Lopende onderzoeken HEROES: Virtuele balansverstoringen oefenen om vallen te voorkomen

Over het onderzoek

Ouderen en mensen met een neurologische aandoening zoals een beroerte ervaren vaak problemen met het lopen en de balans. Helaas leidt dit tot een hoger valrisico met verwondingen of zelfs botbreuken als gevolg. Balanstraining is nuttig omdat mensen bijvoorbeeld leren hoe ze met een goede stap een val kunnen voorkomen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de angst om te vallen afneemt. Daardoor helpt balanstraining om het valrisico te verminderen. Er bestaan al goede programma’s voor het trainen van de balans, maar daarvoor moet iemand naar een revalidatiecentrum of een fysiotherapiepraktijk komen. Dat kan voor mensen erg inspannend zijn.  

Het Radboudumc en de Universiteit Twente ontwikkelen een nieuwe game waarmee mensen thuis hun balans kunnen trainen. Het doel is dat ze hierdoor minder vaak vallen en zelfstandiger kunnen leven. Met deze innovatieve game kunnen mensen thuis hun stapbewegingen oefenen als reactie op virtuele balansverstoringen. Denk hierbij aan stappen die in het dagelijks leven nodig zijn om een val tijdens het struikelen of uitglijden te voorkomen. De eerste versie van deze game is nu klaar om getest te worden.  Het Radboudumc zoekt daarom deelnemers voor dit onderzoek.

Voor wie?

  • U bent tussen de 55 en 75 jaar oud.
  • U bent in de afgelopen 12 maanden één keer of vaker gevallen.
  • U kunt 15 minuten staan en lopen zonder hulpmiddelen.

Meetsessie

Als u meedoet aan het onderzoek komt u één keer naar het Radboudumc. U wordt dan willekeurig in één van de drie onderzoeksgroepen ingedeeld:

  • Groep 1. Eerst zult u stapbewegingen van een menselijke acteur nadoen. Vervolgens zult u stapbewegingen maken als gevolg van een plotselinge verschuiving van een balansplatform.
  • Groep 2. Eerst zult u stapbewegingen van een virtuele acteur in de game-omgeving nadoen. Vervolgens zult u stapbewegingen maken als gevolg van een plotselinge verschuiving van een balansplatform.
  • Groep 3. U zult alleen stapbewegingen maken als gevolg van een plotselinge verschuiving van een balansplatform.

Tijdens de meetsessie worden kleine reflecterende bolletjes op uw lichaam bevestigd. Dit wordt gebruikt om uw bewegingen te meten met speciale camera’s. Ook zult u een korte vragenlijst invullen over het mentaal kunnen voorstellen van het uitvoeren van bewegingen.

De sessie duurt naar verwachting ongeveer twee uur. Eerst hebben we ongeveer één uur nodig ter voorbereiding en vervolgens zullen de staptaken ongeveer één uur duren. U kunt zo lang pauzeren als nodig is. Uw reis- en parkeerkosten worden vergoed.

Betrokken onderzoekers

Vragen en aanmelden

Deelname gebeurt op vrijwillige basis. De lokale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CMO) heeft verklaard dat het onderzoek niet onder de wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) valt (dossiernummer 2022-16098).

Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met:
Lotte Hagedoorn, MSc.
E-mail: lotte.hagedoorn@radboudumc.nl
Telefoonnummer: 024-36681950

Wilt u meer informatie over het HEROES project, waar dit onderzoek onder valt? Bezoek dan de ZonMW website.

Informatie voor verwijzers

Heeft u vragen over het onderzoek? Of wilt u overleggen of uw patiënt in aanmerking komt? Neem dan contact op via bovenstaande contactgegevens.

  • Medewerkers
  • Intranet