Nieuws Vier benoemingen Radboudumc-hoogleraren Academia Europaea

28 oktober 2020

Hoogleraren Iris Nagtegaal, Annette Schenck, Nico Sommerdijk en Baziel van Engelen zijn onlangs benoemd tot lid van de Academia Europaea, het Europese genootschap van wetenschappers die behoren tot de mondiale top. In de Academia Europaea zijn ruim tweeduizend wetenschappers uit Europa verzameld over de hele breedte van de wetenschap. Jaarlijks worden de meest aansprekende internationale kandidaten uitgekozen.

Prof. dr. Iris Nagtegaal, hoogleraar Gastrointestinale Pathologie

Het onderzoek van Iris Nagtegaal richt zich in hoofdzaak op colorectaal carcinoom (kanker in dikke darm en endeldarm), met specifieke aandacht voor de pathologie. Verschillende aspecten van de diagnostiek vormen haar belangrijkste aandachtsgebied, zoals bijzondere subtypes, beoordeling van kwaliteit van behandeling en stagering (verbreiding van een kwaadaardige ziekte in het lichaam). Daarnaast heeft  het voorspellen en beoordelen van therapieresponse, voor zowel radiotherapie als systemische behandeling haar belangstelling. Recent onderzoek is met name gericht op uitzaaiingen bij kanker.

Prof. dr. Annette Schenck, hoogleraar Translational Genomics of Neurodevelopmental disorders


Als hoogleraar brengt Annette Schenck fundamenteel en translationeel onderzoek samen op het gebied van ontwikkelingsstoornissen van het brein, waaronder verstandelijke beperkingen, autisme en ADHD. Haar werk is leidend in het gebruik van de fruitvlieg Drosophila als een zeer krachtig en kosteneffectief model om beter te begrijpen hoe vroeg optredende cognitieve hersenaandoeningen ontstaan – en hoe ze te behandelen. Begin 2020 ontving ze een NWO-ZonMW VICI-beurs, de meest prestigieuze persoonlijke carrièreprijs in Nederland.

Prof. dr. Nico Sommerdijk, hoogleraar Biochemie


Nico Sommerdijk is hoogleraar op de afdeling Biochemie, waar hij onderzoek doet naar het de moleculaire mechanismen van botvorming, waarbij hij gebruik maakt van geavanceerde elektronenmicroscopie. Hij richt zich vooral op de biochemie van collageen, het basismateriaal van bot. Hij bestudeert met name hoe dit eiwit samen met andere moleculen het proces van mineralisatie stuurt, waarmee gezond bot zijn bijzondere mechanische eigenschappen krijgt. Uiteindelijk hoopt hij deze fundamentele kennis te kunnen vertalen naar nieuwe behandelingen voor botgerelateerde aandoeningen. Nico Sommerdijk kreeg in 2018 een ERC Advanced grant, een grote persoonlijke beurs van de Europese Commissie.

Prof. dr. Baziel van Engelen, hoogleraar Neuromusculaire aandoeningen


Baziel van Engelen doet onderzoek naar neuromusculaire aandoeningen. Hij geeft leiding aan het NFU- en ERN-erkende Spierziekten Centrum Radboudumc, een samenwerking tussen (kinder)neurologen en (kinder)revalidatieartsen waar meer dan 2000 patiënten per jaar behandeld worden. Als neuroloog en filosoof staat hij voor multidisciplinaire samenwerking en teamscience. Dit heeft geleid tot een wereldwijde wetenschappelijke ranking in de top 3 voor een aantal veel voorkomende en ook zeldzame spierziekten. Baziel van Engelen is een gewaardeerd lid van diverse (inter)nationale wetenschappelijke adviesraden en beoordelingscommissies en was wetenschappelijk directeur van het Europese Neuromusculaire Centrum (ENMC). In 2017 ontving hij de Steinert Award, en in 2018 werd hij onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Meer nieuws


Gentherapie myotone dystrofie type 1 vereist ook epigenetische ingreep Alleen genetische mutatie verwijderen lijkt onvoldoende

8 mei 2024

Correctie van een genetische mutatie repareert niet automatisch ook de epigenetische veranderingen ontdekte Rick Wansink bij onderzoek naar myotone dystrofie type 1. Dat heeft ook consequenties voor therapieontwikkeling bij soortgelijke aandoeningen.

lees meer

Plotseling gehoorverlies mogelijk voorteken van vaatproblemen? Onderzoekers zien verhoogd risico alleen bij zestigplus

6 mei 2024

Plots gehoorverlies wordt vaak genoemd als mogelijk voorteken van vaatproblemen in de hersenen. Onderzoekers vonden alleen bij zestigplussers een verhoogd risico. Moet de behandeling daarop worden aangepast?

lees meer

NWO subsidie voor ontwikkeling van innovatief volgsysteem

2 mei 2024

Het LiveScope project van Bernhard Englitz en Judith Homberg heeft een subsidie ontvangen van het NWO Open Technologie Programma.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Nicole Blijlevens Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Nicole Blijlevens, internist-hematoloog en afdelingshoofd Hematologie, krijgt lintje voor buitengewone inzet voor patiënten met hematologische ziekten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet