Lopende onderzoeken Erfelijkheid van ADHD

Doelgroep

Wij zijn zowel op zoek naar deelnemers met ADHD als naar deelnemers zonder ADHD. Om deel te kunnen nemen moet u tussen de 18 en 60 jaar oud zijn en van Nederlandse afkomst. Verder mag u geen depressie hebben en geen antidepressiva gebruiken, de laatste 6 maanden geen verslaving hebben gehad en verder gezond zijn (geen andere aandoeningen/ziektes).

Deelnemers zonder ADHD mogen geen eerstegraads familieleden ADHD hebben. Zie ook onze informatiebrochure met inclusie- en exclusiecriteria.
 

Het onderzoek

De afdelingen psychiatrie en genetica van het Radboudumc doen onderzoek naar de oorzaken van ADHD. Er zijn inmiddels duidelijke aanwijzingen dat (de eigenschappen van) ADHD voor een deel erfelijk bepaald is. Dit betekent dat iemand een grotere kans heeft op ADHD wanneer andere familieleden dit ook hebben. Deze kans is vooral verhoogd wanneer het gaat om mensen die ADHD ook op volwassen leeftijd nog hebben.
 
Daarnaast richten we het onderzoek op verschillende cognitieve vaardigheden zoals creativiteit en concentratie. Naast erfelijke factoren lijkt mogelijk ook de samenstelling van bacteriën in de darmen een effect te hebben op het ontstaan van AD(H)D en de genoemde problemen. De bacteriën kunnen wij onderzoeken door een beetje van uw ontlasting te verzamelen.
 

Deelname aan het onderzoek

Als u geïnteresseerd bent in deelname of meer informatie wilt over het onderzoek, kunt u contact opnemen met ons en u kunt ons alle vragen stellen die u over het onderzoek heeft. We stellen u ook enkele vragen om te beoordelen of u daadwerkelijk in aanmerking komt voor deelname. Indien u instemt met deelname aan dit onderzoek, zullen we u vragen om via het internet een aantal vragenlijsten in te vullen, wat ca. 2 uur in beslag neemt. Het is niet nodig om fysiek bij ons langs te komen. Na het invullen van de vragenlijsten willen we graag een video belafspraak met u maken voor het afnemen van het telefonisch interview. Deze afspraak zal ongeveer 30 minuten in beslag nemen.

Na de online vragenlijst en de telefonische belafspraak krijgt u een pakketje met containers thuisgestuurd. Wij willen graag een beetje van uw ontlasting en speeksel verzamelen in een speciaal daarvoor ontwikkeld buisje voor het onderzoek.

De gegevens die we tijdens het onderzoek over u verkrijgen worden vertrouwelijk behandeld. Analyse van de gegevens vindt onder code (geanonimiseerd) plaats.

Vergoeding

U krijgt een vergoeding van 25 euro voor uw deelname.
 

Meer informatie

Wilt u meer weten of dit onderzoek of wilt u zich aanmelden? Neem dan contact op via adhderfelijkheid@umcn.nl. Voor meer informatie kunt u tevens op onze website terecht: www.impactadhdgenomics.com
 
 

  • Medewerkers
  • Intranet