Nieuws Valkhofleerstoel voor Kathy Giacomini

28 mei 2018

Foto: UCSF Hoogleraar farmaceutische wetenschappen Kathy Giacomini van de University of California, San Francisco bekleedt dit jaar de Valkhofleerstoel van het Radboudumc. Elk jaar komt een vrouwelijke kandidaat die internationaal erkend en toonaangevend is in haar vakgebied in aanmerking voor deze leerstoel. Op donderdag 31 mei verzorgt Giacomini de jaarlijkse Valkhoflezing.

Kathy Giacomini is een van de leidende wetenschappers in het veld van de ‘pharmacogenomics’. Zij onderzoekt de rol van genetische variatie bij membraantransporteiwitten in de werking van medicijnen. Deze eiwitten brengen stoffen van buiten naar binnen de cel. De werking van medicijnen is sterk afhankelijk van de werking van deze eiwitten. Giacomini beschreef meer dan 100 genetische variaties in deze eiwitten en de invloed daarvan op de verwerking van geneesmiddelen.
 
Zo toonde Giacomini met haar onderzoek aan dat natuurlijke verschillen in transporteiwitten bij verschillende bevolkingsgroepen leiden tot verschillende reacties op medicijnen. Meer inzicht in deze verschillen leidt er hopelijk toe dat er een betere behandeling kan komen voor patiƫnten die niet op gangbare medicijnen reageren. Deze kennis over de wisselwerking tussen genetische variatie en medicijnen past Giacomini onder andere toe bij het middel metformine, dat veel gebruikt wordt in de behandeling van diabetes type 2.
 
Valkhoflezing
Op donderdag 31 mei verzorgt Kathy Giacomini de Valkhoflezing met de titel ‘The Solute Carrier Superfamily: Implications to human disease and drug response’. Tijdens haar bezoek aan het Radboudumc is ze te gast bij de afdeling Farmacologie/Toxicologie.

Meer nieuws


Ziekenhuizen regio starten IC-café voor voormalige IC-patiënten

21 maart 2019

Een opname op de IC kan erg ingrijpend zijn, voor patiënten en hun naasten. Daarom start het IC-café in deze regio.

lees meer

Aantasting medisch beroepsgeheim voor betere bepaling tbs bij weigeraars

20 maart 2019

Als onderdeel van de nieuwe Wet forensische zorg kan vanaf juli 2019 het medisch dossier van verdachten die tbs proberen te ontlopen worden opgeëist.

lees meer

Judith Homberg benoemd tot hoogleraar Translational Neuroscience

20 maart 2019

Judith Homberg is met ingang van 1 februari benoemd tot hoogleraar Translational Neuroscience aan de Radboud Universiteit/afdeling Cognitive Neuroscience Radboudumc.

lees meer

Direct dotteren na een acute hartstilstand is niet altijd noodzakelijk

18 maart 2019

Onmiddellijke hartkatheterisatie en dotteren biedt geen grotere kans op overleven bij gereanimeerde patiënten met een acute hartstilstand die niet veroorzaakt is door een hartinfarct.

lees meer

Nieuw open innovatieprogrammaTopFit gelanceerd tijdens Health Valley Event

15 maart 2019

Het Radboudumc is een van de initiatiefnemers van TopFit, een nieuw open innovatieprogramma in Oost-Nederland, dat gisteren werd gepresenteerd tijdens Health Valley

lees meer

RoboSculpt wint Health Valley Bridge Prijs 2019

15 maart 2019

Bezoekers van het Health Valley Event hebben het Radboudumc met het project RoboSculpt uitgeroepen tot winnaar van de Health Valley Bridge Prijs 2019.

lees meer