Nieuws Ronald van Rij benoemd tot hoogleraar Experimentele Virologie

8 juli 2019

Prof. dr. ir. Ronald van Rij is met ingang van 1 juli 2019 benoemd tot hoogleraar Experimentele Virologie aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc.

Van Rij is sinds 2008 werkzaam in het Radboudumc, waar hij onderzoek doet naar virussen die door muggen overgedragen worden, zoals het Dengue- en Zika-virus. Zijn onderzoeksgroep bestudeert met name het moleculaire samenspel tussen virus, menselijke gastheer en mug.

Ronald van Rij (1972, Hellevoetsluis) behaalde in 1996 zijn Master Bioprocestechnologie aan de Wageningen Universiteit en werkte van 1997-2002 als onderzoeker bij Sanquin Research (daarvoor Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst) in Amsterdam.
In 2002 promoveerde hij (cum laude) aan de Universiteit van Amsterdam op onderzoek naar Chemokine-receptoren bij HIV-1-infectie en AIDS-pathogenese.

Aansluitend werkte hij vier jaar als postdoctoraal onderzoeker aan de University of California San Francisco (USA). Terug in Nederland werd hij onderzoeker in het Hubrecht Instituut voor ontwikkelingsbiologie en stamcelonderzoek. In 2008 kwam Van Rij naar het Radboudumc en het Radboud Institute for Molecular Life Sciences (RIMLS), waar hij een nieuwe onderzoeksgroep opzette met behulp van een Hypatia Tenure Track Grant, een Radboudumc-programma waarin jonge, excellente wetenschappers zich ontwikkelen tot succesvolle onderzoeksleiders. Sinds 2012 is hij hoofd van het laboratorium voor Experimentele virologie van de afdeling Medische microbiologie. In 2018 was hij gasthoogleraar aan de University of Pavia (ItaliĆ«). Naast zijn onderzoek, verzorgt Van Rij onderwijs op het gebied van virologie, aangeboren immuniteit en RNA-biologie in verschillende BSc- en MSc-programma’s.

Van Rij kreeg voor zijn werk een groot aantal subsidies en beurzen, waaronder een ERC-Consolidator Grant (2013) en een subsidie van het Human Frontiers Science Program (2017) voor onderzoek aan het antivirale immuunsysteem van muggen die de Dengue- en Zika-virussen overbrengen. Het antivirale immuunsysteem van de mug is een kritische bepalende factor voor de overdracht van virussen. Zijn Vici-beurs (2017) is bedoeld voor onderzoek naar de rol van kleine RNAs in genregulatie en antivirale afweer van de mug.

Lees hier zijn persoonlijk verhaal.



 

 

 

 

 

 

Meer nieuws


Healthtech Nexus: Radboudumc en Universiteit Twente slaan handen ineen Verstevigde samenwerking op het raakvlak van medische technologie en gezondheid

15 mei 2024

Radboudumc verstevigt samenwerking met Universiteit Twente in Hightech Nexus; een knooppunt voor kennisontwikkeling en innovatie. Met de uitnodiging voor andere organisaties om aan te sluiten. 

lees meer

Ruimte voor risicovolle research in Nijmegen

15 mei 2024

Zes Nijmeegse onderzoeksprojecten krijgen een subsidie binnen de NWO Open Competitie ENW-XS.

lees meer

Meer inzicht in genetische en immunologische aspecten van de ziekte van Lyme

14 mei 2024

Welke genen en genetische variaties spelen een rol bij de ziekte van Lyme, zoals bijvoorbeeld bij de gevoeligheid, ernst en duur van de ziekte? Onderzoekers vonden 31 nieuwe genetische locaties die van invloed zijn en een nieuwe genvariant die een verhoogde gevoeligheid geeft voor de ziekte.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet