News items Miljoenen voor kennis en investeringsconsortium op het gebied van AI
14 April 2021

Een kennis- en investeringsconsortium - een grote groep universiteiten, drie UMC’s waaronder het Radboudumc, en een durfinvesteerder - heeft acht miljoen euro subsidie gekregen om innovatie op het gebied van Artificial Intelligence (AI) versneld toe te passen en naar de markt te brengen.

 

Het TTT.AI consortium richt zich op het overdragen van kennis uit AI-onderzoek en het verlenen van vroege fase financieringen aan startups. De Universiteit van Amsterdam is penvoerder van het project. LUMO Labs uit Eindhoven is de investeerder die verantwoordelijk is voor het verlenen van de vroege fase financieringen. Het consortium ontvangt de subsidie uit de regeling Thematische Technology Transfer (TTT) van Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO).

 

Loket voor AI-startups
Binnen het consortium worden de krachten gebundeld van toponderzoekers, business developers, investeerders en ondernemers op het gebied van AI. De primaire thema’s zijn zorg, veiligheid en mensgerichte AI, maar ook kansrijke initiatieven vanuit andere thema’s kunnen een beroep doen op het consortium.

 

TTT.AI wordt hét Nederlands loket voor AI-startups die ontstaan vanuit een kennisinstelling. ‘Met dit AI-consortium kunnen wij meer AI-initiatieven vanuit onze kennisinstellingen succesvol richting de markt en maatschappij brengen. Dankzij deze samenwerking en uitgebreide mogelijkheid voor het verlenen van vroege fase financiering, zijn wij nog beter in staat om ieders kracht optimaal te benutten’, aldus Peter Westerhuijs, projectleider van het consortium en business developer bij IXA-UvA.

 

Over TTT.AI
Het project verbindt een ongekend aantal invloedrijke Nederlandse spelers op het gebied van AI. Centraal staan de Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit, Universiteit Utrecht, Radboud Universiteit en TU Eindhoven, alsmede het Radboudumc, Amsterdam UMC en UMC Utrecht en het Centrum Wiskunde & Informatica. Daarnaast zijn de overige technische universiteiten, hogescholen, incubators, regionale ontwikkelingsmaatschappijen, de Nederlandse AI Coalitie en het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) als partner aangesloten.

 

De noodzaak om samen te werken op het gebied van AI wordt in toenemende mate gevoeld in Nederland. Landelijk en regionaal zijn recent ambitieuze agenda’s voor gezamenlijk onderzoek gelanceerd en trekken universiteiten en bedrijven samen op om impact te vergroten. Wat tot nu toe ontbrak was een landelijke aanpak voor het stimuleren van AI startups. De TTT-regeling maakt het mogelijk dat technologische innovaties nu versneld toegepast en naar de markt kunnen worden gebracht. Hiermee versterkt het consortium de positie van Nederland als een van de meest vooruitstrevende AI hubs van Europa.

Related news items


Sensitive blood-test as patient-friendly alternative for bone marrow-based cancer monitoring

20 October 2021

Hans Jacobs and Pieter Langerhorst, theme Cancer development and immune defense, and colleagues are one step closer to implementation of personalized diagnostics for bone marrow-based cancer monitoring.

read more

Register for peer coaching for RIMLS PhD candidates

20 October 2021

As a PhD candidate, you are in the lead of your own learning process. But you don’t need to do this alone: Register for the peer-coaching group ‘Stay in the lead – Together’ before 11 November 2021.

read more

Frans Russel appointed member Supervisory Committee of RIVM

20 October 2021

Frans Russel, theme Renal disorders, has been appointed by The Minister of Health, Welfare and Sport (VWS).

read more

Often additional demand for care without decreasing number of admissions Telemonitoring in chronic heart failure not unqualifiedly positive

19 October 2021

To contain rising healthcare costs, digitization of healthcare is often seen as a solution. Researchers at the Radboudumc examined the use of telemonitoring in chronic heart failure. Does this reduce hospital admissions and visits to the emergency room?

read more

RIMLS awards call for nominations

19 October 2021

RIMLS awards several prizes to stimulate and honor our (young) researchers. Please find here an overview of the upcoming awards. Deadline 24 November 2021.

read more

Epigenetics: Immunization is passed on to offspring Mice transmit adaptations to infections to next generations

19 October 2021

Does an infection affect the immunization of subsequent generations? It does, according to research now published in Nature Immunology.

read more