Trials Scars-onderzoek

Onderzoek littekens na DIEP-borstreconstructie

Heeft u een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel van de buikwand (DIEP-methode) gehad? Dan heeft u littekens bij uw buik en borst(en). Voor het SCARS-onderzoek willen we van u horen hoe tevreden u bent over deze littekens. Heeft u bijvoorbeeld klachten gehad, of juist niet? Met het delen van uw ervaring kunnen we mogelijk de littekenzorg verbeteren.


Waarom dit onderzoek?

Wij willen graag weten óf u klachten aan uw littekens van uw buik en/of borst na de DIEP-lap-reconstructie ervaart.

lees meer

Waarom dit onderzoek?

 • Wij willen graag weten óf u klachten aan uw littekens van uw buik en/of borst na de DIEP-lap-reconstructie ervaart. En zo ja, of dit van invloed is op uw tevredenheid over de reconstructie en uw kwaliteit van leven. Hierover is weinig bekend in de wetenschappelijke literatuur.
 • Volgens de literatuur is een deel van de vrouwen ontevreden over de littekens; alleen is onbekend waarover zij ontevreden over zijn.
 • Uw deelname levert een bijdrage aan meer kennis over littekenklachten, waarmee we in de toekomst de littekenzorg na borstchirurgie kunnen verbeteren.
.

Wat houdt meedoen aan het onderzoek in?

U vult eenmalig een vragenlijst in over uw ervaring met uw littekens. Na de vragenlijst bent u klaar met uw deelname aan dit onderzoek.

lees meer

Wat houdt meedoen aan het onderzoek in?

 • U vult eenmalig een vragenlijst in over uw ervaring met uw littekens. Na de vragenlijst bent u klaar met uw deelname aan dit onderzoek.
 • Wij vragen u naar de eigenschappen van uw littekens en naar uw kwaliteit van leven na de borstreconstructie. We vragen bijvoorbeeld hoe u zich lichamelijk en emotioneel voelt.
 • Het invullen van de vragenlijst duurt 25 tot 30 minuten. Het is mogelijk om tussentijds de vragenlijst op pauze te zetten en op een later moment verder te gaan.
 • Uw behandelaar wordt niet op de hoogte gesteld van uw deelname. Dit onderzoek heeft dus geen invloed op uw behandeling.
 • Met het invullen van de vragenlijst geeft u automatisch toestemming voor het gebruik van uw gegevens voor een wetenschappelijk artikel.
 • Uw gegevens worden anoniem verwerkt en zijn niet te herleiden naar u.

Wie zoeken wij?

Wij zijn op zoek naar vrouwen die als gevolg van borstkanker, een voorstadium van borstkanker of preventief, een borstamputatie hebben ondergaan en vervolgens de DIEP-lap-reconstructie hebben gehad.

lees meer

Wie zoeken wij?

Wij zijn op zoek naar vrouwen die als gevolg van borstkanker, een voorstadium van borstkanker of preventief, een borstamputatie hebben ondergaan en vervolgens de DIEP-lap-reconstructie hebben gehad. U kunt meedoen wanneer:
 • U in het Radboudumc of in een ander ziekenhuis in Nederland bent geopereerd.
 • U veel, weinig of helemaal geen klachten aan uw littekens heeft. Wij krijgen dan een compleet beeld van eventuele littekenklachten na de DIEP-lap reconstructie.
 • Uw reconstructie minimaal 6 weken geleden is en maximaal 10 jaar geleden is.
 • U niet onder oncologische behandeling voor borstkanker bent. Behandeling met hormoontherapie is wel toegestaan.
 • U kunt meedoen ongeacht de vorm van DIEP-lap reconstructie. Het is belangrijk dat uw huid- en vetweefsel vanuit uw buik naar uw borst(en) is getransplanteerd.

Vragen?

Met uw vragen kunt u terecht bij de onderzoeker, Kristel Everaars. mail uw vraag

Het onderzoeksteam

“Met de verworven kennis hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling van littekenzorg na borstchirurgie.”

lees meer

Het onderzoeksteam

* Over Kristel Everaars

Kristel Everaars is uitvoerend onderzoeker in deze studie. Na de opleiding Huidtherapie studeerde ze gezondheidswetenschappen aan de VU te Amsterdam. Sinds 2010 is ze als hogeschooldocent verbonden aan de opleiding Huidtherapie van de Hogeschool Utrecht. Eind 2017 verwierf ze financiering om zich meer te kunnen focussen op haar promotiestudie. Zowel haar praktijkervaring met de late gevolgen van borstkanker als de onderbelichte littekenproblematiek in de wetenschappelijke literatuur zijn haar motivatie om haar promotieonderzoek te richten op littekenproblematiek na borstchirurgie.
 

* SCARS-onderzoek

De titel van het promotie-onderzoek is SCARS, afgeleid van ‘SCarring After bReast Surgery: non-surgical preventive and curative interventions’. Het SCARS-onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Radboudumc en de Hogeschool Utrecht.

 • Radboudumc, Plastisch Chirurg Prof. dr. D.J.O. Ulrich, promotor
 • Radboudumc, Verpleegkundig Specialist Dr. E. de Laat, copromotor
 • Hogeschool Utrecht, Hogeschoolhoofddocent Dr. E. Tjin, copromotor