Radboudumc Health Innovation Labs Ons portfolio Slimmere, draagbare infuuspomp

Ontwikkeling van een innovatieve en draagbare infuuspomp

Wanneer je een infuus hebt is vrijuit bewegen lastig. Bij Radboudumc vinden we het belangrijk dat patiënten meer kunnen bewegen. Dus: hoe kunnen we deze beperking verminderen? Dit leidde tot de ontwikkeling van een innovatieve en draagbare infuuspomp.

lees meer

Ontwikkeling van een innovatieve en draagbare infuuspomp

Bij Radboudumc vinden we het belangrijk dat onze patiënten meer kunnen bewegen. Wanneer je een infuus hebt, is dit lastiger. Daarom sloegen we bij Health Innovation Labs de handen ineen met de startup Ivy Medical. Deze startup ontwikkelt een draagbare infuuspomp. De pomp is shockproof en te dragen in een rugzak of schoudertas. de patiënt heeft weer meer vrijheid om te bewegen.

Minder alarmen voor de verpleegkundige

Ook voor de verpleegkundige heeft deze infuuspomp voordelen. De pomp is naast draagbaar ook slimmer: de pomp kan namelijk schakelen tussen twee infuuszakken. Ook kan de infuuspomp zelfstandig lucht uit de lijn verwijderen. Deze innovaties zorgen voor minder alarmen dan de huidige systemen en besparen verpleegkundigen tijd doordat infuusschema's 24 uur vooruit gepland kunnen worden.

Aansluiten op de praktijk

Als Radboudumc Health Innovation Labs begeleiden we het proces en zorgen we voor een optimale aansluiting met de praktijk. Om te zorgen dat de draagbare infuuspomp zo goed mogelijk bruikbaar is door verpleegkundigen en patiënten organiseren wij regelmatig feedbacksessies en openbare demonstraties. Samen met de groepen die de pomp daadwerkelijk gaan gebruiken kijken we naar wat goed gaat en wat beter kan.

In de praktijk: een pilot bij Orthopedie

Het certificeringsproces voor de pomp loopt. In de tussentijd bereiden wij een pilot voor waarin we onze eerste versie in de praktijk toetsen. In 2023 zal deze pilot plaatsvinden op de afdeling Orthopedie. Deze afdeling is al vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van de draagbare infuuspomp.

Samenwerken met Ivy Medical

Het uitgangspunt voor de Ivy Duo + was: patiënten moeten meer bewegen, verpleegkundigen hoeven minder te rennen. Om dit daadwerkelijk te kunnen toetsen sloegen we de handen ineen. Hierdoor kunnen we innoveren in samaenspraak met de eindgebruiker.

Samen zorgen we ervoor dat de infuuspomp daadwerkelijk gebruiksvriendelijk is en tijd bespaart, met als doel: significante impact maken in de gezondheidszorg. De praktische toepasbaarheid van deze innovatie kan in de kliniek constant getoetst worden. Voor Ivy Medical biedt het Radboudumc zo een creatieve en innovatieve omgeving waardoor de productontwikkeling in een stroomversnelling raakt.


Contact

Barend Heeren
product owner

contactformulier

In het kort

  • Looptijd: mei 2018 tot heden
  • Status: validatie prototype in 2022, in 2023 start pilot afdeling Orthopedie
  • Resultaat: gevalideerd prototype

Meer informatie


Ivy Medical samenwerking

De draagbare infuuspomp wordt ontwikkeld door startup Ivy Medical. We hebben de handen ineen geslagen om te zorgen dat deze infuuspomp aansluit op de praktijk van verpleegkundigen en patiënten.

naar de site

Radboudumc Health Innovation Labs

Hier geven en nemen we de ruimte om zorginnovatie te ontwikkelen en kansrijke innovaties in de praktijk te brengen.

lees meer

Het draagbaar infuus in de Radbode

Lees meer over het draagbaar infuus op pagina 4-5 van deze uitgave van het personeelsmagazine van het Radboudumc. 

In samenwerking met

  • Medewerkers
  • Intranet