

COVID-19-vaccinatie
Er wordt steeds meer bekend over het vaccineren tegen het coronavirus. Op deze pagina leest u het laatste nieuws hierover. Ook vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over het vaccineren van patiënten met een medisch hoog risico.Algemene informatie
Algemene informatie over de COVID-19-vaccinatie en de vaccins kunt u vinden op de website van het RIVM of op www.coronavaccinatie.nl. Ook kunt u bellen naar telefoonnummer: 0800 - 1351.
lees meerVeelgestelde vragen vaccinatie hoog-risico patiënten
We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over het vaccineren van patiënten met een medisch hoog risico. We hebben een aantal vragen en antwoorden voor u op een rij gezet.
lees meerVeelgestelde vragen vaccinatie hoog-risico patiënten
-
Het gaat in totaal om 7 hoog risicogroepen, waarvan de onderstaande 5 gevaccineerd gaan worden in het ziekenhuis waar ze onder behandeling zijn:
- Patiënten met bloedkanker of een andere ernstige bloedziekte. Klik hier voor een overzicht van aandoeningen die in aanmerking komen.
- Patiënten met ernstig nierfalen of dialyse.
- Patiënten na orgaan- of stamcel- of beenmergtransplantatie.
- Patiënten met een (ernstige) aangeboren afweerstoornis.
- Patiënten met een zenuw-spieraandoening die de ademhaling bemoeilijkt.
Voor alle groepen geldt dat er alleen een uitnodiging wordt gestuurd naar patiënten met deze aandoeningen in de leeftijd van 18 tot 74 jaar die de laatste 18 maanden een controle of behandeling in ons ziekenhuis hebben gehad.
-
Het ministerie van VWS neemt de besluiten over de centrale inkoop van de vaccins en ook over wie wanneer welk vaccin krijgt. Daar geeft de Gezondheidsraad adviezen voor. Op basis van dat advies zijn de groepen patiënten met een medisch hoog risico geselecteerd.
-
Op basis van het advies van de Gezondheidsraad worden de medische hoog-risicogroepen geselecteerd. Dit gebeurt heel zorgvuldig. Het Radboudumc heeft de patiënten geselecteerd volgens de landelijk vastgestelde definities van de doelgroepen. De geselecteerde patiënten ontvangen vervolgens de uitnodiging voor de vaccinatie.
-
De uitnodigingen voor alle groepen zijn in maart verzonden.
-
In de uitnodiging staat uitgelegd hoe u de afspraak voor de vaccinatie kunt maken. Na het maken van de afspraak ontvangt u een afspraakbevestiging op de wijze die u gewend bent, via mijnRadboud of per post
-
Als u op dit moment nog geen uitnodiging heeft ontvangen, dan bent u niet in aanmerking gekomen voor vaccinatie via het ziekenhuis. Het is ook niet meer mogelijk om u aan te melden of u alsnog in aanmerking komt hiervoor. U moet dan wachten op de reguliere vaccinatie die via het RIVM loopt. Op basis van uw geboortejaar wordt u daarvoor uitgenodigd.
-
Nieuwe patiënten uit de hoogrisico-doelgroepen kunnen geen vaccinatie meer krijgen via het Radboudumc. U moet dan wachten op de reguliere vaccinatie die via het RIVM loopt. Op basis van uw geboortejaar wordt u daarvoor uitgenodigd.
-
Nadat u de 1e vaccinatie heeft ontvangen, wordt de afspraak voor uw 2e vaccinatie automatisch ongeveer vier weken later ingepland. Hiervan ontvangt u een afspraakbevestiging op de wijze die u gewend bent.
-
U ontvangt binnenkort een brief van het Radboudumc met een instructie hoe u zich aan kunt melden voor uw 2e vaccinatie. Dit verloopt via Thuisvaccinatie.nl. Als u hierover vragen heeft, dan kunt u bellen naar 0900 - 1212888. Let op: vaccinaties zijn gratis, u hoeft hiervoor nooit betalen, ook niet als dit aan huis plaatsvindt.
-
In de uitnodigingsbrief staat aangegeven dat u dit aan ons door kunt geven. Wij noteren dan uw naam en contactgegevens en geven deze door aan Thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie.nl neemt vervolgens contact met u op om de afspraak voor vaccinatie in te plannen. Mocht u hierover vragen hebben, dan kunt u bellen met 0900 - 1212888.
-
Nee, omdat u tot de hoogrisicogroep-patiënten behoort is 1 vaccinatie niet voldoende. U Heeft twee vaccinaties nodig en moet dus ook twee afspraken maken voor de vaccinatie.
-
De vaccinatie vindt plaats in de Tuinzaal. Deze is te bereiken via een aparte buiteningang. Het adres is René Descartesdreef 7, 6525 GL Nijmegen. Volg de routebeschrijving:
- Sla vanaf de Philips van Leydenlaan af naar de René Descartesdreef, dit is de straat tussen het Tandheelkundegebouw en Dermatologie.
- Rijd rechtdoor, de slagboom die u tegenkomt opent automatisch.
- Na de slagbomen kunt u links parkeren op de parkeerplaats Parkeren Vaccinatie. Als u geen parkeerwacht aantreft, belt u via de intercom aan voor het openen van de slagboom.
- Vervolgens loopt u via de aangegeven route naar de ingang van de Tuinzaal. De afstand van de parkeerplaats naar de Tuinzaal is 400 meter. Er is ook een shuttle beschikbaar die u vanaf de parkeerplaats naar de Tuinzaal kan brengen. Denkt u bij het gebruik van de shuttle aan een mondkapje en 1,5 meter afstand houden.
-
- De bevestigingsbrief. Hiermee kunt u zich aanmelden bij de ingang van de Tuinzaal. De brief kunt u uitgeprint of via mijnRadboud laten zien.
- Identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart).
- Ingevulde gezondheidsverklaring, deze heeft u ontvangen bij de uitnodigingsbrief.
- Actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Verkrijgbaar bij uw apotheek.
-
- Draag een mondkapje en houd 1,5 meter afstand van anderen.
- Draag kleding waarbij u uw bovenarm gemakkelijk bloot kunt maken*.
- Blijf thuis als u klachten heeft die passen bij corona.
- Alleen in noodzakelijke gevallen is het mogelijk om één begeleider mee te nemen. We verzoeken begeleiders om zoveel mogelijk te wachten op de parkeerplaats.
- Er is een (invaliden)toilet aanwezig bij de Tuinzaal
* Het is ook mogelijk om de vaccinatie in uw bilspier te ontvangen. Als dit uw voorkeur heeft geef dit dan vooraf aan de medewerker op de priklocatie aan.
-
De vaccinatie zorgt ervoor dat uw lichaam afweerstoffen maakt tegen het coronavirus. U bent zo beter beschermd tegen het coronavirus. Als u na de vaccinatie toch corona krijgt, zorgt de vaccinatie ervoor dat u minder ernstig ziek wordt.
-
Het vaccin tegen corona is uitgebreid getest, op dezelfde manier zoals dat bij alle medicijnen en vaccins gebeurt. Alle stappen van de procedure zijn gevolgd. De veiligheid van het vaccin wordt ook de komende jaren zorgvuldig en kritisch gecontroleerd. U kunt wel bijwerkingen krijgen. Deze gaan meestal na 1 of 2 dagen weer over. Er zijn geen aanwijzingen dat patiënten uit de nu geselecteerde risicogroepen een grotere kans hebben op bijwerkingen van het coronavaccin dan anderen.
-
Deze patiëntengroepen worden gevaccineerd met het vaccin Moderna. Informatie over de verschillende vaccins vindt u op de website van de Rijksoverheid: www.coronavaccinatie.nl. Het Radboudumc bepaalt niet zelf met welk vaccin gevaccineerd wordt, dat wordt landelijk bepaald. U krijgt twee keer een vaccinatie. De tweede vaccinatie volgt vier weken na de eerste vaccinatie. De vaccinatie is gratis. U beslist zelf of u de vaccinatie haalt.
-
Nee, dat is niet mogelijk. Het is landelijk besloten dat alle mensen die hun eerste vaccinatie met Astrazeneca hebben ontvangen ook hun 2e vaccinatie met Astrazeneca ontvangen. Dat is ook het advies van de Gezondheidsraad.
-
Op de website van het RIVM en van de Rijksoverheid vindt u algemene informatie over de COVID-19-vaccinatie. Voor de medische hoog-risicogroepen wordt veel informatie verstrekt door de bijbehorende patiëntenverenigingen. Dit zijn:
- Patiënten bij wie bloedkanker of een andere ernstige bloedziekte is vastgesteld. Voorbeelden hiervan zijn mensen met leukemie of lymfeklierkanker: www.hematon.nl en www.hematologiewijzer.nl.
- Patiënten met ernstig nierfalen of dialyse: www.nieren.nl.
- Patiënten na orgaantransplantatie, stamceltransplantatie of beenmergtransplantatie: www.hematon.nl, www.hematologiewijzer.nl, www.nieren.nl en www.transplantatiestichting.nl.
- Patiënten met een (ernstige) aangeboren afweerstoornis: https://stichtingvoorafweerstoornissen.nl/informatie-corona-virus.
- Patiënten met een zenuw-spieraandoening die de ademhaling bemoeilijkt: www.spierziekten.nl
-
Als u al gevaccineerd bent (bijvoorbeeld via de huisarts of de GGD) kunt u dit aan ons doorgeven als u door ons wordt gebeld voor een afspraak. U hoeft ons hierover niet zelf te bellen, dit om wachttijden aan de telefoon te voorkomen. Als u uw eerste vaccinatie al ergens anders heeft gehad, dan kunt u de tweede vaccinatie niet via het Radboudumc krijgen.
-
Als u al een uitnodiging van uw huisarts of de GGD hebt ontvangen, adviseert het RIVM u om altijd de eerste uitnodiging te gebruiken, ongeacht voor welk vaccin deze is. Snelheid van vaccinatie is belangrijker dan het type vaccin dat gebruikt wordt.
-
Het kan gebeuren dat u een dubbele uitnodiging ontvangt, omdat u bijvoorbeeld bij twee ziekenhuizen in het systeem staat. Is dat bij u het geval? Dan vragen wij u om van één uitnodiging gebruik te maken en u af te melden bij het ziekenhuis waar u de vaccinatie niet komt halen. Als u zich bij het Radboudumc wilt afmelden, kunt u dit doorgeven als u door ons wordt gebeld voor het maken van een afspraak.
-
Als u niet gevaccineerd wilt worden, kunt u dit aan ons doorgeven als u door ons wordt gebeld voor het maken van een afspraak. U hoeft hierover niet zelf te bellen, dit om wachttijden te voorkomen.
-
Ja, ook aan patiënten die COVID-19 hebben gehad wordt geadviseerd zich te laten vaccineren om een nog betere bescherming op te bouwen.
-
Ook al heeft u een behandeling met afweer-onderdrukkende medicatie (gehad), is het advies toch om u te laten vaccineren. Dit geldt ook voor mensen die eerder het advies hebben gekregen om nu geen andere vaccinaties te ontvangen, zoals bijvoorbeeld bij een behandeling met rituximab. Het is de verwachting dat de vaccinatie toch een reactie van de afweercellen op kan wekken, ook als u nog geen afweerstoffen aan kunt maken door uw afweerstoornis of door de behandeling die u heeft gehad.
-
Ja, als u in het buitenland woont, maar bij ons in behandeling bent, kunt u ook bij ons de vaccinatie halen.
Locatie vaccinatie hoogrisico-patiënten
De vaccinatie vindt plaats in de Tuinzaal. Deze is te bereiken via een aparte buiteningang. Het adres is René Descartesdreef 7, 6525 GL Nijmegen.
routebeschrijvingLocatie vaccinatie hoogrisico-patiënten
- Sla vanaf de Philips van Leydenlaan af naar de René Descartesdreef, dit is de straat tussen het Tandheelkundegebouw en Dermatologie.
- Rijd rechtdoor, de slagboom die u tegenkomt opent automatisch.
- Na de slagbomen kunt u links parkeren op de parkeerplaats Parkeren Vaccinatie. Als u geen parkeerwacht aantreft, belt u via de intercom aan voor het openen van de slagboom.
- Vervolgens loopt u via de aangegeven route naar de ingang van de Tuinzaal. De afstand van de parkeerplaats naar de Tuinzaal is 400 meter. Er is ook een shuttle beschikbaar die u vanaf de parkeerplaats naar de Tuinzaal kan brengen. Denkt u bij het gebruik van de shuttle aan een mondkapje en 1,5 meter afstand houden.
Advies voor specifieke aandoeningen en COVID-19-vaccinatie
Het advies of en wanneer u een vaccinatie kunt nemen hangt sterk af van de aandoening die u heeft en de soort behandeling die u krijgt. Daarom kunnen we hierover geen algemeen advies geven. Voor een aantal aandoeningen hebben onze specialisten wel adviezen uitgebracht
lees meerNieuwsberichten

Update vaccinatie hoogrisicopatiënten 15 april - eerste vaccinatieronde hoogrisicopatiën-ten afgerond
15 april 2021Op 15 april is de laatste patiënt gevaccineerd in de eerste vaccinatieronde van medische hoogrisicopatiënten. Het gaat hier om de door het ministerie van VWS aangewezen vijf groepen patiënten met een medisch hoog risico, die vervroegd in aanmerking kwamen voor vaccinatie.
lees meer
Update – Vaccinatie hoogrisico-patiënten 25 maart – vaccinatie neurologiepatiënten
26 maart 2021Inmiddels is duidelijk dat ook de 5e groep aangewezen patiënten door ons gevaccineerd gaan worden. Dit betreft patiënten met een zenuw-spieraandoening die de ademhaling bemoeilijkt. Naar verwachting liggen de uitnodigingsbrieven voor deze groep tussen 30 maart en 1 april op de deurmat.
lees meer
Update - Vaccinatie hoogrisico-patiënten 17 maart - vaccinatie vijfde groep hoogrisico-patiënten
17 maart 2021In aanvulling op ons nieuwsbericht van gisteren 16 maart 2021 is een aanpassing doorgevoerd over de vaccineren vijfde groep hoogrisico-patiënten.
lees meer