Lopende onderzoeken Zwangerschapsdiabetes

Onderzoek

Vrouwen met een geschiedenis van zwangerschapsdiabetes hebben een verhoogd risico om in de toekomst type 2 diabetes te ontwikkelen. Wat hiervoor de achterliggende oorzaak is, is niet duidelijk. Het doel van dit onderzoek is om in vrouwen met en zonder een geschiedenis van zwangerschapsdiabetes de hoeveelheid insuline-producerende cellen in de alvleesklier te bepalen.

Wie kan meedoen?

U kunt deelnemen aan het onderzoek als:

  • uw leeftijd boven de 18 jaar is.
  • U in de afgelopen 5 jaar 1 zwangerschap heeft gehad waarbij u zwangerschapsdiabetes had.
  • U sindsdien hersteld bent van de zwangerschapsdiabetes.
  • Uw Body Mass Index tussen de 27 en 30 is.

Wat houdt meedoen in?

De onderzoekers plannen twee afspraken voor u bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Tijdens de eerste afspraak wordt uw glucose-gevoeligheid bepaald. Dit wordt gedaan door eerst een infuus te plaatsen. Hierdoor wordt een stof ingespoten die ervoor zorgt dat uw lichaam insuline gaat produceren. Hierna wordt op een paar tijdstippen bloed afgenomen uit het infuus. Daarna krijgt u een glucosedrankje te drinken waarna ook weer op verschillende tijdstippen bloed zal worden afgenomen. Deze afspraak duurt ongeveer 3 uur.
Tijdens de 2e afspraak krijgt u een radioactief stofje toegediend. 1 uur na injectie van deze stof wordt er een PET/CT-scan gemaakt van uw buik. Deze scan duurt ongeveer 20 minuten.

Vergoeding

U krijgt 100 euro voor uw deelname en een reiskostenvergoeding.

Meer informatie en aanmelden

Wilt u meer informatie over het onderzoek, of wilt u zich aanmelden? Neem contact op met:
Marti Boss
E marti.boss@radboudumc.nl
T (024) 366 72 43

  • Medewerkers
  • Intranet