

Coronavirus en het Radboudumc Helpt u mee onze patiënten te beschermen?
Er gelden nog een beperkt aantal coronamaatregelen in het Radboudumc. Zo blijft het voor iedereen vanaf 9 jaar verplicht om op poliklinieken, onderzoeksafdelingen, behandelafdelingen, verpleegafdelingen en in wachtkamers een mondkapje te dragen. Dit ter bescherming van de kwetsbare patiënten die ook bij ons komen. Ook vragen we u om preventief een zelftest te doen voor u naar het ziekenhuis komt en alleen te komen als dat volgens de coronavragenlijst veilig is.
Wat betekenen de coronamaatregelen voor u
U heeft een afspraak op de polikliniek
Zo helpt u het Radboudumc veilig te houden:
Beantwoord de vragen over uw gezondheid
Als u naar ons ziekenhuis komt, stellen wij u vooraf via mijnRadboud een aantal vragen over uw gezondheid. Deze vragen zijn belangrijk om het Radboudumc een zo veilig mogelijke omgeving te houden. We vragen u daarom de vragen zorgvuldig en eerlijk te beantwoorden. Ook als u gevaccineerd bent tegen corona is het nodig om deze vragen te beantwoorden.
Als u de vragen in mijnRadboud heeft ingevuld, worden deze vastgelegd in uw dossier. Als u één van de vragen met ‘ja’ heeft beantwoord, neemt één van onze medewerkers contact met u op om te overleggen of de afspraak door kan gaan, digitaal of telefonisch wordt of moet worden verplaatst.
Heeft u geen mijnRadboud? Vult u dan de vragenlijst op onze website in. Heeft u op alles ‘nee’ geantwoord? Dan kunt u naar uw afspraak in het Radboudumc komen. Heeft u 1 of meerdere keren ‘ja’ geantwoord, neemt u dan zelf contact op met de afdeling van uw afspraak om te overleggen of de afspraak door kan gaan, digitaal of telefonisch wordt of moet worden verplaatst.
Doe een zelftest vlak voordat u naar het ziekenhuis komt
U kunt ook besmet zijn met het coronavirus zonder dat u klachten heeft. Wij vragen u daarom om preventief een zelftest te doen vlak voordat u naar het ziekenhuis komt. Hiermee verkleint u het risico dat u zonder het te merken met een coronabesmetting naar het ziekenhuis komt. Als de zelftest positief is, belt u met de afdeling waar u een afspraak heeft, om te overleggen wat te doen. Komt u er onderweg naar het ziekenhuis achter dat uw zelftest positief is, meld het dan direct bij de ingang.
Draag een mondkapje waar dat moet
Het is voor iedereen vanaf 9 jaar verplicht om in het Radboudumc een mondkapje te dragen op poliklinieken, onderzoeksafdelingen, behandelafdelingen, verpleegafdelingen en in wachtkamers. Dit ter bescherming van de kwetsbare patiënten die ook bij ons komen. Dat betekent dat u in alle algemene ruimten geen mondkapje hoeft te dragen, zoals de (hoofd)ingang, gangen, trappen, liften en het restaurant.
Als u een kwetsbare gezondheid heeft, adviseren wij u wél overal een mondkapje te dragen, vooral in de lift.
Ook als u verkouden bent, keelpijn of griepklachten heeft, draagt u overal in het ziekenhuis een mondkapje.
Bij de ingang delen we medische mondkapjes uit.
Bekijk de Nederlands- of Engelstalige instructie over hoe een mondkapje op de juiste manier gedragen en afgedaan kan worden.
U wordt opgenomen in het ziekenhuis
Veel van de geplande opnames gaan door. Toch kan het, door uitval van personeel, nog steeds gebeuren dat we op het laatste moment uw afspraak of operatie moeten afzeggen. We begrijpen heel goed dat dit voor u heel vervelend is, zeker als dit kort voor de geplande afspraak of operatie gebeurt. Toch vragen we hiervoor uw begrip. Ook in het contact met onze medewerkers, zowel in het ziekenhuis als aan de telefoon.
U kunt voor spoedgevallen altijd terecht in het Radboudumc.
Zo helpt u het Radboudumc veilig te houden:
Beantwoord de vragen over uw gezondheid
Als u opgenomen wordt, bellen wij u vooraf op en stellen wij u enkele vragen over uw gezondheid. U kunt de vragen ook zelf al bekijken op onze website. Deze vragen zijn belangrijk om het Radboudumc een zo veilig mogelijke omgeving te houden. We vragen u daarom de vragen zorgvuldig en eerlijk te beantwoorden. Ook als u gevaccineerd bent tegen corona is het nodig om deze vragen te beantwoorden.
Beantwoordt u één of meer vragen met ja, dan nemen we bij u een PCR-test af. In afwachting van de testuitslag nemen we u in isolatie op.
Doe een zelftest vlak voordat u naar het ziekenhuis komt
U kunt ook besmet zijn met het coronavirus zonder dat u klachten heeft. Wij vragen u daarom om preventief een zelftest te doen vlak voordat u naar het ziekenhuis komt. Hiermee verkleint u het risico dat u zonder het te merken met een coronabesmetting naar het ziekenhuis komt. Als de zelftest positief is, belt u met de afdeling waar u wordt opgenomen om te overleggen wat te doen. Komt u er onderweg naar het ziekenhuis achter dat uw zelftest positief is, meld het dan direct bij de ingang.
Wordt u opgenomen vanwege een operatie, doe de zelftest dan één dag voor opname en neem direct contact op als de uitslag positief is. Is de uitslag negatief, doe dan een tweede zelftest vlak voordat u naar het ziekenhuis komt.
Draag een mondkapje waar dat moet
Het is voor iedereen vanaf 9 jaar verplicht om een mondkapje te dragen op poliklinieken, onderzoeksafdelingen, behandelafdelingen, verpleegafdelingen en in wachtkamers. Dat betekent dat u in alle algemene ruimten geen mondkapje hoeft te dragen, zoals de (hoofd)ingang, gangen, trappen, liften en het restaurant.
Bij de ingang delen we medische mondkapjes uit.
Als u een kwetsbare gezondheid heeft, adviseren wij u wél overal een mondkapje te dragen, vooral in de lift.
Ook als u verkouden bent, keelpijn of griepklachten heeft, draagt u overal in het ziekenhuis een mondkapje. U draagt op uw eigen kamer geen mondkapje, tenzij u bezoek heeft. Dan heeft uzelf én uw bezoek een mondkapje op, ook als uw naasten op bezoek zijn.
Bekijk de Nederlands- of Engelstalige instructie over hoe een mondkapje op een correcte manier gedragen en afgedaan kan worden.
U komt als bezoeker of begeleider van een patiënt
De coronamaatregel van 1,5 meter afstand geldt niet meer in het Radboudumc, waardoor er geen beperkingen meer zijn in de aantallen bezoekers en begeleiders van patiënten. Maar voor veel van onze kwetsbare patiënten is een besmetting met het coronavirus nog steeds gevaarlijk. We willen deze patiënten een zo veilig mogelijke omgeving bieden. Daarvoor vragen we de medewerking van iedereen die het Radboudumc bezoekt. Helpt u mee onze patiënten te beschermen?
U bent als begeleider of bezoeker helaas niet welkom als:
- U of uw huisgenoot corona heeft
- U of uw huisgenoot coronasymptomen heeft
- U in de afgelopen 10 dagen in contact bent geweest met een positief getest persoon
U kunt ook de coronavragenlijst op onze website invullen om te weten of u welkom bent of niet.
Wij begrijpen dat het beperken van bezoekers en begeleiders een lastige maatregel is. Daarom bieden we ook mogelijkheden aan om uw naaste op afstand te begeleiden of bezoeken. Hieronder leest u meer hierover.
Bekijk hieronder meer informatie over de situatie die op u van toepassing is.
-
Zo helpt u het Radboudumc veilig te houden.
Doe een zelftest vlak voordat u naar het ziekenhuis komt
Door preventief een zelftest te doen vlak voordat u naar het ziekenhuis komt, verkleint u het risico dat u zonder het te merken met een coronabesmetting naar het ziekenhuis komt. Als de zelftest positief is kunt u helaas niet naar het Radboudumc komen.
Draag een mondkapje waar dat moet
Het is voor iedereen vanaf 9 jaar verplicht om een mondkapje te dragen op poliklinieken, onderzoeksafdelingen, behandelafdelingen, verpleegafdelingen en in wachtkamers. Dat betekent dat u in alle algemene ruimten geen mondkapje hoeft te dragen, zoals de (hoofd)ingang, gangen, trappen, liften en het restaurant. Bij de ingang delen we medische mondkapjes uit.
Als u een kwetsbare gezondheid heeft, adviseren wij u wél overal een mondkapje te dragen, vooral in de lift. Ook als u verkouden bent, keelpijn of griepklachten heeft, draagt u overal in het ziekenhuis een mondkapje.
Tijdens het bezoek houdt u het mondkapje op. Oók als u zit aan het bed van degene die u bezoekt en ook als dit in een 1-persoonskamer is. U draagt het mondkapje tot u de zorgafdeling weer verlaat.
Bekijk de Nederlands- of Engelstalige instructie over hoe een mondkapje op een correcte manier gedragen en afgedaan kan worden. -
Wij begrijpen dat het beperken van bezoekers en begeleiders een lastige maatregel is. Zowel voor onze patiënten als voor hun naasten. Samen met u zoeken we waar dat mogelijk is naar andere mogelijkheden op uw naaste op afstand te begeleiden of bezoeken.
Bij afspraken
- U kunt als patiënt een voor u belangrijke naaste ook telefonisch betrekken bij een afspraak. Het is altijd toegestaan om een partner, familielid of een vriend(in) te bellen en op de luidspreker te zetten tijdens uw afspraak. Zo kan uw naasten meeluisteren en ook iets zeggen of vragen.
- Als u wilt kunt u het gesprek opnemen met uw mobiele telefoon, zodat u dit later samen kunt terugluisteren.
- U kunt ook uw zorgverlener vragen om een geluidsopname van het gesprek te maken.
Bij opnames
- Op elke afdeling is een tablet beschikbaar. Heeft u zelf geen mobiele telefoon of tablet, dan kunt u deze gebruiken om met uw naasten in contact te blijven. Onze medewerkers helpen u graag.
Heeft u vragen of maakt u zich zorgen?
Heeft u vragen over uw eigen medische situatie in relatie tot het coronavirus? Neem dan contact op met uw behandelaar. Verandert uw situatie of maakt u zich zorgen? Neem dan ook contact met ons op. lees meer
Met corona in het Radboudumc
Als u opgenomen wordt in ons ziekenhuis met klachten van het coronavirus krijgt u een coronatest. Afhankelijk van uw gezondheidstoestand verblijft u op onze Acute Opname Afdeling, COVID-verpleegafdeling of Intensive Care. lees meerCOVID-19-vaccinatie
Op deze pagina leest u het laatste nieuws over het vaccineren tegen het coronavirus. Ook vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over het vaccineren van patiënten met een medisch hoog risico.
lees meer