Radboudumc

print
Aura van Esch

Maag-, Darm-, Leverarts

“Verbeteren geeft energie”

Aura: "De gezondheidszorg is sterk in beweging. Denk aan de steeds groter wordende rol van zorgverzekeraars, maar ook aan de veranderende rol van patiënten. Zij worden mondiger en zijn goed geïnformeerd. Als je merkt dat je invloed hebt om dingen te veranderen, geeft dat energie.

Een goed voorbeeld is het Endoscopiecentrum, waar ik medisch hoofd van ben. De afgelopen jaren hebben we te maken gehad met een verhuizing en met de invoering van Epic, het elektronische patiëntendossier. In mijn rol merk ik dat ik samen met mijn team daadwerkelijk het verschil kan maken. Dat we processen kunnen veranderen, zoals de communicatie met patiënten. We hebben maar kort contact met onze patiënten, maar het is wel belangrijk om dat contact prettig te laten verlopen en écht een luisterend oor te hebben. Daar hebben we op ingezet bij de inrichting van het nieuwe Endoscopiecentrum".

"Ik ben arts geworden om van betekenis te zijn voor mijn patiënten"

Aura: "De workshop “personal impact”, die ik samen met andere
medisch specialisten heb gevolgd, helpt mij om terug te gaan naar
die bron. Het heeft me er weer van doordrongen dat ik impact
héb, dat ik de patiëntenzorg en alle processen daaromheen kan
verbeteren en collega’s kan inspireren. Het is goed om
daar scherp op te blijven.

Als afdeling Maag-, Darm-, Leverziekten doen we dat onder meer door feedback te vragen van onze AIOS en verpleegkundigen en via spiegelbijeenkomsten met patiënten. Veranderen kost tijd en de werkdruk is hoog. Maar ik merk dat ik door tijd en energie te steken in veranderingen, daar ook weer energie van terug krijg. Dat vergroot
mijn werkplezier."

 

Direct naar

Aura