Voor kinderen

Vele kinderen genoten van de activiteiten die er speciaal voor hen waren, zoals het Teddyberenziekenhuis waar ze zelf als een echte arts hun knuffels mochten ‘opereren’, de Kinderuniversiteit waar ze, mét een ‘professormuts’ op hun hoofd college konden volgen van echte wetenschappers, en een speurtocht die hen langs diverse stands op de Wetenschapsmarkt leidde. De kindercolleges van Klaas van Kruistum én de fotobooth waren ook zeer populair.
Research Weekend van de Wetenschap Gezondheidswetenschapper voor één dag

Kom en ontdek... …hoe bijzonder onderzoek naar gezondheidszorg is

Op zondag 6 oktober 2019 kropen ruim drieduizend bezoekers in de huid van een gezondheidswetenschapper. Tijdens de Open Dag van het Radboud Institute for Health Sciences kon jong en oud zien, voelen, horen en ervaren hoe spannend de wereld van een gezondheidswetenschapper is. lees meer

Kom en ontdek... …hoe bijzonder onderzoek naar gezondheidszorg is

Op zondag 6 oktober 2019 kropen ruim drieduizend bezoekers in de huid van een gezondheidswetenschapper. Tijdens de Open Dag van het Radboud Institute for Health Sciences, een van de drie onderzoeksinstituten van het Radboudumc, kon jong en oud zien, voelen, horen en ervaren hoe spannend de wereld van een gezondheidswetenschapper is. De Open Dag vond plaats in het kader van het Weekend van de Wetenschap, met het Radboudumc als hoofddeelnemer van de Provincie Gelderland.

“We verklaren deze Open Dag voor geopend, kom verder!”, met deze woorden gaf decaan Jan Smit samen met special guest en televisiepresentator Klaas van Kruistum het officiële startsein voor de Open Dag van het Radboud Institute for Health Sciences (RIHS) op zondag 6 oktober. En de Open Dag was populair: al bij aanvang om 12.00 uur stond er een rij van enthousiaste bezoekers van de Sint Annastraat tot in het Studiecentrum, de locatie voor deze Open Dag. Aan het einde van de dag stond de teller op ruim 3000 mensen.

Sfeerimpressie

Benieuwd naar de foto's? bekijk ze hier

Klaas van Kruistum special guest 2019

Onder de bezoekers waren vele gezinnen met kinderen. “Waar is het college van Klaas?” is een veelgehoorde vraag bij binnenkomst. Want Klaas van Kruistum, bekend van televisieprogramma’s Klaas kan alles en Checkpoint, bewees in een overvolle collegezaal dat hij écht alles kan. lees meer

Klaas van Kruistum special guest 2019

Onder de bezoekers waren vele gezinnen met kinderen. “Waar is het college van Klaas?” is een veelgehoorde vraag bij binnenkomst. Want Klaas van Kruistum, bekend van televisieprogramma’s Klaas kan alles en Checkpoint, bewees in een overvolle collegezaal dat hij écht alles kan, zelfs een echo maken van een baby in de buik van een zwangere vrouw. Samen met onderzoeker Thomas van den Heuvel nam Klaas zelf een echoapparaat ter hand. Eerst probeerde hij zelf te benoemen wat hij zag, daarna kreeg hij hulp van de babychecker, door het Radboudumc ontwikkelde software die helpt bij het interpreteren van de echo-beelden.

In gesprek met Thomas van den Heuvel hoorden de aanwezigen ook hoe wetenschap heeft geholpen om de babychecker te ontwikkelen, en hoe dit in Afrika wordt ingezet en moedersterfte wordt teruggedrongen. Klaas werd zelfs nog toegezongen door het aanwezige publiek (het was zijn verjaardag), en ging op de foto met vele gelukkige kinderen.

Zelf opereren

Tijdens de Open Dag kon echt iedereen voor één dag gezondheidswetenschapper zijn. Zo mocht de dertienjarige Elisa uit Nijmegen op de Wetenschapsmarkt zelf oefenen op een operatierobot. lees meer

Zelf opereren

Tijdens de Open Dag kon echt iedereen voor één dag gezondheidswetenschapper zijn. De dertienjarige Elisa uit Nijmegen mocht op de Wetenschapsmarkt zelf oefenen op een operatierobot. “Ik vind het zo gaaf dat ik hier zelf kan oefenen zoals chirurgen dat ook in hun opleiding leren. Ik kreeg een echt kijkje in hoe het is om chirurg te worden, en dat wil ik zelf straks ook worden. Waar kan dat nu?”.

Wetenschappers van het Radboud Institute for Health Sciences vertellen vol enthousiasme over hun vak. De ruim 35 stands op de Wetenschapsmarkt werden allemaal druk bezocht: of het nu gaat om een klikprothese van dichtbij bekijken, uitleg over kunstmatige intelligentie in de zorg, een slimme app voor adem of de Radboud Biobank: ouders en hun kinderen ontdekten in de praktijk wat dit betekent en hoe het RIHS-onderzoek bijdraagt aan een betere gezondheidszorg.

Kinderen konden met een Speurtocht in de hand op zoek naar antwoorden op vragen als: “Van wie werken de nieren het beste?” A) Een baby, B) een peuter, C) een tiener, D) een volwassene. Het goede antwoord: B. Het brengt de kinderen bij de stand van onderzoekers van de afdeling Farmacologie en Toxicologie, waar de bezoekers uitleg krijgen over de werking van medicijnen bij kinderen.

Vlog

Bekijk de vlog (Engelstalig) die gemaakt werd tijdens onze Open Dag 2019.

Trots!

“Ik kijk met veel trots terug op een geslaagde Open Dag”, aldus Judith Prins, wetenschappelijk directeur van het RIHS. lees meer

Trots!

“Ik kijk met veel trots terug op een geslaagde Open Dag”, aldus Judith Prins, wetenschappelijk directeur van het RIHS. Het was een drukte van belang, en alle activiteiten werden goed bezocht, ook bijvoorbeeld de minicolleges en de kindercolleges in de kinderuniversiteit. En overal zag ik enthousiaste en bevlogen RIHS-medewerkers met de bezoekers in gesprek over hun onderzoek. Ik krijg nog steeds lovende reacties van de deelnemende onderzoekers: “Was een leuke dag en ontzettend leuk om een drukbezocht minicollege te geven”."

Judith vervolgt: “Het was prachtig dat we deze mooie Open Dag met elkaar hebben georganiseerd; ik kijk uit naar de volgende keer!”

Uitslag Speurtocht

Voor kinderen organiseerden we een Speurtocht, waarmee mooie prijzen te winnen zijn. Binnenkort maken we hier de uitslag bekend.

Expedities

Ook konden bezoekers onder begeleiding van een gids ‘op expeditie’ een kijkje nemen achter de schermen van de Spoedeisende Hulp, de Ambulances, het Helidek, het Museum van Anatomie en Pathologie, de Snijzaal en het Skills- en Simulatielab. lees meer

Expedities

Ook konden bezoekers onder begeleiding van een gids ‘op expeditie’ een kijkje nemen achter de schermen van de Spoedeisende Hulp, de Ambulances, het Helidek, het Museum van Anatomie en Pathologie, de Snijzaal en het Skills- en Simulatielab. De rijen voor de inschrijfbalies voor deze expedities logen er niet om: een kijkje nemen achter de schermen is immens populair. Hoewel niet iedereen kon deelnemen aan de expeditie van zijn keuze, waren de reacties van de bezoekers die wél mee konden lovend. In de Snijzaal bijvoorbeeld zagen bezoekers een geprepareerd lichaam van dichtbij. “Kinderen mochten zelfs in het lichaam voelen waar alle organen zaten en vonden het fantastisch; met grote ogen en vol enthousiasme vertelden ze over hun bevindingen”, vertelde een van de begeleiders.

De expedities voor een kijkje achter de schermen waren overweldigend populair. Door onverwacht grote drukte op de Open Dag en het enorme animo voor deze expedities konden vele bezoekers helaas niet meer deelnemen aan een expeditie, ondanks een lange wachttijd. We begrijpen de teleurstelling en nemen de ervaring en feedback van dit jaar mee bij de organisatie van de Open Dag in 2020.

Voor kinderen

Vele kinderen genoten van de activiteiten die er speciaal voor hen waren, zoals het Teddyberenziekenhuis, de Kinderuniversiteit en een speurtocht. lees meer

Wetenschaps­markt

Onze ambassadeurs voor de wetenschap brachten in ruim 35 stands hun kennis en kunde over op he gebied van gezondheidswetenschappen.

Programma

Het programma van 2019 in een overzichtelijke pdf. bekijk het programma

Weekend van de Wetenschap

De Open Dag vond plaats in het kader van het Weekend van de Wetenschap. Het Radboudumc is hoofddeelnemer binnen de provincie Gelderland, en opende met gepaste trots haar deuren voor de derde keer. In 2020 vindt het Weekend van de Wetenschap plaats op 3 en 4 oktober, het Radboudumc doet dan weer mee. bezoek de WVDW-website

Radioloog van de toekomst

Anna Gimbrère bezocht het Radboudumc namens het Weekend van de Wetenschap en nam een kijkje bij hoogleraar Bram van Ginneken, de radioloog van de toekomst. Bram verzorgde een minicollege tijdens de Open Dag.

Vind ons op social media

Blijf op de hoogte van het evenement via onze Facebook-pagina of volg het Twitter-account van het Radboudumc.


Waarom de open dag?

Dat onze gezondheidszorg van een hoog niveau is, vinden we allemaal heel gewoon, maar dat gaat niet vanzelf. Het kost de wetenschap veel tijd en geld om de gezondheidszorg een stap verder te brengen. lees meer

Waarom de open dag?

Dat onze gezondheidszorg van een hoog niveau is, vinden we allemaal heel gewoon. We verwachten ook veel. Steeds meer eigenlijk. We weten immers dat er ook steeds meer kan. Zo wordt onderzoek steeds minder belastend, diagnoses preciezer en behandelingen effectiever. Maar dat gaat niet vanzelf. Het kost de wetenschap veel tijd en geld om de gezondheidszorg een stap verder te brengen. Het Radboud Institute for Health Sciences (RIHS) creëert met haar wetenschappelijk onderzoek werkende en toepasbare innovaties in de gezondheidszorg. Zodat we daar allemaal baat bij hebben. Zo werkt het Radboud Institute for Health Sciences dagelijks aan een betere gezondheidszorg.

Over het RIHS

Van iedere nieuwe ontdekking binnen de medische wetenschappen is het uiteindelijk de bedoeling dat die ook daadwerkelijk toegepast gaat worden in de klinische praktijk. Die vertaalslag is echter een wetenschap op zichzelf, en dat is het terrein waarbinnen het Radboud Institute for Health Sciences (RIHS) zich beweegt.

De missie van het RIHS is het verbeteren van de klinische praktijk en de volksgezondheid. Dat doet het instituut door bewijzen te leveren voor de effectiviteit en efficiëntie van bestaande en nieuwe tests, behandelingen en beleid, door jonge onderzoekers te trainen in de methodologie om die bewijzen te vinden en door nieuwe methoden te ontwikkelen die leiden tot optimaal onderzoek in het vakgebied. Meer informatie

Meer informatie

contactformulier
  • Medewerkers
  • Intranet