Trials Het effect van training op spierklachten bij cholesterolverlagers

Achtergrond van het onderzoek

In Nederland slikken ruim 1 miljoen mensen cholesterolverlagende medicatie (= statines). Statines zijn veilig en effectief, maar toch ervaren gebruikers regelmatig spierklachten als bijwerking. Recent hebben wij aanwijzingen gevonden dat er veranderingen optreden in de ‘energiecentrales’ (mitochondriën) van de spieren. We willen onderzoeken of we de werking van deze mitochondriën, de spierfunctie en klachten kunnen verbeteren met een trainingsprogramma. Dit is van groot belang aangezien deze spierklachten als zeer vervelend worden ervaren en soms zelfs leiden tot het stoppen van de statine. Hierdoor verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Doelgroep

We nodigen u van harte uit om deel te nemen aan dit onderzoek, indien u:

  • tussen de 40 en 70 jaar oud bent
  • een statine gebruikt en u spierklachten heeft als bijwerking van het statinegebruik
  • een statine gebruikt zonder spierklachten
  • geen statine gebruikt en geen spierklachten heeft (de controle groep)
  • niet meer dan 2 uur per week intensief sport

Wat houdt het onderzoek in?

Indien u heeft besloten om deel te nemen aan het onderzoek wordt u uitgenodigd voor een medische screening op de afdeling Fysiologie van het Radboudumc om een algemene indruk van uw gezondheid te krijgen en na te gaan of u zonder gezondheidsrisico’s mee kan doen aan het onderzoek. Vervolgens worden de volgende metingen verricht:

  • Dexa scan: Met behulp van deze scan wordt de hoeveelheid spier- en vetmassa bepaald.
  • Spierfunctie onderzoek: Tijdens dit onderzoek wordt een spier uit het bovenbeen gestimuleerd door middel van kleine elektrische schokjes. Door middel van deze meting kunnen we de spierkracht, de snelheid waarmee uw spier samentrekt en ontspant, en de vermoeidheid van het bovenbeen meten.
  • Fietstest: Tijdens deze maximale inspanningstest wordt de algehele fitheid bepaald.  
  • Spierbiopsie: We nemen een kleine hoeveelheid spierweefsel af uit het bovenbeen voor nader onderzoek. In onderstaand filmpje wordt de procedure van de spierbiopsie uitgelegd en vertelt een deelnemer van een voorgaand onderzoek over zijn ervaring met de spierbiopsie.

Na de metingen zal u gedurende 12 weken gratis drie keer per week een uurtje komen trainen in het Radboud sportcentrum. Deze trainingen vinden plaats onder begeleiding van een onderzoeker. Na afloop van de training worden alle metingen herhaald.
Dit onderzoek is goedgekeurd door de medisch-ethische toetsingscommissie.

Hoe gaat een spierbiopsie in zijn werk?

Bekijk het filmpje 'spierbiopsie'.

Vergoeding

U ontvangt voor deelname aan dit onderzoek €100,- en het begeleide trainingsprogramma is gratis. Reiskosten gemaakt voor de metingen in het Radboudumc worden vergoed.

Aanvullende informatie

Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met arts-onderzoeker Eline Allard via: