Nieuws expertisecentrazeldzameaandoeningen

3 september 2018

Het ministerie van VWS heeft zes nieuwe expertisecentra van het Radboudumc erkend. De erkenning heeft als doel dat voor zowel patiënten als zorgprofessionals duidelijk moet zijn waar specifieke expertise te vinden is op het gebied van integrale zorg voor patiënten met een zeldzame of complexe aandoening

Het gaat om de volgende zes centra:
• het expertisecentrum voor Aangeboren tandafwijkingen (ATA)
• het expertisecentrum voor Aangezichtsverlamming
• het expertisecentrum voor Taaislijmziekte (CF)
• het expertisecentrum voor mannelijke onvruchtbaarheid   
• het expertisecentrum voor Infectieziekten
• het expertisecentrum voor Systemische autoimmuunziekten

Zes tot acht procent van de bevolking (een miljoen Nederlanders) kampt met dergelijke aandoeningen. Het Radboudumc heeft al 35 officieel erkende expertisecentra.

Expertisecentra van strategisch belang
Bertine Lahuis, portefeuillehouder expertisecentra vanuit de Raad van Bestuur, is blij met deze nieuwe erkenningen: ‘De erkenning van deze nieuwe centra bevestigt dat wij in het Radboudumc expertise, kennis en kunde bij elkaar krijgen om zo de zorg voor patiënten met zeldzame aandoeningen te verbeteren. Daar zijn we trots op. De onderscheidende expertise van umc’s zit in zeldzame en complexe aandoeningen. Onze expertisecentra zijn hiermee van strategisch belang’.

Erkenning
Centra die erkenning aanvragen, worden beoordeeld op onder meer continuïteit van zorg, de aanwezigheid van richtlijnen en zorgpaden, kwaliteitsindicatoren en wetenschappelijk onderzoek. Bij het aanwijzen van de expertisecentra zijn nadrukkelijk ook patiëntenorganisaties betrokken. De erkenning van de centra maakt het mogelijk dat zij zich aansluiten bij Europese Referentie Netwerken, virtuele netwerken van zorgverleners uit heel Europa. Zij staan voor een Europese aanpak van zeldzame aandoeningen. Op de website van het Radboudumc staat een overzicht van de 41 erkende expertisecentra voor zeldzame aandoeningen.


 

Meer informatie


Roos de Gouw

persvoorlichter

06 25 69 52 37

Meer nieuws


Patiënt heeft belangrijke rol in terugdringen van niet-gepaste zorg Onderzoek wijst uit dat ’beter laten dan doen’ de kwaliteit van zorg verbetert en kosten verlaagt

24 januari 2019

Het blijkt verantwoord te kunnen: het terugdringen van niet-gepaste zorg. Want meer zorg is niet altijd betere zorg.

lees meer

Ignacio Malagon, Nederlands eerste hoogleraar Kinderanesthesiologie

21 januari 2019

Ignacio Malagon is met ingang van 1 januari 2019 benoemd tot hoogleraar Kinderanesthesiologie aan de Radboud Universiteit/Radboudumc. Hij is de eerste hoogleraar op dit gebied in Nederland.

lees meer

Zwangerschapsecho beschikbaar stellen in ontwikkelingslanden

21 januari 2019

Thomas van den Heuvel van het Radboudumc ontwikkelde een goedkoop echosysteem dat automatisch zwangerschapsduur, stuitliggingen en tweelingzwangerschappen kan detecteren.

lees meer

Onderzoek doen met een verstandelijke beperking Nieuwe richtlijn voor inclusief gezondheidsonderzoek

14 januari 2019

Patiënten werken steeds vaker mee aan wetenschappelijk onderzoek naar hun aandoening. Maar hoe doe je dat bij mensen met een verstandelijke beperking? Tessa Frankena van het Radboudumc zocht het uit.

lees meer

Innovation­award voor fysiotherapeu­ten Yvonne Geurts en Shanna Bloemen

14 januari 2019

Ze kregen de award voor hun inzet en succesvolle implementatie van het innovatieve concept: Beter uit Bed. Met hun enthousiasme en een geheel andere blik op de gezondheidszorg hebben ze het hele huis letterlijk in beweging gekregen.

lees meer
  • Snel naar