

Bezoek Research op de Engelstalige pagina's
Volledige informatie over ons onderzoek is op onze website te vinden in het Engels. lees meerDossiers

Verstandelijke beperkingen Wetenschap uitgelicht
Bij een verstandelijke beperking is er sprake van een ontwikkelingsachterstand op meerdere gebieden. Deze achterstand heeft een grote impact op het dagelijks leven.
lees meer
Mitochondriële aandoeningen Wetenschap uitgelicht
Mitochondriële aandoeningen, of energiestofwisselingsziekten, is een verzamelnaam voor alle aandoeningen waarbij de energiestofwisseling niet goed functioneert.
lees meer
Prostaatkanker Wetenschap uitgelicht
Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Jaarlijks krijgen 10.000 mensen te horen dat ze prostaatkanker hebben.
lees meer
Pijn Wetenschap uitgelicht
Ongeveer één of de vijf Nederlanders heeft matige tot ernstige chronische pijn. De ene persoon is gevoeliger voor pijn dan de andere en lang niet alle pijn kan tot op heden verklaard worden. Daarom doet het Radboudumc onderzoek naar pijn.
lees meer
Malaria Wetenschap uitgelicht
Ieder jaar sterven ruim 400.000 mensen aan malaria. Vooral kinderen en zwangere vrouwen zijn het slachtoffer.
lees meer
Ziekte van Parkinson Wetenschap uitgelicht
De ziekte van Parkinson is een aandoening waarbij zenuwcellen versneld afsterven in een bepaald hersengebied.
lees meerResearch informatie in het Nederlands

Antwoorden
Informatie over het onderzoek van het Radboudumc is ook te vinden op de website van de Nationale Wetenschapsagenda. Het zijn antwoorden op vragen gesteld door Nederlandse burgers.
Kanker opsporen voorbeeld van de impact van ons onderzoek
Door het gebruik van onschadelijk ijzerwater kan prof. dr. Jelle Barentsz, radioloog aan het Radboudumc, nu veel sneller en pijnlozer kanker opsporen.
lees meer
ParkinsonNet voorbeeld van de impact van ons onderzoek
ParkinsonNet brengt zorgverleners bij elkaar en faciliteert specialisatie, samenwerking en uitwisseling van kennis.
lees meerParkinsonNet voorbeeld van de impact van ons onderzoek
In Nederland hebben 50.000 mensen de ziekte van Parkinson. Een aantal dat in 2020 zal zijn verdubbeld. De ziekte vraagt om een multidisciplinaire aanpak. Dan is het belangrijk dat er dicht bij de patiënt goed opgeleide zorgprofessionals zijn, die samenwerken met de neuroloog en de patiënt optimaal ondersteunen. Met dit doel is ParkinsonNet opgericht.

Inmiddels blijkt uit wetenschappelijke evaluaties dat deze aanpak effectief is: ParkinsonNet levert een betere kwaliteit van zorg tegen lagere kosten. Een van de grootste zorgaanbieders in de Verenigde Staten, Kaiser Permanente, heeft met steun van het Nijmeegse team een ParkinsonNet geïmplementeerd in California. De Noorweegse overhied heeft ook een ParkinsonNet geïnstalleerd.
Suketu Khandhar, specialist beweegstoornissen, van Kaiser Permanente: “ParkinsonNet heeft de basisingrediënten gedefinieerd die nodig zijn voor een succesvolle multidisciplinaire behandeling van mensen met parkinson. Iedereen weet dat lekkere appels nodig zijn om appeltaart te maken, maar de beste en lekkerste appeltaart krijg je pas als alle ingrediënten op de juiste manier samen komen. Dat is precies waar ParkinsonNet voor mij voor staat. Ik vind het geweldig om op deze manier zorg aan te bieden binnen Kaiser Permanente."
Tien jaar Europese grants op het gebied van oncologie Strijd tegen kanker
De afgelopen tien jaar waren zeer succesvol voor het oncologieonderzoek in het Radboudumc. Maar liefst zeven onderzoekers ontvingen een ERC-grant voor hun belangrijke werk op het gebied van oncologie.
lees meerWetenschappelijke integriteit bij het Radboudumc
Medisch wetenschappelijk onderzoek zorgt voor nieuwe mogelijkheden in de preventie, diagnose en behandeling van ziekten. De resultaten van dit onderzoek zijn weinig waard als de onderzoeksmethoden onbetrouwbaar zijn. Het Radboudumc besteedt daarom veel aandacht aan wetenschappelijke integriteit.
lees meerPersvoorlichters wetenschap

Bereikbaarheid Radboudumc
Het Radboudumc heeft meerdere ingangen met verschillende adressen. Bekijk de informatie over bereikbaarheid, parkeren en fietsenstallingen.
lees meer