Kanker opsporen voorbeeld van de impact van ons onderzoek

Vroeger kon het jaren duren voor kanker in het lichaam gedetecteerd kon worden. Een tumor moest
een bepaalde grootte hebben om te kunnen worden opgespoord. Hierdoor zaten patiënten vaak lang in onzekerheid. Door het gebruik van onschadelijk ijzerwater kan prof. dr. Jelle Barentsz, radioloog aan het Radboudumc, nu veel sneller en pijnlozer kanker opsporen. Patiënten van de andere kant van de wereld zijn om die reden bereid voor hun behandeling naar Nijmegen te reizen.

 


 

Welkom bij het Radboudumc waar kunnen wij u mee helpen?


Bezoek Research op de Engelstalige pagina's

Volledige informatie over ons onderzoek is op onze website te vinden in het Engels.

ga naar Engelstalige pagina's

Dossiers


Darmkanker Dossier

Darmkanker komt veel voor: één op de twintig mensen krijgt darmkanker. Daarmee staat darmkanker op de tweede plaats van de meest voorkomende kankersoorten.

lees meer

Malaria Dossier

Ieder jaar sterven ruim 400.000 mensen aan malaria. Vooral kinderen en zwangere vrouwen zijn het slachtoffer.

lees meer

Mitochondriële aandoeningen Dossier

Mitochondriële aandoeningen, of energiestofwisselingsziekten, is een verzamelnaam voor alle aandoeningen waarbij de energiestofwisseling niet goed functioneert.

lees meer

Prostaatkanker Dossier

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Jaarlijks krijgen 10.000 mensen te horen dat ze prostaatkanker hebben.

lees meer

Verstandelijke beperkingen Dossier

Bij een verstandelijke beperking is er sprake van een ontwikkelingsachterstand op meerdere gebieden. Deze achterstand heeft een grote impact op het dagelijks leven.

lees meer

Ziekte van Parkinson Dossier

De ziekte van Parkinson is een aandoening waarbij zenuwcellen versneld afsterven in een bepaald hersengebied.

lees meer

Research informatie in het Nederlands


Antwoorden

Informatie over het onderzoek van het Radboudumc is ook te vinden op de website van de Nationale Wetenschapsagenda. Het zijn antwoorden op vragen gesteld door Nederlandse burgers.

ga naar Nationale Wetenschapsagenda

Spinozaprijs 2016 een nieuw idee in de immunologie

In 2016 ontving Mihai Netea een Spinozapremie van 2,5 miljoen euro, naar eigen inzicht te besteden aan verder onderzoek.

lees meer

Kanker opsporen voorbeeld van de impact van ons onderzoek

Door het gebruik van onschadelijk ijzerwater kan prof. dr. Jelle Barentsz, radioloog aan het Radboudumc, nu veel sneller en pijnlozer kanker opsporen.

lees meer

ParkinsonNet voorbeeld van de impact van ons onderzoek

ParkinsonNet brengt zorgverleners bij elkaar en faciliteert specialisatie, samenwerking en uitwisseling van kennis.

lees meer

ParkinsonNet voorbeeld van de impact van ons onderzoek

In Nederland hebben 50.000 mensen de ziekte van Parkinson. Een aantal dat in 2020 zal zijn verdubbeld. De ziekte vraagt om een multidisciplinaire aanpak. Dan is het belangrijk dat er dicht bij de patiënt goed opgeleide zorgprofessionals zijn, die samenwerken met de neuroloog en de patiënt optimaal ondersteunen. Met dit doel is ParkinsonNet opgericht.
 

Inmiddels blijkt uit wetenschappelijke evaluaties dat deze aanpak effectief is: ParkinsonNet levert een betere kwaliteit van zorg tegen lagere kosten. Een van de grootste zorgaanbieders in de Verenigde Staten, Kaiser Permanente, heeft met steun van het Nijmeegse team een ParkinsonNet geïmplementeerd in California. De Noorweegse overhied heeft ook een ParkinsonNet geïnstalleerd.

Suketu Khandhar, specialist beweegstoornissen, van Kaiser Permanente: “ParkinsonNet heeft de basisingrediënten gedefinieerd die nodig zijn voor een succesvolle multidisciplinaire behandeling van mensen met parkinson. Iedereen weet dat lekkere appels nodig zijn om appeltaart te maken, maar de beste en lekkerste appeltaart krijg je pas als alle ingrediënten op de juiste manier samen komen. Dat is precies waar ParkinsonNet voor mij voor staat. Ik vind het geweldig om op deze manier zorg aan te bieden binnen Kaiser Permanente."

Tien jaar Europese grants op het gebied van oncologie Strijd tegen kanker

De afgelopen tien jaar waren zeer succesvol voor het oncologieonderzoek in het Radboudumc. Maar liefst zeven onderzoekers ontvingen een ERC-grant voor hun belangrijke werk op het gebied van oncologie.

lees meer

Wetenschappe­lijke integriteit bij het Radboudumc

Medisch wetenschappelijk onderzoek zorgt voor nieuwe mogelijkheden in de preventie, diagnose en behandeling van ziekten. De resultaten van dit onderzoek zijn echter weinig waard als de gebruikte onderzoeksmethoden onbetrouwbaar zijn.

lees meer

Persvoorlichters wetenschap


Contact

Anne van Kessel
06 21 19 73 89
Aanwezig: di, wo, do

stel een vraag

Contact

drs. Marcel Wortel
06 21 10 54 33
Aanwezig: ma, wo, do, vr

stel een vraag

Contact

Pieter Lomans
06 31 97 05 58
Aanwezig: di, wo, do, vr

stel een vraag

Expertisecentra

In onze expertisecentra is bijzondere kennis en kunde aanwezig, die we delen buiten onze eigen organisatie. We hebben expertisecentra voor zeldzame aandoeningen en expertisecentra voor niet-zeldzame aandoeningen.

lees meer

Bereikbaar­heid Radboudumc

Het Radboudumc heeft meerdere ingangen met verschillende adressen. Bekijk de informatie over bereikbaarheid, parkeren en fietsenstallingen.

lees meer
inloggen