Nieuws IC-verpleegkundige Boukje Dijkstra blij met Anna Reynvaan Praktijkprijs

15 mei 2020

Dinsdag 12 mei, op de Dag van de Verpleging, heeft Boukje Dijkstra (IC-verpleegkundige en onderzoeker HAN) samen met Lilian Vloet (lector Acute Intensieve zorg HAN en IQ healthcare) en Karin Felten (fysiotherapeut en onderzoeker HAN) de Anna Reynvaan Praktijkprijs 2020 gewonnen.

Vandaag was er taart op de afdeling om het te vieren. Ze hebben eerder een kaart ontwikkeld om naasten van IC-patiënten te betrekken bij de zorg. En deze is nu aangepast met illustraties en daarmee ook heel geschikt voor laaggeletterden en mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen.

Wat hebben jullie precies gedaan?

‘Een IC-opname levert voor naasten veel angst en stress op. Het kan hen een beter gevoel geven als ze betrokken worden bij de zorg. Zo kunnen ze zich ook voorbereiden op de rol van mantelzorger thuis. Eerder hebben we een hele lijst van mogelijke activiteiten gemaakt, op basis van literatuur en interviews. Zo kunnen naasten verpleegkundigen en fysiotherapeuten bijvoorbeeld helpen bij het draaien van de patiënt, bij de verzorging, of bij het helpen zitten van de patiënt op de rand van het bed. Ze kunnen met hen communiceren via een iPad, want patiënten aan de beademing kunnen niet praten. Of bij verwardheid hun naaste vertellen waarom ze in het ziekenhuis zijn. Niks hoeft, alles mag… zo lang het maar veilig is.’

Waarom nu de  geïllustreerde kaarten?

‘De oorspronkelijke kaart hebben we nu aangevuld met geïllustreerde kaarten. Overzichtelijk, en ook te gebruiken door laaggeletterden en mensen die de Nederlandse taal niet beheersen. Zorgmedewerkers, maar ook naasten en ex-ic-patiënten hebben input gegeven. We gaan later, wanneer Covid-19 hopelijk afneemt, in verschillende ziekenhuizen testen of het prettig werkt en daarna kunnen alle ziekenhuizen in Nederland de kaarten gebruiken. En, niet onbelangrijk, we onderzoeken ook of we effect ervan zien op het Post Intensive Care syndroom (PICS) en PICS-Familie (PICS-F). Na een IC-opname krijgen patiënten maar ook naasten namelijk vaak last van cognitieve, fysieke en/of psychische problemen.’

Maar er zijn nu weinig bezoekers?

‘Inderdaad, ik sta nu fulltime op de Covid-19-IC. Het onderzoek ligt uiteraard stil, omdat er hier maar één bezoeker drie uur bij de patiënt mag zijn. In sommige ziekenhuizen komt zelfs helemaal geen bezoek. De sfeer is daardoor anders op de afdeling, dat vind ik best moeilijk. Ik heb wel gefacetimed met familie van patiënten. Dat is fijn, maar verre van ideaal. Ik hoop dat het snel weer normaal wordt en dat naasten weer 24 uur per dag bij hun patiënt mogen komen.’

De Anna Reynvaan Praktijkprijs wordt jaarlijks uitgereikt door  V&VN en Amsterdam UMC aan een vernieuwend initiatief van één of meer verpleegkundigen, dat een positieve bijdrage heeft op de directe patiëntenzorg. De prijs is dit keer online uitgereikt.
Meer informatie

Kijk via www.amc.nl/annareynvaan of www.vumc.nl/annareynvaan

 

Meer nieuws


Gentherapie myotone dystrofie type 1 vereist ook epigenetische ingreep Alleen genetische mutatie verwijderen lijkt onvoldoende

8 mei 2024

Correctie van een genetische mutatie repareert niet automatisch ook de epigenetische veranderingen ontdekte Rick Wansink bij onderzoek naar myotone dystrofie type 1. Dat heeft ook consequenties voor therapieontwikkeling bij soortgelijke aandoeningen.

lees meer

Plotseling gehoorverlies mogelijk voorteken van vaatproblemen? Onderzoekers zien verhoogd risico alleen bij zestigplus

6 mei 2024

Plots gehoorverlies wordt vaak genoemd als mogelijk voorteken van vaatproblemen in de hersenen. Onderzoekers vonden alleen bij zestigplussers een verhoogd risico. Moet de behandeling daarop worden aangepast?

lees meer

NWO subsidie voor ontwikkeling van innovatief volgsysteem

2 mei 2024

Het LiveScope project van Bernhard Englitz en Judith Homberg heeft een subsidie ontvangen van het NWO Open Technologie Programma.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Nicole Blijlevens Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Nicole Blijlevens, internist-hematoloog en afdelingshoofd Hematologie, krijgt lintje voor buitengewone inzet voor patiënten met hematologische ziekten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet