Nieuws Indira Tendolkar benoemd tot hoogleraar Clinical Neuroscience in Psychiatry

22 november 2019

Neuroloog, psychiater en psychotherapeut Indira Tendolkar is met ingang van 1 oktober 2019 benoemd tot hoogleraar Clinical Neuroscience in Psychiatry aan de Radboud Universiteit/Radboudumc.

Indira Tendolkar is deskundig op het gebied van diagnostiek en behandelmethoden in de psychiatrie en haar grensgebieden met andere vormen de geneeskunde. Ze beweegt zich op het grensvlak van onderzoek en behandeling en past nieuwe onderzoekinzichten toe in diagnostiek en patiëntenbehandeling met name bij stress-gerelateerde psychische aandoeningen. Sinds 2003 is  ze verbonden aan het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, in 2018 werd ze lid van de directie.

Indira Tendolkar (1968, Duisburg) groeide op in Duitsland en studeerde geneeskunde aan de universiteit van Aken. Ze haalde in 1995 (magna cum laude) haar doctoraat met een neurofysiologisch onderzoek naar netvliesveranderingen bij diabetespatiënten. Ze specialiseerde zich vervolgens in neurologie, psychiatrie en psychotherapie en werkte als onderzoeker en clinicus aan universiteiten in Zürich, Magdeburg, Keulen en St Andrews. In 2006 behaalde ze haar habilitatie aan de universiteit Keulen met onderzoek naar geheugenstoornissen bij patiënten met schizofrenie.

Declaratief geheugensysteem

Tendolkars onderzoek is gericht op het zogeheten declaratieve geheugensysteem (een soort lange termijngeheugen). Ze ontwikkelde nieuwe experimenten die neutrale en emotionele vormen van dat geheugen testen met onder meer hersenscans en meting van elektrische activiteit van zenuwcellen.

Ze ontrafelde de neurale onderbouwing van chronische en behandelingsresistente depressie en startte een onderzoekslijn waarin ze met behulp van MRI-technieken onderzoek deed naar chronische depressie en de kwetsbaarheid van stress-gerelateerde psychische stoornissen tijdens de levensduur. Ze heeft een onderzoekslijn opgezet om de hersengebieden te identificeren die verband houden met de affectieve stoornissen als angst en depressie. Dit gebruikt zij als uitgangspunt voor nieuwe experimentele behandeltechnieken waarbij zij met name de onderliggende disfunctionele geheugenprocessen probeert te veranderen.

Als hoogleraar zal ze de brug gaan slaan tussen de neurowetenschappelijke bevindingen en de klinische toepassing met als doel klinische diagnostiek en behandeling te personaliseren.
 

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws


Healthtech Nexus: Radboudumc en Universiteit Twente slaan handen ineen Verstevigde samenwerking op het raakvlak van medische technologie en gezondheid

15 mei 2024

Radboudumc verstevigt samenwerking met Universiteit Twente in Hightech Nexus; een knooppunt voor kennisontwikkeling en innovatie. Met de uitnodiging voor andere organisaties om aan te sluiten. 

lees meer

Ruimte voor risicovolle research in Nijmegen

15 mei 2024

Zes Nijmeegse onderzoeksprojecten krijgen een subsidie binnen de NWO Open Competitie ENW-XS.

lees meer

Meer inzicht in genetische en immunologische aspecten van de ziekte van Lyme

14 mei 2024

Welke genen en genetische variaties spelen een rol bij de ziekte van Lyme, zoals bijvoorbeeld bij de gevoeligheid, ernst en duur van de ziekte? Onderzoekers vonden 31 nieuwe genetische locaties die van invloed zijn en een nieuwe genvariant die een verhoogde gevoeligheid geeft voor de ziekte.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet