COVID19 vaccinatie en neuralgische amyotrofie
Laat je vaccineren tegen COVID-19 (Coronavirus (SARS-CoV-2)). Dit advies geldt ook voor mensen die neuralgische amyotrofie hebben doorgemaakt. Meer informatie kunt u vinden op de website van Spierziekten Nederland. lees meerBeperkt open in verband met COVID-19-vaccinatie
Vanwege de inzet bij het vaccineren tegen COVID-19 is de Radboud Travel Clinic beperkt open.COVID-19 vaccinatie en afweer onderdrukkende medicatie
-
Voor algemene vragen over de COVID-19 vaccinatie verwijzen we u naar het RIVM en de GGD.
-
Bij de meeste huidaandoeningen kan gevaccineerd worden. Wanneer u een infectie heeft van de huid op het moment van vaccinatie is het verstandig te overleggen met uw behandelaar of de vaccinatie doorgang kan vinden.
-
Ja, in de meeste gevallen kun u gewoon gevaccineerd worden. De behandeling met medicijnen hoeft niet onderbroken te worden. Wel kunnen sommige medicijnen die invloed hebben op uw afweer de vaccinatie mogelijk minder effectief maken. Hier moet nader onderzoek naar worden verricht. Eventueel zal er bepaalt moeten worden of de afweer tegen COVID-19 voldoende is opgebouwd na vaccinatie, En of deze aanwezig blijft en hoe lang.
Soms is het verstandig om de vaccinatie uit te stellen voor een beter effect. Bijvoorbeeld wanneer u het middel rituximab krijgt. Ook als de verwachting is dat uw afweer zich binnen afzienbare tijd geheel of deels hersterlt. Bijvoorberd omdat u uw medicijnen tijdelijk slikt.
Uw arts, de dermatoloog, kan advies geven of vaccinatie nu mogelijk is, of beter uitgesteld kan worden.
-
Overleg met uw behandelaar of dit invloed heeft op het advies voor vaccinatie. Bij sommige middelen kan het van belang zijn de vaccinatie uit te stellen tot na de behandeling. Of andersom: de behandeling uit te stellen tot na de vaccinatie.
-
De huidige vaccins bevatten geen levend verzwakt virus maar niet-levende bestanddelen. Hiermee kunnen de meeste mensen gevaccineerd worden, behalve mensen die allergisch zijn voor een van de bestanddelen.
Bij kinderen zijn de vaccins nog niet getest.
-
Overleg met uw behandelaar of dit invloed heeft op het advies voor vaccinatie.
-
De vaccins hebben meestal geen invloed op de werking van uw afweer-onderdrukkende medicijnen.
-
Ja. Medicijnen die invloed hebben op uw afweerreactie kunnen de vaccinatie mogelijk minder effectief maken. Toch adviseren we u om wel te vaccineren.
-
In principe niet.
-
Wordt u geopereerd onder lokale verdoving? Dan hoeft u hier geen rekening mee te houden voor de vaccinatie.
Wordt u geopeerd met narcose? Zorg dan dat u de vaccinatie niet krijgt in de twee dagen voor de operatie. Als het kan plant er u nog wat meer dagen tussen. Zo voorkomt u dat u door mogelijke bijwerkingen van de vaccinatie de operatie niet door kan gaan. Overleg bij twijfel met de arts die u gaat operen.
Het is niet nodig om na een operatie te wachten voordat de vaccinatie gegeven mag worden.

De IC tijdens corona hoe gaat dat?
Hoe gaat het er op de IC aan toe tijdens de coronaperiode? Bekijk onze video en de aangepaste bezoekregeling.
lees meerPers en corona
Het coronavirus heeft ook gevolgen voor media-activiteiten in ons huis. We beperken het aantal bezoekers om risico op verspreiding van het virus te vermijden. Opnames, fotografie en interviews zijn op dit moment niet mogelijk, tenzij vooraf overlegd met en met toestemming van Persvoorlichting (024 366 73 38). De beveiliging zal hier ook streng op toezien.Restaurants en koffiecorners coronamaatregelen
De coronamaatregelen hebben consequenties voor de horeca van het Radboudumc.
lees meerCOVID-19 vaccinatie
De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie werkt op dit moment samen met het RIVM en andere beroepsverenigingen om op korte termijn een COVID-19 vaccinatie advies vast te stellen voor kwetsbare groepen. Zodra dit advies beschikbaar is zullen wij dit delen met patiënten, en kenbaar maken op onze website.
Tijdelijke opnamestop
In verband met de grote toestroom van patiënten op onze intensive care kunnen wij momenteel geen patiënten van andere ziekenhuizen overnemen in ons Expertisecentrum voor Ontwennen van Beademing. Onze intensivisten zijn telefonisch wel bereikbaar voor collegiaal overleg.Kinderwens, zwangerschap en COVID-19 vaccinatie
We begrijpen dat er veel vragen zijn rondom de veiligheid van de COVID-19 vaccinatie bij vrouwen met kinderwens of zwangerschap.
lees meerKinderwens, zwangerschap en COVID-19 vaccinatie
We begrijpen dat er veel vragen zijn rondom de veiligheid van de COVID-19 vaccinatie bij vrouwen met kinderwens of zwangerschap.
We verwachten dat in de eerste maanden van 2021 twee soorten COVID-19-vaccins gebruikt zullen gaan worden; het RNA ribonucleic acid-vaccin (Pfizer en Moderna) en het vector-vaccin (AstraZeneca).
Het RIVM heeft in samenwerking met onder andere de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) een advies uitgebracht voor vrouwen met kinderwens of zwangerschap ten aanzien van COVID-19-vaccinatie met bovenstaande vaccins.
Indien er andere vaccins op de markt komen, zullen onderstaande adviezen worden herzien.
Kinderwens
Naar aanleiding van het NVOG Standpunt (8-1-2021) en het ESHRE Standpunt (12-1-2021) zijn de gynaecologen van de pijler VPG van de NVOG tot de volgende werkafspraak (12-1-2021) gekomen:
- Op grond van de overwegingen die beschreven staan in beide standpunten adviseren we aan mannen en vrouwen die een fertiliteitsbehandeling (willen) starten en een vaccinatie tegen COVID nemen, om hun fertiliteitsbehandeling tot 2 maanden na de laatste vaccinatie uit te stellen.
- Vrouwen die tot een risicogroep behoren adviseren we met nadruk om zich wel te laten vaccineren, maar uiteraard is de keuze aan u.
Zwangere vrouwen
- Voor gezonde zwangere vrouwen wordt voorlopig geadviseerd niet te vaccineren.
- Het advies voor zwangere vrouwen met onderliggende ernstige ziekten is om wel te vaccineren, omdat de voordelen hiervan opwegen tegen de mogelijke nadelen van vaccinatie. Ziekten die hierbij worden bedoeld zijn o.a. chronische luchtweg- of longproblemen, chronische hartpatiënten, ernstige diabetes, ernstige nierziekten, verminderde weerstand, HIV, ernstige leverziekten en zeer ernstig overgewicht.
- Zwangere vrouwen met beroepen waarbij hoge en niet te vermijden expositie aan SARS-CoV-2 kan optreden en die volgens het Nederlandse prioriteringsschema voor vaccinatie in aanmerking komen, worden ook geadviseerd wel te vaccineren.
Voor de volledige tekst van het advies: zie de website van de NVOG. De meest actuele en uitgebreidere informatie over dit onderwerp vindt u op de website van het RIVM.
Veelgestelde vragen Medische Oncologie en het coronavirus
Het coronavirus en de coronavaccins zorgen mogelijk voor vragen of zorgen met betrekking tot uw behandeling. Hier vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen. Als u hierop nog aanvullende vragen heeft, dan kunt u altijd telefonisch of via mijnRadboud contact met ons opnemen.
lees meerVeelgestelde vragen Medische Oncologie en het coronavirus
-
Wij begrijpen dat er veel vragen zijn over de verschillende vaccinaties tegen het coronavirus. Ook voor ons is er nog veel onbekend en daarom zal deze tekst regelmatig aangepast worden naar de nieuwste inzichten. We adviseren u om deze pagina opnieuw te raadplegen als u een vaccinatie-oproep ontvangt.
Voor nu geldt het volgende advies als u een oproep krijgt voor een vaccinatie met het Pfizer-vaccin of het Moderna-vaccin. Het advies hangt af van de soort behandeling die u krijgt:
- U heeft kanker en wordt behandeld met hormoontherapie, immunotherapie of doelgerichte geneesmiddelen. U kunt zich op elke dag van de behandeling laten vaccineren.
- U heeft kanker en krijgt chemotherapie. U kunt zich op elk moment laten vaccineren, maar wij adviseren om dit bij voorkeur in de week voorafgaand aan de volgende kuur te doen.
-
Ook in deze periode gaan de behandelingen van patiënten door. We willen daarbij de kans voor patiënten om in aanraking te komen met het coronavirus zo klein mogelijk maken. Zo proberen we het aantal bezoeken van een patiënt aan het ziekenhuis zoveel mogelijk te beperken. Een afspraak zal daarom vaker via een videobel afspraak plaatsvinden en controles worden soms uitgesteld. Dit doen we alleen als het voor uw kankerbehandeling veilig is. Het bezoekersbeleid is aangepast. Voor de afspraken op de poli gelden de ziekenhuisbrede afspraken.
Op de dagbehandeling komt u alleen. Uw eventuele begeleider kan helaas niet op de afdeling wachten, maar verwijzen wij naar het oude restaurant boven de hoofdingang.Als uw afspraak wijzigt, krijgt u van ons telefonisch of via mijnRadboud een bericht. We adviseren u dan ook om regelmatig uw afspraken in mijnRadboud te controleren. Op de verpleegafdeling mag u 1 bezoeker per dag ontvangen.
-
Per patiënt wordt zorgvuldig beoordeeld wat voor hem of haar de beste keuze is. Uw eigen arts of verpleegkundig specialist zal met u bespreken wat dit voor u persoonlijk betekent en samen met u besluiten wat voor u de beste keuze is.
-
Het Radboudumc neemt in verband met het coronavirus extra voorzorgmaatregelen om uzelf, onze patiënten, bezoekers en medewerkers te beschermen. Uw arts of verpleegkundig specialist heeft aangegeven dat uw gebruikelijke polikliniekbezoek veilig kan worden uitgesteld. We annuleren daarom uw huidige afspraak en verzetten deze. Wanneer u lichamelijke klachten heeft waar u bezorgd over bent of andere vragen heeft verzoeken wij u om een belafspraak aan te vragen via telefoonnummer (024) 36 18 800 of uw arts een bericht te sturen via mijnRadboud.
-
Het coronavirus is een nieuw virus en daarom is er nog veel onbekend. Wat wel bekend is, is dat kwetsbare personen meer kans hebben om ziek te worden door het coronavirus. Zij zijn daarnaast vaak ook langer ziek of hebben ernstigere klachten. Voor de meeste doelgerichte therapie geldt dat er geen reden is om aan te nemen dat u een verhoogd risico loopt. Sommige doelgerichte therapie, zoals niraparib, olaparib en palbociclib kan wel invloed hebben op uw weerstand. Als u op dit moment onder behandeling bent met deze medicatie dan valt u in de categorie kwetsbare personen. Overleg met uw behandelend arts als u vragen heeft over de effecten van uw medicatie op uw weerstand. Wij adviseren u om u aan de algemene richtlijn te houden van het RIVM en om sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden.
-
Nee, de kans om het coronavirus op te lopen is even groot. Om de kans zo klein mogelijk te maken is het van belang dat u zich aan de maatregelen houdt die het RIVM beschrijft op hun website.
-
Als u hormoontherapie gebruikt is er op dit moment geen reden om aan te nemen dat u een verhoogd risico loopt op een infectie of ernstiger verloop van de infectie. Omdat er nog veel onbekend is adviseren wij u om u aan de algemene richtlijn te houden van het RIVM.
-
Het coronavirus is een nieuw virus en daarom is er nog veel onbekend. Wat wel bekend is, is dat kwetsbare personen meer kans hebben om ziek te worden door het coronavirus. Zij zijn daarnaast vaak ook langer ziek of hebben ernstigere klachten. Als u op dit moment onder behandeling bent met chemotherapie of daarmee 4-6 weken geleden bent behandeld valt u in de categorie kwetsbare personen.
Ook patiënten die langdurig prednison gebruiken worden als kwetsbaar beschouwd.
Wij adviseren u om u aan de algemene richtlijn te houden van het RIVM en om sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden.
-
Het coronavirus is een nieuw virus en daarom is er nog veel onbekend. Als u alleen immunotherapie krijgt is er op dit moment geen reden om aan te nemen dat u een verhoogd risico loopt op een infectie of ernstiger verloop van de infectie Als u de immunotherapie in combinatie met chemotherapie krijgt, dan valt u wel in de categorie kwetsbare personen. Ook patiënten die langdurig prednison erbij gebruiken, bijvoorbeeld vanwege bijwerkingen van immunotherapie, worden wel als kwetsbaar beschouwd.
Wij adviseren u om u aan de algemene richtlijn te houden van het RIVM en om sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden.
-
Omdat we veel vragen krijgen van patiënten over het middel Bleomycine, gaan we hier specifiek in op dit middel.
Het coronavirus is een nieuw virus en daarom is er nog veel onbekend. Wat wel bekend is, is dat kwetsbare personen meer kans hebben om ziek te worden door het coronavirus. Zij zijn daarnaast vaak ook langer ziek of hebben ernstigere klachten.
Als u het middel bleomycine meer dan 6 weken geleden heeft gekregen is er op dit moment geen reden om aan te nemen dat u een verhoogd risico loopt op een infectie of ernstiger verloop van de infectie. Als u op dit moment onder behandeling bent met chemotherapie of daarmee 4-6 weken geleden bent behandeld valt u in de categorie kwetsbare personen.
Wij adviseren u om u aan de algemene richtlijn te houden van het RIVM.
-
Omdat kwetsbare personen meer kans hebben om ziek te worden door het coronavirus, willen wij bij onze patiënten de kans op een verminderde afweer kleiner maken. Zo bent u ook beter beschermd tegen de gevolgen van coronavirus. We wegen dan ook het risico van een verminderde afweer door de behandeling af tegen de winst die de behandeling oplevert. Dit betekent dat we soms andere kuren zullen geven, kuren zullen overslaan of een behandeling zullen uitstellen. We doen dit alleen als we denken dat we de kanker zo nog steeds goed kunnen behandelen. Dat wordt per patiënt door de behandelaar zorgvuldig beoordeeld. Als uw behandeling wijzigt, krijgt u bericht van uw behandelaar.