Trials PET-scan bij hersentumoren

Achtergrond van het onderzoek 

Voor diagnose van hersentumoren wordt tot dusver vaak een MRI scan gemaakt met een contrastvloeistof, genaamd gadolinium. Deze contrastvloeistof komt normaal niet in het hersenweefsel, behalve op plekken waar de tumor groeit. Zo kan de tumor op een MRI scan zichtbaar gemaakt worden, en kan ingeschat worden hoe groot deze is. Omdat er ook delen van de tumor kunnen zijn waarbij de bloedvaten nog niet lek zijn, wordt er gedacht dat je met deze techniek soms niet de hele tumor zichtbaar kan maken. Wij willen in dit onderzoek daarom een radioactief stofje testen, waarvan wij denken dat je een groter gedeelte van de tumor zichtbaar kan maken en daarom een beter beeld van de grootte en positie van de tumor krijgt voor een operatie. Dit radioactieve stofje bindt aan een eiwit dat alleen op bloedvaten in een hersentumor voorkomt, en niet op bloedvaten in het gezonde brein.

Doel van het onderzoek 

In dit onderzoek willen wij een radioactieve stof met de huidige gebruikte MRI techniek vergelijken met betrekking tot het in beeld brengen van hersentumoren.

Wat meedoen inhoudt 

Als u mee wil doen aan deze studie wordt het volgende van u verwacht:
- Op de dag voor de geplande operatie, wordt in de ochtend een MRI gemaakt, dit wordt altijd gedaan ongeacht of u mee doet aan deze studie. 
- Daarna vragen wij u om naar de afdeling nucleaire geneeskunde te komen, daar wordt middels injectie in een bloedvat een radioactief stofje toegediend, en twee uur n hierna wordt een PET/CT scan van het hoofd gemaakt, dit duurt 20 minuten. 
- Hierna kunt u naar de afdeling neurochirurgie gaan en wordt u opgenomen op de verpleegafdeling, zodat u de nacht voor de operatie overnacht in het Radboudumc. 
- De volgende dag zal de operatie plaatsvinden zoals gepland. 

Voor wie

PatiĆ«nten kunnen deelnemen aan dit onderzoek als zij de verdenking hebben op een kwaadaardige hersentumor (glioom). U behandeld arts zal u informeren over dit onderzoek indien u hiervoor in aanmerking komt. 

Contactgegevens

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sanne van Lith, MSC (radiologie en nucleaire geneeskunde): telefoonnummers 024-3614048 of 024-3614511.