Nieuws Jeroen Meijerink is Duurzame Zorgprofessional 2019

11 oktober 2019

Jeroen Meijerink, afdelingshoofd Operatiekamers van het Radboudumc, heeft de prijs gewonnen voor Duurzame Zorgprofessional 2019. Hij won de prijs met ‘De Groene OK’, een initiatief om de processen op de OK in brede zin te verduurzamen.

Ziekenhuizen hebben een grote impact op de leefomgeving. Ze zijn grootgebruikers van energie, produceren grote hoeveelheden afval en consumeren grote hoeveelheden chemicaliën, papier, water en andere grondstoffen. Uit onderzoek blijkt dat de zorg voor 5% verantwoordelijk is voor de CO2-uitstoot op aarde.

Negatieve impact OK op milieu

Binnen een ziekenhuis is de OK voor een groot deel verantwoordelijk voor die negatieve impact op het milieu. 30 tot 40% van alle materialen die dagelijks een ziekenhuis binnenkomen, worden verbruikt op de OK. Ook het Radboudumc heeft een flinke uitstoot CO2 (57.400 ton CO2 in 2018). En ook in het Radboudumc is de OK voor een groot deel veroorzaker van die uitstoot.

4 grote thema’s

Binnen het Radboudumc zijn de afdelingen Operatiekamers en Anesthesiologie meer dan bewust van hun impact op onze omgeving. Daarom is in 2017 een programma gestart om hun ambitie te realiseren: “Het Radboudumc heeft de groenste OK in 2022”.

Binnen het programma zijn 16 projecten geformuleerd, verdeeld in 4 grote thema's: (1) gezondheidsbevordering van patiënten en medewerkers, (2) milieubelasting, (3) circulair werken, en (4) meten van resultaten.

Het ministerie van VWS heeft samen met MVO Nederland een verkiezing uitgeschreven voor Duurzame Zorgprofessional 2019. Dit is speciaal voor zorgprofessionals met een duurzaam idee of al lopend initiatief. De uitreiking van de prijs was tijdens het Congres Duurzame Zorg op 10 oktober in Zwolle.

Meer nieuws


Healthtech Nexus: Radboudumc en Universiteit Twente slaan handen ineen Verstevigde samenwerking op het raakvlak van medische technologie en gezondheid

15 mei 2024

Radboudumc verstevigt samenwerking met Universiteit Twente in Hightech Nexus; een knooppunt voor kennisontwikkeling en innovatie. Met de uitnodiging voor andere organisaties om aan te sluiten. 

lees meer

Ruimte voor risicovolle research in Nijmegen

15 mei 2024

Zes Nijmeegse onderzoeksprojecten krijgen een subsidie binnen de NWO Open Competitie ENW-XS.

lees meer

Meer inzicht in genetische en immunologische aspecten van de ziekte van Lyme

14 mei 2024

Welke genen en genetische variaties spelen een rol bij de ziekte van Lyme, zoals bijvoorbeeld bij de gevoeligheid, ernst en duur van de ziekte? Onderzoekers vonden 31 nieuwe genetische locaties die van invloed zijn en een nieuwe genvariant die een verhoogde gevoeligheid geeft voor de ziekte.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet