Nieuws draagbaar infuus voor mobielere patienten en lagere werkdruk bij verpleegkundigen
7 december 2020

Er worden in Nederland jaarlijks meer dan twee miljoen behandelingen via infuus toegediend. De patiënten die zo’n behandeling ondergaan krijgen hiervoor vaak een infuuspomp aan een verrijdbare paal aangewezen. Deze infuuspalen zijn zwaar, onhandig en belemmeren de voor het herstel zo belangrijke mobiliteit van patiënten.

De start-up Ivy Medical ontwikkelde een pompsysteem dat het mogelijk maakt om een infuusbehandeling volledig draagbaar te maken. Omdat de mobiliteit van patiënten een aandachtspunt is, nodigde Radboudumc het bedrijf twee jaar geleden uit om dit concept verder uit te werken in de praktische omgeving van een ziekenhuis. Dat beviel goed, en beide partijen tekenen nu een vergaande samenwerking. Leanne van Almen, manager van het innovatielab van Radboudumc waar Ivy Medical ondergebracht is: “Door de expertise en ervaring van zorgprofessionals bij het Radboudumc te verbinden aan de technische kennis en kunde van Ivy Medical, komen we tot oplossingen waar de patiënt en verpleegkundigen behoefte aan hebben.”

Partners in innovatie

Het partnerschap is voor beide partijen voordelig. Radboudumc is op zoek naar innovatieve med-tech partners om significante impact te maken op de gezondheidszorg, en door de samenwerking kunnen de wensen van het Radboudumc snel geïntegreerd worden in het product. Ivy Medical krijgt door de intieme samenwerking alle ruimte om het product te ontwikkelen en te testen. CEO van Ivy Medical Melcher Frankema: “Uniek in Nederland is dat het Radboudumc een centrale plek aanbiedt voor innovatieve projecten. Via het innovatielab zijn wij verbonden met het hele ziekenhuis. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de workshops die wij regelmatig organiseren met verpleegkundigen van vier verschillende afdelingen.”

Een nieuw type pomp

De samenwerking omvat het ontwikkelen van de Ivy One, het draagbare pompsysteem dat patiënten en verpleegkundigen optimaal ondersteunt. Dat gaat veel verder dan simpelweg een bestaande pomp in een draagtas stoppen, want huidige pompen zijn niet nauwkeurig genoeg om veel mee te bewegen, kunnen niet tegen een stootje, of hebben een te lage capaciteit.

Ivy Medical heeft een totaal nieuw pompsysteem ontwikkeld dat zeer nauwkeurig en robuust is. Daarnaast is het systeem gebruiksvriendelijk voor de verpleegkundige. Melcher Frankema over de Ivy One pomp: “Verpleegkundigen zijn vaak meer dan twee uur per dag bezig met handelingen omtrent infuustherapie. De Ivy One maakt infuustherapie planbaar en genereert minder alarmen, wat veertig minuten per dag teruggeeft aan de verpleegkundige en zo de hoge werkdruk verlaagd.” Uiteindelijk zorgt het draagbare infuus ook voor lagere kosten en verwacht Ivy Medical een flinke reductie in plastic afval.

In de komende maanden zal het partnerschap tussen Radboudumc en Ivy Medical, dat al fondsen aantrok van NWO, ZonMW, RVO en Carduso Capital, toewerken naar een plan voor de klinische evaluatie. Als die evaluatie goed verloopt dan verwacht het team een lancering van het product in 2022.

Meer nieuws


Huisartsgeneeskunde onderzoekt behandeling en aanhoudende klachten COVID-19 Subsidie ZonMw voor drie grote projecten

30 juli 2021

ZonMw heeft in totaal 4,3 miljoen euro toegekend voor onderzoek naar de behandeling van COVID-19 en de klachten die veel mensen daarna blijven houden (Long COVID). De onderzoeksgroep Huisartsgeneeskunde van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde is mede-aanvrager van deze onderzoeksprojecten

lees meer

ScreenPoint Medical haalt 28 miljoen dollar op voor verdere ontwikkeling Series C-financiering onder leiding van Insight Partners

29 juli 2021

ScreenPoint Medical heeft 28 miljoen dollar opgehaald in een Series C-financiering. ScreenPoint Medical is een spin-off van het Radboudumc.

lees meer

Jonge mensen met colorectale kanker verdienen een eigen behandeling

26 juli 2021

Genetische oorzaken in deze groep nemen een grote plaats in

lees meer

Hoe zijn de Nederlandse Olympiërs voorbereid op de hitte en luchtvochtigheid van Tokio?

22 juli 2021

Persoonlijk advies voor atleten in de aanloop naar de Olympische Spelen

lees meer