Lopende onderzoeken DIA-PANC studie

Over het onderzoek

Onderzoek naar een nieuwe onderzoeksmethode (een speciale MRI met contrast) om leveruitzaaiingen bij patiënten met alvleesklierkanker vast te stellen. Onderzocht wordt of met deze nieuwe methode leveruitzaaiingen beter zichtbaar kunnen worden gemaakt en het stadium van de ziekte beter kan worden bepaald. Om te kunnen bepalen wat de beste behandeling is, is het belangrijk dat het stadium van de ziekte zo goed mogelijk wordt vastgelegd. Hiervoor is onder andere een goede beoordeling van de lever nodig. We hopen in de toekomst hiermee het aantal onnodig uitgevoerde behandelingen, met bijbehorende risico’s en revalidatie, te verminderen.

Voor wie?

Patiënten van 18 jaar of ouder met

  • alvleesklierkanker of de verdenking hierop
  • die niet eerder behandeld zijn.

 
Niet elke patiënt komt in aanmerking voor dit onderzoek, omdat er strikte regels zijn aan deelname. Uw behandelend arts kan goed inschatten of u voor dit onderzoek in aanmerking komt.

Wat houdt het onderzoek in?

Patiënten die deelnemen aan het onderzoek krijgen naast het standaardonderzoek (een CT-scan) ook een MRI scan met contrast. Deze beelden worden met elkaar vergeleken. Indien nodig vindt aanvullend een biopt plaats voor weefselonderzoek.Het is mogelijk aan een  extra gedeelte van dit onderzoek deel te nemen. Als u hiervoor kiest zal er na 3, 6 en 12 maanden opnieuw een MRI en CT scan gemaakt worden.

Vragen en aanmelden

Als u aan dit onderzoek wilt meedoen, dan kunt u dit bespreken met uw behandelend arts. Uw arts kan beoordelen of u in aanmerking komt en u eventueel doorverwijzen. Ook met vragen kunt u bij uw behandelend arts terecht.

Informatie voor de verwijzer

Diagnostic accuracy of contrast-enhanced diffusion-weighted MRI for liver metastases of pancreatic cancer: towards adequate staging and follow-up of pancreatic cancer

Heeft u als verwijzend arts vragen of wilt u nadere informatie ontvangen? Neem dan contact op met de coördinerend onderzoeker; Geke Litjens, via g.litjens@radboudumc.nl of 024-3668392.
 


Contact

Afdeling Heelkunde
Op werkdagen van 08:00-17:00 uur

(024) 361 38 08

Afdeling Heelkunde

De afdeling Heelkunde behandelt patiënten met een groot aantal ziektebeelden. U kunt bij ons terecht voor zeer complexe én voor relatief kleine chirurgische ingrepen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet