Lopende onderzoeken Ziekte van Crohn: CEASE

Over het onderzoek

Het doel van het onderzoek is uitzoeken welke patiënten met de ziekte van Crohn veilig kunnen stoppen met anti-TNF medicatie. In Nederland worden 2 vormen van anti-TNF medicatie voorgeschreven: adalimumab (merknamen: Humira, Amgevita, Hulio, Hyrimoz, Idacio, Imraldi) en infliximab (merknamen: Remicade, Inflectra, Remsima, Flixabi, Zessly). In dit onderzoek wordt een model gebruikt om te voorspellen hoe groot de kans is dat de ziekte van Crohn opvlamt na het stoppen van anti-TNF medicatie. Het gaat hierbij om patiënten bij wie de ziekte van Crohn rustig is en die op moment van staken van anti-TNF medicatie geen darmklachten hebben en geen tekenen van ontsteking in het bloed of in de ontlasting.

Het model is een hulpmiddel om het risico van een opvlamming na staken van anti-TNF medicatie in te schatten. Dit hulpmiddel voorspelt voor elke patiënt persoonlijk dit risico aan de hand van meerdere gegevens, zoals leeftijd, behandelgeschiedenis, en de actuele waardes van ontsteking in het bloed (CRP: C-reactieve proteïne) en in de ontlasting (FCP: fecaal calprotectine).

Voor wie?

  • Patiënten met de ziekte van Crohn die behandeld worden met anti-TNF (infliximab, adalimumab) voor meer dan 12 maanden met een stabiele dosis voor meer dan 3 maanden
  • Leeftijd 16 jaar of ouder

 Niet elke patient komt in aanmerking voor dit onderzoek, omdat er strikte regels zijn aan deelname. Uw behandelend arts kan inschatten of u voor dit onderzoek in aanmerking komt.

Vragen en aanmelden

Als u aan dit onderzoek wilt meedoen, dan kunt u dit bespreken met uw behandelend arts. Uw arts kan beoordelen of u in aanmerking komt en u eventueel doorverwijzen. Ook met vragen kunt u bij uw behandelend arts terecht.

Informatie voor de verwijzer

Wetenschappelijke titel
CEASE:  Diagnostic tool to safely CEASE anti-TNF therapy in Crohn’s disease: centre-specific stepped wedge Randomized Controlled Tria

Contact
Heeft u als verwijzend arts vragen of wilt u nadere informatie ontvangen? Neem dan contact op met het Trialbureau onder vermelding van de titel van CEASE.


Contact

Research unit MDL

contactformulier

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

Wij zijn gespecialiseerd in alle ziekten, behandelingen en onderzoeken aan het spijsverteringsstelsel.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet