Trials Beeldsturing tijdens neurochirurgie

Achtergrond van het onderzoek

Om neurochirurgen te kunnen ondersteunen tijdens de operatie doen we onderzoek naar een nieuwe scantechniek. Met een scanner die in de operatiekamer staat, de C-boog, kunnen we tijdens de procedure röntgenscans maken waarmee we de doorbloeding van de hersenen kunnen afbeelden. Doordat meningeomen en andere tumoren vaak een hogere doorbloeding hebben dan de rest van de hersenen, verwachten we deze goed te kunnen zien op de scans. Omdat deze techniek nog niet eerder gebruikt is bij het afbeelden van meningeomen willen we onderzoeken of de doorbloedingsscans betrouwbaar zijn. Daarom willen we ze vergelijken met een MRI-scan waarmee we de doorbloeding ook kunnen afbeelden. Meestal wordt namelijk MRI gebruikt om doorbloeding van hersenen te kunnen afbeelden.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is het testen van een nieuwe beeldvormende techniek die de neurochirurg tijdens operaties aan de hersenen kan ondersteunen. Het gaat hierbij om een techniek die het mogelijk maakt om de doorbloeding van de hersenen af te beelden. Dit geeft informatie over de toestand van de tumor, maar ook van het gezonde weefsel in de buurt van de tumor. De beelden worden gemaakt met een soort CT-scanner die in het Radboudumc in de operatiekamer staat. Hierdoor is het mogelijk om scans te maken tijdens operaties die de chirurg zouden kunnen ondersteunen, zonder dat patiënten midden in de procedure verplaatst hoeven te worden. Met dit onderzoek willen we kijken of deze nieuwe techniek gebruikt kan worden tijdens hersenoperaties om de doorbloeding van het brein af te beelden.

Wat meedoen inhoudt

Voor deelname aan het onderzoek hoeven geen extra afspraken ingepland te worden. 
Het onderzoek bestaat uit twee delen: een MRI doorbloedingsscan en een C-boog doorbloedingsscan. 

MRI doorbloedingsscan
Deze wordt gemaakt tijdens het standaard MRI-onderzoek dat nodig is voor de operatie. De scan duurt hierdoor 5-10 langer. Als in de afgelopen 13 maanden uw nierfunctie niet is bepaald, dan nemen we dezelfde bloed bij u af. Dit doen we omdat de nierfunctie goed genoeg moet zijn voor het contrastmiddel dat u krijgt voor de scan met de C-boog. 

C-boog doorbloedingsscan
Deze wordt gemaakt tijdens uw opname voor de operatie. Er zijn 2 patiëntgroepen. 

  1. De eerste groep bestaat uit 7 patiënten. Bij hen vindt de C-boog scan plaats op de dag voor de operatie. Deze patiënten zullen wakker zijn. Aan hen zal worden gevraagd om zo stil mogelijk te blijven liggen. 
  2. In de tweede groep zitten 3 patiënten. Bij deze patiënten vindt de scan plaats tijdens de operatie. Bij deze patiënten zal na toediening van de narcose de klem om het hoofd worden geplaatst om plotselinge bewegingen te voorkomen. Direct hierna zal de scan gemaakt worden. 

Voor wie?

Alle patiënten die in het Radboudumc behandeld worden voor een meningeoom kunnen deelnemen aan het onderzoek. Bespreek met uw behandelend arts of u in aanmerking komt. 

Contactgegevens

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met I.M. Spenkelink, Ilse.Spenkelink@radboudumc.nl, (024) 365 22 82.

  • Medewerkers
  • Intranet