Lopende onderzoeken Diabetes mellitus (GLP1R-T2D)

Doel van het onderzoek

Er is een techniek ontwikkeld om de hoeveelheid insulineproducerende cellen in de alvleesklier te meten bij patiënten met diabetes mellitus. In dit onderzoek wordt gekeken of deze techniek daadwerkelijk de goede cellen aantoont, en of schommelingen van glucosewaarden in het bloed van invloed zijn op de uitkomst van deze techniek.

Wie kan meedoen?

Patiënten van 18 jaar of ouder bij wie de alvleesklier tijdens een operatie (gedeeltelijk) verwijderd moet worden in verband met een ziekte.

Wat houdt het onderzoek in?

Patiënten die deelnemen aan dit onderzoek krijgen een week voor de geplande operatie een glucose sensor via een naaldje onder de huid. Met deze sensor kunnen de glucosewaarden in het bloed een week lang gementen worden.

Op de dag voor de operatie wordt via een infuus een eiwit toegediend waaraan een kleine hoeveelheid radioactiviteit gekoppeld is. Daarna vindt de operatie plaats zoals gepland. In het weggenomen alvleesklierweefsel wordt gekeken waar het eiwit is gebleven en hoeveel van het eiwit er zit. Er wordt gekeken of deze cellen daadwerkelijk de insuline producerende cellen zijn, en of de mate van schommeling van glucosewaarden in het bloed invloed hebben op de uitkomst. 

Deelname aan het onderzoek

Niet elke patiënt komt in aanmerking voor dit onderzoek, omdat er strikte regels zijn aan deelname. Als u aan dit onderzoek wilt meedoen, dan kunt u dit bespreken met uw behandelend arts. Uw arts kan beoordelen of u in aanmerking komt en u eventueel doorverwijzen. Ook met vragen kunt u bij uw behandelend arts terecht.

Meer informatie

Heeft u als verwijzend arts vragen of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met de onderzoeker: Sanne van Lith.

Wetenschappelijke titel: GLP-1 receptor expression and beta-cell mass in patients with type 2 diabetes

  • Medewerkers
  • Intranet