Werken bij ik zorg

#ik zorg bij het Radboudumc

Met Ik Zorg laten meer dan 600 zorgprofessionals door heel het land zien, voelen en ervaren hoe divers, breed en betekenisvol hun werk is. Uiteraard draagt ook het Radboudumc hieraan bij door medewerkers aan het woord te laten over hun vak.

lees meer

#ik zorg bij het Radboudumc

De campagne Ik Zorg is gestart door de overheid om de komende jaren nieuwe medewerkers te werven voor de sector Zorg en Welzijn. Ook het Radboudumc zet zich in voor deze campagne om te waarborgen dat er niet alleen nú goede zorg is, maar ook voor de kinderen van onze kinderen.

6 van onze medewerkers vertellen wat hun functie inhoudt en waarom zij gekozen hebben voor een baan in de zorg. Met Ik Zorg laten meer dan 600 professionals door heel het land zien, voelen en ervaren hoe divers, breed en betekenisvol hun werk is.

Ik Zorg is onderdeel van het Actieprogramma Werken in de Zorg met als doel om in 2022 de personeelstekorten terug te brengen naar nul of daar dichtbij. Daarvoor is het programma erop gericht:
  1. Meer mensen kiezen voor de zorg
  2. Beter leren in de zorg
  3. Anders werken in de zorg
Meer informatie over de landelijke campagne, kun je vinden op www.ontdekdezorg.nl.

Anne zorgt Oncologie­verpleegkundige en onderwijs­coördinator

"De nadruk ligt echt niet altijd op het ziek-zijn, maar juist vaak op de leuke dingen van het leven."

lees meer

Anne zorgt Oncologie­verpleegkundige en onderwijs­coördinator

Anne vertelt waarom zij voor de zorg kiest...


“Ik hoor vaak van mensen dat ik een zware baan heb. Natuurlijk hebben mensen op onze afdeling het zwaar, maar daar ligt lang niet altijd de nadruk op. Mensen komen bij ons in een kwetsbare periode van hun leven, soms om te genezen en soms voor ondersteuning in de laatste periode van hun leven. Bij beiden kan je als verpleegkundige van meerwaarde zijn, waarbij de nadruk echt niet altijd ligt op het ziek-zijn, maar juist vaak op de leuke dingen van het leven.

Het beeld dat veel mensen van dit werk hebben, is verkeerd. De laatste keer dat ik een patiënt heb gewassen, is maanden geleden. Het gaat vooral om het contact met mensen. Bij de een kan ik iets oplossen met humor, bij de ander beland ik in een serieus gesprek en moet ik vooral op emoties ingaan. Die diversiteit vind ik interessant.

Naast mijn werk op de afdeling oncologie werk ik twee tot drie dagen in de week als procescoördinator praktijkonderwijs. Ik houd me dan bezig met alles wat met studenten te maken heeft en met bijscholing van collega’s. Daarvoor zoek ik mensen die verstand hebben van een onderwerp en daar een training over kunnen geven. Op de middelbare school twijfelde ik of ik verpleegkundige wilde worden of het onderwijs in wilde gaan. Nu doe ik het allebei.”

Dieke zorgt IC-verpleegkundige

“Ik heb altijd een baan gewild waar ik de zorg voor mensen kan combineren met complexe situaties en vraagstukken. Op de IC heb ik het allebei."

lees meer

Dieke zorgt IC-verpleegkundige

Dieke vertelt waarom zij voor de zorg kiest...


"Iets kunnen betekenen voor mensen die zorg nodig hebben. Dat is waarom ik voor een baan in de zorg heb gekozen. Elke dag is anders op de IC, je ziet veel complexe situaties er is veel dynamiek en samenwerken met je collega’s is noodzakelijk en daardoor uitdagend.

Samen met je collega’s doe je er alles aan om de patiënt de juiste behandeling te geven, een plan van aanpak te maken, met als eindresultaat de patiënt door de kritieke periode heen te helpen. Een opname op de IC is zowel voor de patiënt als de naaste familie erg ingrijpend. De patiënt ligt op een kamer vol met apparatuur en de naasten worden overspoeld door medische informatie en dat heeft veel impact.

Ik probeer de familie te betrekken bij het hele proces door persoonlijke aandacht en uitleg te geven. Het warmste compliment dat je kan krijgen is dat een patiënt en zijn familie zich welkom, vertrouwd of veilig hebben gevoeld onder jouw zorg."

Lisette zorgt Verpleegkundig specialist Cardiologie

"Als verpleegkundige zie je mensen in alle hoedanigheden, van heel kwetsbaar tot trots dat ze opgeknapt zijn en naar huis gaan. In die periode ben je heel waardevol voor hen.”

lees meer

Lisette zorgt Verpleegkundig specialist Cardiologie

Lisette vertelt waarom zij voor de zorg kiest...


“Ik heb de leukste baan van het hele ziekenhuis. Ik werk heel zelfstandig en bepaal samen met patiënt en cardioloog welke behandeling we gaan volgen. En ik ben écht verpleegkundige: ik zorg voor patiënten. Daar ben ik heel trots op.

Mijn hart ligt bij de afdeling cardiologie. Daar werkte ik eerst als verpleegkundige, en nu als verpleegkundig specialist op de polikliniek. Dat betekent ook dat ik bepaalde taken overneem van artsen. Ik schrijf medicatie voor, vraag onderzoeken aan en voer zelfstandig het behandelplan uit.

Patiënten op deze afdeling hebben vaak drie of vier medisch specialisten, voor verschillende problemen. En deze specialisten willen vaak wat anders. Ik kijk samen met de patiënt wat prioriteit heeft, wat is in het beste belang van de patiënt, en daar sta ik voor.

Wat mij het meest irriteert, is dat verpleegkundigen zeggen ik ben ‘maar’ verpleegkundige. Dat woordje ‘maar’, what the hell? Het is je eigen vak, draag uit dat je er trots op bent. Hoe wil je waardering krijgen als je zelf je vak niet op waarde schat?  Als verpleegkundige zie je mensen in alle hoedanigheden, van heel kwetsbaar tot trots dat ze opgeknapt zijn en naar huis gaan. In die periode ben je heel waardevol voor hen.”

Roy zorgt Kinder IC verpleegkundige

“Ouders vertrouwen het meest waardevolle van hun leven aan je toe. Dat maakt mijn werk heel speciaal."

lees meer

Roy zorgt Kinder IC verpleegkundige

Roy vertelt waarom hij kiest voor de zorg...


“Als ouders en kinderen op hun kwetsbaarst zijn, kan ik daadwerkelijk iets voor hen betekenen. Ze vertrouwen het waardevolste van hun leven aan jou toe. Dat maakt mijn werk heel speciaal.

Ik heb altijd in het ziekenhuis willen werken. In mijn puberteit had ik hier al vakantiebaantjes. Ik ben altijd gefascineerd geweest door wat mensen hier kunnen. Daarom ben ik na de mavo mbo niveau 3 gaan doen. Vanaf daar ben ik steeds een niveau hoger geklommen tot uiteindelijk de specialisatie intensive care kinderen (post HBO), welke ik met succes heb afgerond.

De keuze voor deze afdeling maakte ik tijdens mijn stage. Toen kwam ik in aanraking met de zorg voor kinderen. Ik was meteen verkocht. Mensen zeggen altijd: wat heb jij zwaar werk. Maar juist als er een acute dreiging is voor iemand gezondheid, en ik kan helpen om diegene weer beter te maken omdat ik weet wat ik moet doen, is dit het mooiste beroep dat er is. Dan ga ik met heel veel voldoening naar huis.”

Marian zorgt IC-verpleegkundige ontwennen beademing

"Dat ik in de zorg zou gaan werken, was van kleins af aan duidelijk."

lees meer

Marian zorgt IC-verpleegkundige ontwennen beademing

Marian vertelt waarom zij kiest voor de zorg...


“Wij helpen mensen die langdurig aan de beademing liggen om daarvan af te komen. Veel patiënten zijn angstig. Daarom zit er ook veel psychische begeleiding bij. Patiënten liggen soms al maanden op de IC. Wij kijken waarom het niet lukt om weer zelfstandig te ademen.

We hebben nu een jonge meid van 22 op de afdeling liggen. Ze heeft een auto-immuunziekte en is heel ziek. Ze wacht op een longtransplantatie, maar die krijgt ze niet omdat er met medicatie nog een hele kleine kans is dat ze geen transplantatie nodig heeft. Die onzekerheid is heel lastig voor haar. Het is mooi om te zien hoeveel ze al heeft bereikt in de drie maanden die ze bij ons is. Ze kan steeds meer zelf. Ze is deels van de beademing af en piekert minder. Ze is nog lang niet waar ze moet zijn, maar ze heeft weer dingen om naar uit te kijken. Dat maakt dit werk heel mooi.

Dat ik in de zorg zou gaan werken, was van kleins af aan duidelijk. Mijn zus was bejaardenverzorgster, en toen ik 10 was wist ik dat ik dat ook wilde. Ik heb de opleiding gedaan. Daarna studeerde ik voor ziekenverzorgende, verpleegkunde, en tot slot IC-verpleegkundige.”

Milou zorgt Physician assistant Neonatologie

"Soms sturen ouders mij nog elk jaar foto’s van hun te vroeg geboren kind die dan inmiddels naar school gaat. Zo bijzonder!"

lees meer

Milou zorgt Physician assistant Neonatologie

Milou vertelt waarom zij kiest voor de zorg...


“Als physician assistant voer ik zelfstandig medische taken uit die artsen ook uitvoeren. Ook behandel ik patiënten zelfstandig, onder supervisie van een arts. Om dit werk te kunnen doen, heb ik de masteropleiding physician assistant gevolgd.

Ik werk op de intensive care neonatologie. Mijn allereerste patiëntje was al na een zwangerschap van 24 weken geboren. Hij lag meer dan vier maanden bij ons en moest ontzettend veel doorstaan, maar telkens weer krabbelde hij erbovenop. Zijn ouders sturen mij nog elk jaar foto’s van hem: een kind dat het goed doet op school, zich goed ontwikkelt en er harstikke goed uitziet. Als ik die foto’s krijg, ben ik trots op mijn vak.

Helaas zien we ook geregeld dat een kindje het niet overleeft. Dan zie ik het als mijn kracht om een gezin daarbij maximaal te ondersteunen zodat het op een mooie manier afscheid kan nemen.
 
In 2015 heb ik een soortgelijke afdeling opgezet in Tanzania. Daar is de babysterfte tien keer zo hoog als in Nederland. De combinatie van werken in een land waar alle techniek mogelijk is en in een land waar heel weinig kan, vind ik een uitdaging.”