Projecten Coronavirus Ervaringen paramedici

Ervaringen van paramedici tijdens de corona-pandemie

Tijdens de corona-pandemie hebben diëtisten, ergotherapeuten, fysiotherapeuten en logopedisten zich ingezet voor het herstel van mensen met corona. Dit was voor veel van hen een zware tijd, maar ook een tijd van veel saamhorigheid onder zorgverleners. De paramedici vertellen over deze tijd.

lees meer

Ervaringen van paramedici tijdens de corona-pandemie

Bij het Radboudumc vinden we het belangrijk om van elkaar te leren. Tijdens de corona-pandemie hebben diëtisten, ergotherapeuten, fysiotherapeuten en logopedisten zich ingezet voor het herstel van mensen met corona. Dit was voor veel van hen een zware tijd, maar het was ook een tijd van veel saamhorigheid onder zorgverleners en een tijd waarin ‘iedereen zijn steentje bij wilde dragen’. De paramedici willen jou graag vertellen hoe het voor hen was om in het ziekenhuis te werken tijdens de corona-pandemie. Zo kan jij een beter beeld krijgen wat paramedici doen voor mensen met corona en kunnen collega paramedici leren van hun ervaringen.


Contact

Niek Koenders
Projectleider ‘Ervaringen van paramedici tijdens de corona-pandemie’

contact

In het kort

  • Project: Onderzoek naar de ervaringen van paramedici tijdens de corona-pandemie.
  • Opdrachtgever: ZOnMW
  • Looptijd: juni 2020 tot oktober 2020
  • Website

Factsheets met resultaten

Verschillende paramedici hebben in ons onderzoek verteld hoe het voor hen was om in het ziekenhuis te werken tijdens de corona-pandemie. In de factsheets vind je een persoonlijk verhaal en informatie over het onderzoek.


Beleidsadviezen paramedici

Beleidsmedewerkers van verschillende paramedische beroepsverenigingen hebben advies geschreven bij uitdagingen in de zorg voor mensen met corona. Met de adviezen helpen we paramedici om gezond en met plezier te (blijven) werken tijdens de corona-pandemie. lees meer

Wat vindt...


Aloys Oosterwegel Fysiotherapeut

“Ik loop ik niet weg op het moment dat het lastig wordt, ook niet tijdens corona”.

lees meer

Aloys Oosterwegel Fysiotherapeut

“Ik loop ik niet weg op het moment dat het lastig wordt, ook niet tijdens corona”. Aloys werkt als fysiotherapeut in het Deventer Ziekenhuis en heeft de eerste maanden van de corona-pandemie thuis in quarantaine geleefd. Hij bleef op afstand van zijn ouders, partner, kinderen en kleinkinderen, omdat hij niemand wilde besmetten. Aloys vertelt: ‘het werken in het ziekenhuis voelde goed, er was sprake van veel saamhorigheid ondanks enkele onzekerheden over ‘hoe om te gaan met corona. Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan het herstel van mensen met corona en het wegnemen van werkdruk bij verpleegkundigen. Ik werk al 36 jaar bij het begeleiden van mensen met hart- en longproblemen. Het was daarom fijn om solidariteit en veel waardering voor het werk te voelen. Onder andere door alle fruitmanden en attenties die mensen stuurden voor zorgverleners in het ziekenhuis.’


Eveline Samuels Logopedist

“Het doel was om patiënten zo snel mogelijk weer veilig te laten slikken.”

lees meer

Eveline Samuels Logopedist

“Het doel was om patiënten zo snel mogelijk weer veilig te laten slikken.” Eveline werkt als logopediste in het Maastricht UMC+, waarbij ze  coronapatiënten geholpen heeft op de Intensive Care en verpleegafdelingen. Eveline vertelt: "Ik voelde veel saamhorigheid bij zorgverleners, waarbij iedereen nóg aardiger was dan normaal en bijvoorbeeld hielp met het aantrekken van isolatiepakken. Het was vervelend dat er geen bezoek bij patiënten mocht komen, mede hierdoor hebben we geprobeerd mensen zo veel mogelijk tijd en aandacht te geven. Ik voelde mij ook veilig met de aanwezige zorgmiddelen, was dus niet bang voor besmetting. Zo ondersteunde ik de patiënten met het ophoesten, slikken en praten."


Irma Janssen Ergotherapeut

“Ik vond het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen en collega’s te ondersteunen in deze tijd.”

lees meer

Irma Janssen Ergotherapeut

“Ik vond het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen en collega’s te ondersteunen in deze tijd.” Irma werkt als ergotherapeut in het Radboudumc. Normaal gesproken werkt ze op de polikliniek Parkinsonpatiënten. Deze behandelingen werden in het begin van de corona-pandemie ingevuld met afspraken via beeldbellen. Daarnaast heeft Irma ervoor gekozen om tijdens de eerste crisis periode collega’s te helpen op de Intensive Care, waarbij ze heeft ondersteund om mensen met corona te draaien en een goede lighouding te verzorgen. “Het werken in de isolatiepakken was warm en lastig dat de pakken het herkennen van collega’s moeilijk maakte. Toch zou ik het zo opnieuw doen. Het is belangrijk om een steentje bij te dragen en mijn verantwoordelijkheid als zorgverlener te nemen. Het gaf een goed gevoel om voor collega’s het werk op de Intensive Care een beetje te verlichten en ik was blij met de vriendelijke ontvangst door de verpleegkundigen op de Intensive Care afdeling. Ik heb veel respect voor de collega’s die hele dagen in isolatiepakken moesten werken."


Judith Kanters Fysiotherapeut

“Het is mooi om echt iets voor mensen met corona te kunnen betekenen”.

lees meer

Judith Kanters Fysiotherapeut

“Het is mooi om echt iets voor mensen met corona te kunnen betekenen”. Judith werkt als fysiotherapeut in het Radboudumc en heeft corona patiënten geholpen op de Intensive Care. Hierbij heeft ze, in eerste instantie, geholpen om patiënten in een goede lighouding te helpen. Later ook met ademhalingsoefeningen, fietsen op een bed-fiets en zitten op de bedrand. Judith vertelt: "Het was een gekke tijd, waarbij het warm en vermoeiend was om in isolatiepakken te werken. De saamhorigheid met verpleegkundigen, artsen en andere zorgverleners waren wel ontzettend fijn.  Normaal gesproken help ik patiënten met spierziekten op de polikliniek, maar deze zorg was helaas in de eerste weken van de corona-pandemie gestopt. Toen de zorg voor deze patiënten weer begon, heb ik samen met collega’s veel patiënten kunnen helpen met een videoconsult of digitaal oefenprogramma."


Monique van Asseldonk Diëtist

“We gingen met alle zorgverleners voor de beste zorg.”

lees meer

Monique van Asseldonk Diëtist

“We gingen met alle zorgverleners voor de beste zorg.” Monique is diëtiste in het Radboudumc. Ze heeft  patiënten geholpen door sondevoedingsadviezen te maken, met name op de Intensive Care afdeling. Monique vertelt: “Dit sondevoedingsadvies maakte ik vanuit huis, op basis van nieuwe protocollen die ik samen met collega’s had opgesteld. Er werd snel gebruik gemaakt van de gegeven adviezen, wat het herstel van patiënten met corona bevorderde en de werklast van artsen en verpleegkundigen verminderde. Het werken vanuit huis was aan de ene kant fijn, doordat ik flexibel mijn tijd kon indelen. Ik miste echter wel het sociale contact met patiënten en collega’s.”


Meer persoonlijke verhalen

Lees meer persoonlijke verhalen van de paramedici. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet