Art CAP: de veranderende kracht van kunst en creatief bezig zijn bij parkinson

De “Art CAP studie” is een baanbrekend wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen creatieve bezigheden, de aanmaak van dopamine, en welzijn bij mensen met de ziekte van Parkinson. Vanaf 19 februari 2024 begonnen we met de volgende fase van ons onderzoek, en we hebben uw unieke bijdrage nodig. Dit is uw kans om deel te nemen aan een 10-weekse kunst- en creativiteit interventie in onze gespecialiseerde kunstpraktijk in Nijmegen. Onder begeleiding van ervaren creatieve docenten ontdekt u nieuwe kunstvormen en ontgrendelt u uw creatieve potentieel. Of u nu al uw creativiteit hebt omarmd of deze nog wilt ontdekken, dit programma biedt de ruimte om te groeien en te verkennen. De kracht van het programma ligt in het samen ontdekken van de kracht van creativiteit.

Wat zijn de voordelen van creatief bezig zijn? 
Niet alleen is het een verrijkende ervaring, maar ons onderzoek toont aan dat creatief bezig zijn positieve effecten heeft op uw welzijn. Het bevordert de aanmaak van natuurlijke dopamine, stimuleert uw denkvermogen en creativiteit, en helpt u in het omgaan met de uitdagingen van parkinson.

Waarom wordt de “Art CAP studie” uitgevoerd?  
We onderzoeken specifiek of deelname aan de interventie het welzijn verbetert, angstgevoelens vermindert, en ondersteuning biedt bij het hanteren van een levensstijl met parkinson.

Wat wordt er van de deelnemers verwacht?
Als u deelneemt komt u gedurende tien weken naar onze wetenschappelijke kunstpraktijk in Nijmegen waar u in een groep met verschillende kunstvormen aan de slag gaat. Wekelijks gaat u voor 1,5 tot 2 uur op ontdekkingsreis naar uw creativiteit, met de ondersteuning van creatieve docenten. Deelnemers krijgen reiskostenvergoeding.

Let op: Om de effectiviteit van onze interventie te meten, kan niet iedereen starten met het tien weken programma. Door toeval wordt u ingedeeld in de interventiegroep of op de wachtlijst. Ook als u op de wachtlijst staat, doe u mee met de metingen en tests. Dit is belangrijk om te meten hoe precies onze interventie het welzijn verbetert. Na de metingen nodigen wij u uit om deel te nemen aan een online tekencursus, waar u ook één keer per maand samen met creatieve docenten en andere deelnemers uw ervaring deelt.

Wetenschappelijke metingen
Na een eerste gesprek met onze hoofdonderzoeker Blanca Spee, waar u al uw vragen kunt stellen en we uw parkinson stadium meten, neemt u deel aan vier testsessies. U vult vragenlijsten in over verschillende aspecten van levenskwaliteit en welzijn, die u ook thuis kunt maken. Verder doe u korte tests om uw flexibel denkvermogen te meten en houden we een kort dagboek bij over uw motivatie om creatief actief te zijn. Dit alles draagt bij aan ons onderzoek!

Waaraan moet een deelnemer voldoen?
U heeft de diagnose parkinson en u kunt zelfstandig of met hulp naar onze kunstpraktijk in Nijmegen komen. 

Vragen of aanmelden
Heeft u na het lezen van dit bericht nog vragen over de Art CAP studie of wilt u zich aanmelden? Neem dan gerust contact op met het onderzoeksteam via de helpdesk.

E-mail: info@onderzoek-parkinson.nl
Telefoon (024) 8080141 (van maandag tot en met vrijdag van 8.30-10.00 uur en van 13.30 -15.30 uur).

  • Medewerkers
  • Intranet