Pelvic Organ Prolapse: Self-image and Acceptance

Over het onderzoek

Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het seksueel welbevinden. Het doel van dit onderzoek is uitzoeken of, en op welke manier een verzakking van blaas, baarmoeder, darm of een combinatie hiervan invloed heeft op het seksueel zelfbeeld en functioneren van een vrouw. Onder seksueel zelfbeeld en seksueel functioneren wordt alles verstaan wat met seks te maken heeft, van het verlangen naar seks tot aan het krijgen van een orgasme (‘klaarkomen’). Hierbij willen we ook kijken of de inschatting die u maakt over uw zelfbeeld en over uw seksueel functioneren, overeenkomt met hoe u partner hierover denkt. Daarnaast zouden we de uitkomsten ook graag willen vergelijken met vrouwen die lijden aan een chronische ziekte, diabetes type 2, en met gezonde groep personen.

Omdat seks een activiteit die vaak gebeurt in de context van een relatie, willen we ook naar de ervaringen van partners te kijken. Dit onderzoek richt zich daarom op vrouwen met een verzakking en hun partners.

Voor wie?

 • Vrouwen en hun partners tussen de 40 en 70 jaar, in één van de volgende doelgroepen:
  • Vrouwen met een bekkenbodemverzakking
  • Vrouwen met diabetes type 2 (suikerziekte)
  • Gezonde vrouwen
 • U heeft een heteroseksuele relatie en bent in de afgelopen maanden seksueel actief geweest.
 • Uw partner heeft géén erectieproblemen

Niet iedereen komt in aanmerking voor dit onderzoek, omdat er strikte regels zijn aan deelname. De onderzoeker kan inschatten of u in aanmerking komt voor deelname. 

Wat houdt deelname aan het onderzoek in?

Nadat u de informatiefolder gelezen heeft en het toestemmingsformulier beiden heeft ondertekend, ontvangt u beide een email. Wij vragen u hierin om beiden eenmalig online enkele vragenlijsten in te vullen over uw seksuele functioneren en uw zelfbeeld. Dit kost u ongeveer 15-30 minuten en dit kunt u thuis doen.
Uw privacy wordt gewaarborgd door gebruik van de Castor database.
 
Als kleine attentie ontvangt u na het volledig invullen van de vragenlijsten beiden een waardebon ter waarde van 10 euro.

Vragen en aanmelden

Wilt u meer weten over dit onderzoek of interesse uw deelname?

Neem dan per e-mail contact op met hoofdonderzoeker Carlijn Smeets bij Radboudumc, onder vermelding van ‘Deelname PROSA-studie’: carlijn.smeets@radboudumc.nl

Hieronder vindt u de link naar de informatiefolders per doelgroep.

Links

 • Medewerkers
 • Intranet