Nieuws draagbaar infuus voor mobielere patienten en lagere werkdruk bij verpleegkundigen
7 december 2020

Er worden in Nederland jaarlijks meer dan twee miljoen behandelingen via infuus toegediend. De patiënten die zo’n behandeling ondergaan krijgen hiervoor vaak een infuuspomp aan een verrijdbare paal aangewezen. Deze infuuspalen zijn zwaar, onhandig en belemmeren de voor het herstel zo belangrijke mobiliteit van patiënten.

De start-up Ivy Medical ontwikkelde een pompsysteem dat het mogelijk maakt om een infuusbehandeling volledig draagbaar te maken. Omdat de mobiliteit van patiënten een aandachtspunt is, nodigde Radboudumc het bedrijf twee jaar geleden uit om dit concept verder uit te werken in de praktische omgeving van een ziekenhuis. Dat beviel goed, en beide partijen tekenen nu een vergaande samenwerking. Leanne van Almen, manager van het innovatielab van Radboudumc waar Ivy Medical ondergebracht is: “Door de expertise en ervaring van zorgprofessionals bij het Radboudumc te verbinden aan de technische kennis en kunde van Ivy Medical, komen we tot oplossingen waar de patiënt en verpleegkundigen behoefte aan hebben.”

Partners in innovatie

Het partnerschap is voor beide partijen voordelig. Radboudumc is op zoek naar innovatieve med-tech partners om significante impact te maken op de gezondheidszorg, en door de samenwerking kunnen de wensen van het Radboudumc snel geïntegreerd worden in het product. Ivy Medical krijgt door de intieme samenwerking alle ruimte om het product te ontwikkelen en te testen. CEO van Ivy Medical Melcher Frankema: “Uniek in Nederland is dat het Radboudumc een centrale plek aanbiedt voor innovatieve projecten. Via het innovatielab zijn wij verbonden met het hele ziekenhuis. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de workshops die wij regelmatig organiseren met verpleegkundigen van vier verschillende afdelingen.”

Een nieuw type pomp

De samenwerking omvat het ontwikkelen van de Ivy One, het draagbare pompsysteem dat patiënten en verpleegkundigen optimaal ondersteunt. Dat gaat veel verder dan simpelweg een bestaande pomp in een draagtas stoppen, want huidige pompen zijn niet nauwkeurig genoeg om veel mee te bewegen, kunnen niet tegen een stootje, of hebben een te lage capaciteit.

Ivy Medical heeft een totaal nieuw pompsysteem ontwikkeld dat zeer nauwkeurig en robuust is. Daarnaast is het systeem gebruiksvriendelijk voor de verpleegkundige. Melcher Frankema over de Ivy One pomp: “Verpleegkundigen zijn vaak meer dan twee uur per dag bezig met handelingen omtrent infuustherapie. De Ivy One maakt infuustherapie planbaar en genereert minder alarmen, wat veertig minuten per dag teruggeeft aan de verpleegkundige en zo de hoge werkdruk verlaagd.” Uiteindelijk zorgt het draagbare infuus ook voor lagere kosten en verwacht Ivy Medical een flinke reductie in plastic afval.

In de komende maanden zal het partnerschap tussen Radboudumc en Ivy Medical, dat al fondsen aantrok van NWO, ZonMW, RVO en Carduso Capital, toewerken naar een plan voor de klinische evaluatie. Als die evaluatie goed verloopt dan verwacht het team een lancering van het product in 2022.

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

Meer nieuws


Kwetsbare Nijmegenaren door corona minder vaak fysiek bij de huisarts

22 januari 2021

De COVID-19-pandemie heeft in 2020 in Nijmegen en omstreken geleid tot een flinke afname van huisartsconsulten voor patiënten met chronische fysieke gezondheidsproblemen. Ook daalde het aantal fysieke consults voor patiënten met mentale klachten, hoewel de vraag daarnaar gelijk bleef.

lees meer

Nieuwste 3D technologie toegepast bij vaardigheidstraining Radboudumc Health Academy

22 januari 2021

Verpleegkundigen oefenen na de training thuis of op de afdeling met 3D anatomische modellen, zodat ze zich sneller vertrouwd voelen om de zorg in de praktijk toe te passen.

lees meer

Rob Aarnoutse benoemd tot hoogleraar aan het Radboudumc

22 januari 2021

Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog Rob Aarnoutse is benoemd tot hoogleraar 'Translationele farmacologie van antimicrobiële middelen, in het bijzonder geneesmiddelen bij tuberculose'.

lees meer

Bestralings-boost verlaagt kans op terugkeer prostaatkanker

21 januari 2021

Een extra dosis straling precies op de tumor verbetert de vooruitzichten van mannen met niet-uitgezaaide prostaatkanker, zonder extra bijwerkingen. De kans dat de ziekte binnen vijf jaar terugkomt, is voor hen minder groot dan voor mannen die de ‘boost’ niet krijgen.

lees meer