Trials Spellen spelen voor beter sociaal welzijn

De afdeling Geriatrie van het Radboudumc zoekt mensen van 65+ die deel willen nemen aan onderzoek. We onderzoeken in het SamenSpelen-project of het spelen van digitale spellen bij kan dragen aan het sociale welzijn van ouderen. Die kennis willen we inzetten om eenzaamheid bij ouderen te verminderen of voorkomen. Dit onderzoek doen we in samenwerking met Games For Health en Coƶperatie DELA.

Doel

Met dit grootschalig onderzoek willen we kijken of sociale contacten van ouderen versterkt kunnen worden door het spelen van spellen in een app. Ook kijken we of hiermee eenzaamheid verminderd of voorkomen kan worden.

Voor wie?

We zoeken vooral mensen van 65 jaar en ouder, maar iedereen boven de 18 jaar is welkom om mee te doen. Bent u bereid om gedurende 12 maanden de spellen uit te proberen en af en toe een vragenlijst in te vullen? Wilt u op een leuke manier bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek? Nodig dan familieleden, buren of (verre) vrienden uit en speel mee. U kunt zich ook alleen opgeven.

Wat houdt het onderzoek in?

De spellen worden aangeboden in een app die u kunt installeren op een telefoon of tablet. De app lijkt een beetje op Whatsapp, maar dan met een ruim spelaanbod. U vindt er digitale versies van bekende spellen zoals Galgje en Pim Pam Pet, maar ook nieuwe spellen zoals Fotoslang of Emoji-rebus. De app maakt het mogelijk om ook op afstand spellen te spelen. U kunt met bekenden spelen. Nodig daarom familie, vrienden of kennissen uit om ook de app te installeren zodat u samen kunt spelen. U kunt ook met onbekenden spelen. Onbekenden zijn andere onderzoeksdeelnemers die toestemming hebben gegeven om benaderd te worden door anderen. Veel spellen zijn leuk om samen te spelen met kinderen, maar er zijn ook spellen die leuk zijn voor volwassenen onderling. We vragen deelnemers de eerste paar weken minimaal twee keer per week te spelen om de app te leren kennen. Maar verder mag u zo vaak spelen als u maar wilt.

Deelnemers vragen we gedurende 12 maanden van de app gebruik te maken. U kunt zelf bepalen hoe vaak en met wie u speelt. Deelnemers vullen elke maand een vragenlijst in. Meestal duurt deze een paar minuten. Aan het begin, na 6 maanden en aan het eind duurt deze iets langer (ca. 90 minuten). Verder worden er een paar vragen gesteld als u met een nieuw iemand speelt.

Wat u verder nog moet weten

  • Toegang tot de SamenSpelen-app is gratis.
  • Om deel te nemen aan het onderzoek moet u een smartphone of tablet ter beschikking hebben met een internetverbinding.
  • U mag zelf bepalen hoe vaak u speelt en met wie.

Aanmelden

  • Wilt u graag meer weten? Uitgebreide informatie vindt u hier.
  • Wilt u meedoen? Ga dan naar www.samenspelen.online om u aan te melden.