Traject. Daarnaast gaf zij een workshop tijdens de Radboud College Tour. lees meer

Vier vragen aan Arianne Huisman

Arianne doet de opleiding hbo verpleegkunde en volgt het Radboud Plus Traject. Daarnaast gaf zij een workshop tijdens de Radboud College Tour.

1. Hoe ben jij bij deze studie terecht gekomen en wat heeft jou geïnspireerd?

Na het afronden van de havo ben ik direct begonnen met hbo verpleegkunde op de HAN in Nijmegen. Ik zit op dit moment in het vierde jaar. Deze keuze heb ik gemaakt, nadat ik twee verschillende Radboud college tours heb gevolgd. Ik kreeg daardoor een goed beeld van het beroep verpleegkundige en ik kon vragen stellen over de opleiding aan de studenten die ook aanwezig waren.

2. Hoe bevalt de opleiding verpleegkunde en wat stimuleert jou?

De opleiding verpleegkunde is een ontzettend leuke opleiding en ik heb nog geen moment spijt gehad dat ik hiervoor heb gekozen. Het begin van de opleiding was vrij druk, omdat je alle basis nog moet leren. Maar het is ook juist een hele leerzame periode. Het vormt een goede basis voor de stages die je nog gaat lopen tijdens de opleiding.

3. Kun jij wat vertellen over je stage ervaringen en in het bijzonder bij het Radboudumc?

De praktijk is natuurlijk waar je dit allemaal voor leert. Ik heb mijn eerste stage gelopen in een verpleeghuis en de tweede in de psychiatrie. Vervolgens ben ik aangenomen voor het Radboud plus traject. Dit traject is een extra mogelijkheid tijdens de opleiding die aangeboden wordt door het Radboudumc, waarbij onder andere alle stages in leerjaar drie en vier in het Radboudumc plaatsvinden. Daarnaast kan je dan extra workshops en excursies volgen.

Ik heb achttien weken stage gelopen op de afdeling maag-, darm- en leverziekten en achttien weken op de afdeling medische oncologie in het Radboudumc. Beiden waren ontzettend leuke en leerzame stages. Op de afdelingen was veel ruimte om tijd te besteden aan mijn leerproces en ik heb hele goede begeleiding gehad. Tijdens deze stages wordt je klaargemaakt om als verpleegkundige in de praktijk aan de slag te gaan.
 

4. Hoe vond jij het om een workshop te geven tijdens de College Tour en wat is volgens jou de meerwaarde voor scholieren om een College Tour te bezoeken?

Tijdens de stage op medische oncologie heb ik samen met een andere student een college tour met het thema borstkanker mogen geven. Ik vond het heel leuk om dit doen, omdat ik zelf ook na college tours de keuze heb gemaakt om verpleegkunde te gaan studeren. Het is echt een aanrader om één (of meerdere) college tours te volgen. Je kunt daarin een beeld krijgen van het beroep verpleegkundige en je kunt daarnaast ook vragen stellen over de opleiding. Tijdens college tours worden er regelmatig ook meerdere zorgberoepen vertegenwoordigt, met als voordeel dat je ook kunt kijken of een ander beroep meer bij je past.


Proefstuderen Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen

Ben je geïnteresseerd in gezondheid en ziekte en wil je graag arts of onderzoeker worden? Kom naar een proefstudeerdag om te kijken of de studie Geneeskunde of Biomedische Wetenschappen bij jou past. lees meer

Welke opleiding past bij jou?

Voor een beroep in het ziekenhuis. lees meer

Veelgestelde vragen en antwoorden

Over beroepsoriënterende activiteiten bij het Radboudumc. lees meer

Veelgestelde vragen en antwoorden

Voor scholieren


  • Wij vinden het belangrijk om jonge mensen te informeren over zorgberoepen in het ziekenhuis. Medewerkers van de Radboudumc Health Academy (Voorlichting & Werving) zetten zich hiervoor in. Met succes: scholieren, decanen en ouders weten de weg naar het Radboudumc te vinden.


Stages voor scholieren

Ben jij een middelbare scholier en op zoek naar een maatschappelijke stage? Bekijk onze mogelijkheden. lees meer

Volg ons op

  • Mijn favorieten

    Mijn favorieten bewerken

    Toevoegen
BE