Nieuws expertisecentrazeldzameaandoeningen

3 september 2018

Het ministerie van VWS heeft zes nieuwe expertisecentra van het Radboudumc erkend. De erkenning heeft als doel dat voor zowel patiënten als zorgprofessionals duidelijk moet zijn waar specifieke expertise te vinden is op het gebied van integrale zorg voor patiënten met een zeldzame of complexe aandoening

Het gaat om de volgende zes centra:
• het expertisecentrum voor Aangeboren tandafwijkingen (ATA)
• het expertisecentrum voor Aangezichtsverlamming
• het expertisecentrum voor Taaislijmziekte (CF)
• het expertisecentrum voor mannelijke onvruchtbaarheid   
• het expertisecentrum voor Infectieziekten
• het expertisecentrum voor Systemische autoimmuunziekten

Zes tot acht procent van de bevolking (een miljoen Nederlanders) kampt met dergelijke aandoeningen. Het Radboudumc heeft al 35 officieel erkende expertisecentra.

Expertisecentra van strategisch belang
Bertine Lahuis, portefeuillehouder expertisecentra vanuit de Raad van Bestuur, is blij met deze nieuwe erkenningen: ‘De erkenning van deze nieuwe centra bevestigt dat wij in het Radboudumc expertise, kennis en kunde bij elkaar krijgen om zo de zorg voor patiënten met zeldzame aandoeningen te verbeteren. Daar zijn we trots op. De onderscheidende expertise van umc’s zit in zeldzame en complexe aandoeningen. Onze expertisecentra zijn hiermee van strategisch belang’.

Erkenning
Centra die erkenning aanvragen, worden beoordeeld op onder meer continuïteit van zorg, de aanwezigheid van richtlijnen en zorgpaden, kwaliteitsindicatoren en wetenschappelijk onderzoek. Bij het aanwijzen van de expertisecentra zijn nadrukkelijk ook patiëntenorganisaties betrokken. De erkenning van de centra maakt het mogelijk dat zij zich aansluiten bij Europese Referentie Netwerken, virtuele netwerken van zorgverleners uit heel Europa. Zij staan voor een Europese aanpak van zeldzame aandoeningen. Op de website van het Radboudumc staat een overzicht van de 41 erkende expertisecentra voor zeldzame aandoeningen.


 

Meer nieuws


Vervolgonder­zoek naar rol darmflora in ontstaan hart- en vaatziekten Drie miljoen subsidie van de Hartstichting

18 april 2019

​Een consortium onderzoekers onder leiding van Folkert Kuipers (UMCG) en Mihai Netea (Radboudumc) heeft een Impulse Grant van drie miljoen euro van de Hartstichting ontvangen.

lees meer

Zorgverzekeraar schuift weinig met ziekenhuisbudgetten Nederlandse zorgsysteem brengt minder marktdynamiek dan verwacht

16 april 2019

Zorgverzekeraars belonen of korten ziekenhuizen zelden op basis van de geleverde prestaties. Dit blijkt uit onderzoek van Niek Stadhouders van het Radboudumc, waarmee hij op 15 april promoveerde.

lees meer

Lymepatiënten geven Radboudumc een 8,3

12 april 2019

De jaarlijkse Week van de Teek staat voor de deur. Hierin wordt aandacht gevraagd voor tekenbeten en de ziekte van Lyme.

lees meer

Rubiconbeurs voor spieronderzoek bij ALS

8 april 2019

Onderzoeker Linda Heskamp van het Radboudumc krijgt een Rubiconbeurs van NWO. Zij kan hiermee twee jaar lang onderzoek doen aan de Newcastle University in het Verenigd Koninkrijk. De Rubiconbeurs biedt jonge, veelbelovende wetenschappers de kans om internationale onderzoekservaring op te doen.

lees meer