Nieuws expertisecentrazeldzameaandoeningen

3 september 2018

Het ministerie van VWS heeft zes nieuwe expertisecentra van het Radboudumc erkend. De erkenning heeft als doel dat voor zowel patiënten als zorgprofessionals duidelijk moet zijn waar specifieke expertise te vinden is op het gebied van integrale zorg voor patiënten met een zeldzame of complexe aandoening

Het gaat om de volgende zes centra:
• het expertisecentrum voor Aangeboren tandafwijkingen (ATA)
• het expertisecentrum voor Aangezichtsverlamming
• het expertisecentrum voor Taaislijmziekte (CF)
• het expertisecentrum voor mannelijke onvruchtbaarheid   
• het expertisecentrum voor Infectieziekten
• het expertisecentrum voor Systemische autoimmuunziekten

Zes tot acht procent van de bevolking (een miljoen Nederlanders) kampt met dergelijke aandoeningen. Het Radboudumc heeft al 35 officieel erkende expertisecentra.

Expertisecentra van strategisch belang
Bertine Lahuis, portefeuillehouder expertisecentra vanuit de Raad van Bestuur, is blij met deze nieuwe erkenningen: ‘De erkenning van deze nieuwe centra bevestigt dat wij in het Radboudumc expertise, kennis en kunde bij elkaar krijgen om zo de zorg voor patiënten met zeldzame aandoeningen te verbeteren. Daar zijn we trots op. De onderscheidende expertise van umc’s zit in zeldzame en complexe aandoeningen. Onze expertisecentra zijn hiermee van strategisch belang’.

Erkenning
Centra die erkenning aanvragen, worden beoordeeld op onder meer continuïteit van zorg, de aanwezigheid van richtlijnen en zorgpaden, kwaliteitsindicatoren en wetenschappelijk onderzoek. Bij het aanwijzen van de expertisecentra zijn nadrukkelijk ook patiëntenorganisaties betrokken. De erkenning van de centra maakt het mogelijk dat zij zich aansluiten bij Europese Referentie Netwerken, virtuele netwerken van zorgverleners uit heel Europa. Zij staan voor een Europese aanpak van zeldzame aandoeningen. Op de website van het Radboudumc staat een overzicht van de 41 erkende expertisecentra voor zeldzame aandoeningen.


 

Meer informatie


Roos de Gouw

persvoorlichter

06 25 69 52 37

Meer nieuws


Brexit brengt referentienetwerk naar Nijmegen Radboudumc coördineert European Reference Network urogenitale ziekten

19 november 2018

Dankzij de brexit gaat het Radboudumc het Europese referentienetwerk voor urogenitale ziekten coördineren.

lees meer

Kankercel beweegt als een roofdier Lévy-loopje mogelijk achilleshiel van de kankercel

19 november 2018

Kankercellen die uitzaaien bewegen zich net als roofdieren die zoeken naar een prooi. Goedaardige cellen doen dat niet.

lees meer

Onderzoek naar eiwitinname onder Zevenheuvelenlopers

12 november 2018

Hoogleraar Integratieve Fysiologie Maria Hopman gaat tijdens de NN Zevenheuvelenloop met haar team van het Radboudumc onderzoeken of een eiwitdrankje helpt tegen spierpijn na 15 kilometer hardlopen.

lees meer

Gerard Molleman benoemd tot bijzonder hoogleraar

9 november 2018

Per 1 november 2018 is Gerard Molleman benoemd tot bijzonder hoogleraar Persoonsgerichte preventie: de verbinding tussen zorg en public health.

lees meer

Nieuwe 3D echotechniek voor betere diagnose vaatziekten NWO en bedrijfsleven investeren in innovatief onderzoek

8 november 2018

Het project ULTRA-X-TREME krijgt 4 miljoen euro subsidie van NWO-TTW voor de ontwikkeling van nieuwe 3D-echotechnieken om vaatdiagnose patiëntspecifieker te maken en onnodige operaties te voorkomen.

lees meer
  • Snel naar