Nieuws Valkhofleerstoel voor Kathy Giacomini

28 mei 2018

Foto: UCSF Hoogleraar farmaceutische wetenschappen Kathy Giacomini van de University of California, San Francisco bekleedt dit jaar de Valkhofleerstoel van het Radboudumc. Elk jaar komt een vrouwelijke kandidaat die internationaal erkend en toonaangevend is in haar vakgebied in aanmerking voor deze leerstoel. Op donderdag 31 mei verzorgt Giacomini de jaarlijkse Valkhoflezing.

Kathy Giacomini is een van de leidende wetenschappers in het veld van de ‘pharmacogenomics’. Zij onderzoekt de rol van genetische variatie bij membraantransporteiwitten in de werking van medicijnen. Deze eiwitten brengen stoffen van buiten naar binnen de cel. De werking van medicijnen is sterk afhankelijk van de werking van deze eiwitten. Giacomini beschreef meer dan 100 genetische variaties in deze eiwitten en de invloed daarvan op de verwerking van geneesmiddelen.
 
Zo toonde Giacomini met haar onderzoek aan dat natuurlijke verschillen in transporteiwitten bij verschillende bevolkingsgroepen leiden tot verschillende reacties op medicijnen. Meer inzicht in deze verschillen leidt er hopelijk toe dat er een betere behandeling kan komen voor patiënten die niet op gangbare medicijnen reageren. Deze kennis over de wisselwerking tussen genetische variatie en medicijnen past Giacomini onder andere toe bij het middel metformine, dat veel gebruikt wordt in de behandeling van diabetes type 2.
 
Valkhoflezing
Op donderdag 31 mei verzorgt Kathy Giacomini de Valkhoflezing met de titel ‘The Solute Carrier Superfamily: Implications to human disease and drug response’. Tijdens haar bezoek aan het Radboudumc is ze te gast bij de afdeling Farmacologie/Toxicologie.

Meer nieuws


14 Radboudianen in top meest geciteerde wetenschappers

12 december 2018

Op de lijst met de 1 procent meest geciteerde wetenschappers van de afgelopen tien jaar, staan 14 wetenschappers die verbonden zijn aan het Radboudumc of de Radboud Universiteit.

lees meer

Onderzoek geneesmiddel zeldzame ziekte kan efficiënter en patiëntgerichter Nieuwe toepassing Bayesiaans gecombineerde N=1 trialmethode

12 december 2018

Om te beoordelen of een geneesmiddel voor een zeldzame ziekte effect heeft, is grootschalig onderzoek met een gerandomiseerde klinische studie niet altijd meer nodig, zeggen onderzoekers van de afdeling Neurologie en Health Evidence van het Radboudumc.

lees meer

Metalen implantaat maakt medicijn Doelgerichte therapie tegen bacteriële infecties

11 december 2018

Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt dat het ijzer in metalen implantaten medicijnen zoals antibiotica kan activeren. Op deze manier kunnen antibiotica in het bloed uitsluitend bij een implantaat infecties actief onderdrukken.

lees meer

Kleine groep patienten krijgt meniscusprothese Kunstmeniscus moet leiden tot minder pijn en betere belasting van de knie

10 december 2018

ATRO Medical BV heeft toestemming van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om de meniscusprothese Trammpolin® te implanteren bij achttien patiënten. Dit doet ATRO Medical BV samen met het Radboudumc, het Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek

lees meer

CardiacBooster ontwikkelt ondersteuningsapparaat voor cruciale dagen na hartinfarct Spin-off Radboudumc ontvangt kwart miljoen van RedMedTech Discovery Fund II

4 december 2018

CardiacBooster, spin-off van het Radboudumc, heeft een lening ontvangen van het RedMedTech Discovery Fund II. Dit versnelt de ontwikkeling van een apparaat dat de pompfunctie van het hart ondersteunt in een kritieke fase na een hartinfarct.

lees meer

MRI verbetert opsporing van prostaatkanker Bij de helft van de mannen is de ‘weefselprik’ niet meer nodig.

3 december 2018

Goed nieuws voor de ruim 40.000 mannen die jaarlijks met een verhoogde PSA-waarde naar het ziekenhuis gaan voor prostaatonderzoek. Bij een normale MRI is geen echogeleid biopt, of ‘weefselprik’ meer nodig.

lees meer
  • Snel naar