Verwijzers Nieuws Geraline Leusink
Geraline Leusink (1965) was enkele jaren huisarts, maar borg haar stethoscoop op om als bestuurder het verschil te gaan maken voor mensen met een verstandelijke beperking. Sinds 2015 is ze directeur van de Academische Werkplaats ‘Sterker op eigen benen’ van het Radboudumc. Hier verbindt ze onderzoek, onderwijs en praktijk om de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking te optimaliseren.

Vertel. Wie is Geraline Leusink?

“Ik ben moeder van twee dochters, van 20 en 22 jaar, waar ik buitengewoon trots op ben. Ik woon in Breda en ben fanatiek roeier. Dus in mijn vrije tijd vind je me op het water. Sinds 2015 werk ik in het Radboudumc als associate professor Eerstelijnsgeneeskunde voor mensen met een verstandelijke beperking en directeur van de Academische Werkplaats ‘Sterker op eigen benen’. Dat is een Academische Werkplaats van onze afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en acht zorgorganisaties. We richten ons op de gezondheid en geneeskunde voor mensen met een verstandelijke beperking. Ik heb ook aan de wieg gestaan van de oprichting van de Associatie van Academische Werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen in oktober 2018.”

In je werk ligt je focus duidelijk op verstandelijke beperkingen. Hoe komt dat?

“Als kind ging ik regelmatig samen met mijn moeder op bezoek bij mijn oom. Hij woonde met veertig andere verstandelijk beperkten in een woongroep. Ik denk dat ik daar genoeg gezien heb om die zorg te willen verbeteren in mijn werkende leven. In Maastricht deed ik de huisartsenopleiding en werkte enkele jaren in een praktijk. Als huisarts zag ik duidelijk de kwetsbaarheid van deze groep patiënten. Zij zijn niet in staat om voor zichzelf op te komen.”

Toch ben je uit de huisartsenpraktijk gestapt. Waarom?

“Als huisarts heb je heel sterk het één-op-één patiëntencontact. Zorg op microniveau. Op een bepaald moment besloot ik dat dit niet de manier was om het verschil te maken voor deze patiënten. Ik moest iets in groter verband doen. Ik stopte als huisarts en werkte jaren als bestuurder bij verschillende zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking. Nu werk ik in het Radboudumc en dat bevalt uitstekend. Met name in het onderzoek vind ik een uitdaging, vooral als duidelijk wordt dat we hiermee de gezondheidszorg kunnen verbeteren.”

Geef eens een voorbeeld?

“We hebben onderzoek gedaan naar de diagnose van chronische ziekten bij verstandelijk beperkten ten opzichte van de ‘normale’ populatie. Er bleek uit dat chronische ziekten bij verstandelijk beperkten veel minder voorkomen of niet worden ontdekt. Maar ook dat ze anders behandeld worden. We weten al lang dat de eerste tien differentiaal diagnoses bij deze patiëntengroep anders zijn. Dus, denk ik dan, is het juist voor deze mensen hard nodig om persoonsgerichte zorg te bieden.”

Wat biedt het Radboudumc huisartsen op dit vlak?

“Kennis. Die delen we onder andere via de academische werkplaatsen. Daarnaast heeft het Radboudumc een AVG-praktijk, als onderdeel van Universitair Gezondheidscentrum Heyendael. Hier werken verschillende artsen verstandelijk gehandicapten (AVG’s). Huisartsen kunnen patiënten hier naartoe verwijzen, maar ook telefonisch overleg met de artsen is mogelijk. Bijvoorbeeld als het moeilijk is om een diagnose te stellen, omdat de communicatie met de patiënt niet soepel verloopt. We leren in onze opleiding om open vragen te stellen, maar daar kunnen deze patiënten vaak geen antwoord op geven. Onze AVG’s helpen huisartsen bijvoorbeeld de juiste, laagdrempelige vragen te stellen. Ik nodig hierbij iedere huisarts hierbij uit: wil je meer weten over de zorg voor deze doelgroep? Mail me. We komen graag onze kennis delen en casussen bespreken in de praktijk. Laten we samen de zorg voor deze kwetsbare groep verbeteren.” 

Tot slot: wat is je droom?

“Het is mijn droom dat het Radboudumc het eerste ziekenhuis van Nederland wordt waar 24 uur per dag een AVG inzetbaar is.”