Nieuws Valkhofleerstoel voor Kathy Giacomini

28 mei 2018

Foto: UCSF Hoogleraar farmaceutische wetenschappen Kathy Giacomini van de University of California, San Francisco bekleedt dit jaar de Valkhofleerstoel van het Radboudumc. Elk jaar komt een vrouwelijke kandidaat die internationaal erkend en toonaangevend is in haar vakgebied in aanmerking voor deze leerstoel. Op donderdag 31 mei verzorgt Giacomini de jaarlijkse Valkhoflezing.

Kathy Giacomini is een van de leidende wetenschappers in het veld van de ‘pharmacogenomics’. Zij onderzoekt de rol van genetische variatie bij membraantransporteiwitten in de werking van medicijnen. Deze eiwitten brengen stoffen van buiten naar binnen de cel. De werking van medicijnen is sterk afhankelijk van de werking van deze eiwitten. Giacomini beschreef meer dan 100 genetische variaties in deze eiwitten en de invloed daarvan op de verwerking van geneesmiddelen.
 
Zo toonde Giacomini met haar onderzoek aan dat natuurlijke verschillen in transporteiwitten bij verschillende bevolkingsgroepen leiden tot verschillende reacties op medicijnen. Meer inzicht in deze verschillen leidt er hopelijk toe dat er een betere behandeling kan komen voor patiënten die niet op gangbare medicijnen reageren. Deze kennis over de wisselwerking tussen genetische variatie en medicijnen past Giacomini onder andere toe bij het middel metformine, dat veel gebruikt wordt in de behandeling van diabetes type 2.
 
Valkhoflezing
Op donderdag 31 mei verzorgt Kathy Giacomini de Valkhoflezing met de titel ‘The Solute Carrier Superfamily: Implications to human disease and drug response’. Tijdens haar bezoek aan het Radboudumc is ze te gast bij de afdeling Farmacologie/Toxicologie.

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontdekken nieuwe zenuwbaan in hersenen

17 oktober 2018

Onderzoekers van het Radboudumc hebben met diverse beeldvormende technieken een nieuwe zenuwbaan in de hersenen van mensen ontdekt. De vondst heeft mogelijk gevolgen voor de behandeling van onder andere aangezichtspijn.

lees meer

Radboudumc test noodstroom

15 oktober 2018

Op woensdag 17 oktober 2018 om 16.00 uur test het Radboudumc ziekenhuisbreed de noodstroom. Dit doen we om de veiligheid en continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen tijdens een echte stroomstoring. De test duurt maximaal 45 minuten.

lees meer

Nauwelijks overlap tussen patiënten met schizofrenie Onderzoek op groepsniveau zegt weinig over de individuele patiënt

11 oktober 2018

Patiënten met de diagnose schizofrenie vertonen onderling grote verschillen. Onderzoekers van het Radboudumc toonden samen met collega’s uit Engeland en Noorwegen aan dat slechts een verwaarloosbaar aantal identieke eigenschappen in de hersenen voorkomt bij meer dan twee procent van de patiënten.

lees meer

Acht Radboudumc vrouwen in de Viva400

8 oktober 2018

Acht vrouwen binnen het Radboudumc zijn genomineerd in de jaarlijkse VIVA400-lijst. Stuk voor stuk ambitieuze, ondernemende vrouwen die afgelopen jaar het verschil wisten te maken.

lees meer

Grote subsidie voor ontwikkeling e-health hartrevalidatie Eurostar subsidie van 1,9 miljoen voor project CaRe

4 oktober 2018

Hoogleraar integratieve fysiologie Maria Hopman van het Radboudumc gaat samen met Deense en Zwitserse bedrijven een e-health programma opzetten voor hartrevalidatie. Zij krijgen hiervoor een Eurostar subsidie van 1,9 miljoen euro.

lees meer

Erfelijke aanleg voor overgewicht groter in dikmakende omgeving

3 oktober 2018

Kinderen worden niet automatisch te dik als ze daar een erfelijke aanleg voor hebben. Deze aanleg voor overgewicht komt sterker tot uiting in een omgeving die overgewicht in de hand werkt.

lees meer
  • Snel naar