News items Een draagbaar infuus voor mobielere patiënten en lagere werkdruk bij verpleegkundigen

7 December 2020

Er worden in Nederland jaarlijks meer dan twee miljoen behandelingen via infuus toegediend. De patiënten die zo’n behandeling ondergaan krijgen hiervoor vaak een infuuspomp aan een verrijdbare paal aangewezen. Deze infuuspalen zijn zwaar, onhandig en belemmeren de voor het herstel zo belangrijke mobiliteit van patiënten.

De start-up Ivy Medical ontwikkelde een pompsysteem dat het mogelijk maakt om een infuusbehandeling volledig draagbaar te maken. Omdat de mobiliteit van patiënten een aandachtspunt is, nodigde Radboudumc het bedrijf twee jaar geleden uit om dit concept verder uit te werken in de praktische omgeving van een ziekenhuis. Dat beviel goed, en beide partijen tekenen nu een vergaande samenwerking. Leanne van Almen, manager van het innovatielab van Radboudumc waar Ivy Medical ondergebracht is: “Door de expertise en ervaring van zorgprofessionals bij het Radboudumc te verbinden aan de technische kennis en kunde van Ivy Medical, komen we tot oplossingen waar de patiënt en verpleegkundigen behoefte aan hebben.”

Partners in innovatie

Het partnerschap is voor beide partijen voordelig. Radboudumc is op zoek naar innovatieve med-tech partners om significante impact te maken op de gezondheidszorg, en door de samenwerking kunnen de wensen van het Radboudumc snel geïntegreerd worden in het product. Ivy Medical krijgt door de intieme samenwerking alle ruimte om het product te ontwikkelen en te testen. CEO van Ivy Medical Melcher Frankema: “Uniek in Nederland is dat het Radboudumc een centrale plek aanbiedt voor innovatieve projecten. Via het innovatielab zijn wij verbonden met het hele ziekenhuis. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de workshops die wij regelmatig organiseren met verpleegkundigen van vier verschillende afdelingen.”

Een nieuw type pomp

De samenwerking omvat het ontwikkelen van de Ivy One, het draagbare pompsysteem dat patiënten en verpleegkundigen optimaal ondersteunt. Dat gaat veel verder dan simpelweg een bestaande pomp in een draagtas stoppen, want huidige pompen zijn niet nauwkeurig genoeg om veel mee te bewegen, kunnen niet tegen een stootje, of hebben een te lage capaciteit.

Ivy Medical heeft een totaal nieuw pompsysteem ontwikkeld dat zeer nauwkeurig en robuust is. Daarnaast is het systeem gebruiksvriendelijk voor de verpleegkundige. Melcher Frankema over de Ivy One pomp: “Verpleegkundigen zijn vaak meer dan twee uur per dag bezig met handelingen omtrent infuustherapie. De Ivy One maakt infuustherapie planbaar en genereert minder alarmen, wat veertig minuten per dag teruggeeft aan de verpleegkundige en zo de hoge werkdruk verlaagd.” Uiteindelijk zorgt het draagbare infuus ook voor lagere kosten en verwacht Ivy Medical een flinke reductie in plastic afval.

In de komende maanden zal het partnerschap tussen Radboudumc en Ivy Medical, dat al fondsen aantrok van NWO, ZonMW, RVO en Carduso Capital, toewerken naar een plan voor de klinische evaluatie. Als die evaluatie goed verloopt dan verwacht het team een lancering van het product in 2022.

Related news items


Royal decoration for Professor Harry van Goor, Professor of Surgery Education Knight of the Order of the Dutch Lion

16 April 2024

At his farewell, Professor Harry van Goor was appointed Knight of the Order of the Dutch Lion. He received the royal decoration from the hands of Berg en Dal Mayor Slinkman.

read more

More accurate surgery with the Anatomy Projector

30 May 2022

The Anatomy Projector, developed at the Radboudumc, allows surgeons to operate much more accurately with projected augmented reality.

read more

Micro-Cosmos helps patient unwind during hospitalization

10 February 2022 Nijmegen-based Micro-Cosmos is a start-up that makes retractable hoods to speed up the recovery of hospitalized patients. read more

Thomas van den Heuvel wins Stairway to Impact Award for safer pregnancies using AI Award for safer pregnancies using AI

1 December 2021

Radboudumc researcher Thomas van den Heuvel receives the Stairway to Impact Award from Dutch Research Council NWO. He receives this prize for the development of the BabyChecker, a smartphone application that allows midwives to make ultrasounds during pregnancies.

read more

Survey of patients to address knee pain from removed meniscus

19 November 2021 Patients with persistent knee pain after meniscus removal can participate at three locations in the Netherlands in the AIR2 study by ATRO Medical, a spin-off of the Radboudumc and DSM. read more

Department of Medical Imaging takes fourth spot in world hospital rankings

29 October 2021

US News rates the Department of Medical Imaging at Radboudumc with a fourth place in the international ranking of best global institutes for Radiology and Nuclear Medicine

read more