Nieuws Rubiconbeurs voor spieronderzoek bij ALS

8 april 2019

Onderzoeker Linda Heskamp van het Radboudumc krijgt een Rubiconbeurs van NWO. Zij kan hiermee twee jaar lang onderzoek doen aan de Newcastle University in het Verenigd Koninkrijk. De Rubiconbeurs biedt jonge, veelbelovende wetenschappers de kans om internationale onderzoekservaring op te doen.

Linda Heskamp studeerde Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente en doet haar promotieonderzoek bij de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde van het Radboudumc. In haar onderzoek gebruikt ze beeldvormende technieken om meer te leren over het ontstaan van de spierziekten facioscapulohumerale dystrofie (FSHD) en myotone dystrofie type 1 (DM1).
 
Haar nieuwe onderzoek richt zich op patiënten met ALS. Bij deze patiënten zijn sommige spieren vaak aangedaan en andere spieren zelden. Linda Heskamp wil dit begrijpen door met een nieuwe beeldvormingstechniek de spiersamenstelling en spierfunctie van meerderen spieren in ALS-patiënten te onderzoeken. Deze nieuwe inzichten kunnen mogelijk bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe therapieën voor ALS.
 
Rubicon
Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. Met een Rubicon-beurs kunnen ze maximaal 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Voor deze ronde dienden 77 onderzoekers een aanvraag in, waarvan er 17 zijn gehonoreerd.

Meer nieuws


Healthtech Nexus: Radboudumc en Universiteit Twente slaan handen ineen Verstevigde samenwerking op het raakvlak van medische technologie en gezondheid

15 mei 2024

Radboudumc verstevigt samenwerking met Universiteit Twente in Hightech Nexus; een knooppunt voor kennisontwikkeling en innovatie. Met de uitnodiging voor andere organisaties om aan te sluiten. 

lees meer

Ruimte voor risicovolle research in Nijmegen

15 mei 2024

Zes Nijmeegse onderzoeksprojecten krijgen een subsidie binnen de NWO Open Competitie ENW-XS.

lees meer

Meer inzicht in genetische en immunologische aspecten van de ziekte van Lyme

14 mei 2024

Welke genen en genetische variaties spelen een rol bij de ziekte van Lyme, zoals bijvoorbeeld bij de gevoeligheid, ernst en duur van de ziekte? Onderzoekers vonden 31 nieuwe genetische locaties die van invloed zijn en een nieuwe genvariant die een verhoogde gevoeligheid geeft voor de ziekte.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet