Nieuws Het Radboudumc investeert in een Unity MR-Linac voor gerichtere bestraling
8 maart 2019

Het Radboudumc is de eerste in de regio Oost Nederland die patiënten straks met de Unity MR-Linac kan bestralen. Nu al wordt het apparaat ingezet in het UMC Utrecht, waar het in samenwerking met Elekta en Philips is ontwikkeld, en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Met de komst van de MR-Linac in Nijmegen beschikt het Radboudumc over de nieuwste bestralingsmethodiek in de regio.

Marcel Verheij, afdelingshoofd Radiotherapie: “De Unity MR-Linac maakt MRI-gestuurde bestraling mogelijk, een logische volgende stap binnen de radiotherapie en daarmee de behandeling van patiënten met kanker. Deze techniek geeft ons de mogelijkheid om rekening te houden met veranderingen van positie, vorm en functie van de tumor waardoor we de behandeling van patiënten nog nauwkeuriger kunnen uitvoeren. Samen met Elekta werken we aan de verdere ontwikkeling en innovatieve toepassingen van MRI-gestuurde radiotherapie.”
 


Naar verwachting wordt de Unity MR-Linac begin 2020  geïnstalleerd op de afdeling Radiotherapie. De eerste patiënten kunnen dan na de zomer van dat jaar behandeld worden. Voordat het zover is moet er nog een verbouwing plaatsvinden om ruimte te maken voor het apparaat, en moet het personeel dat ermee gaat werken worden opgeleid. MRI-gestuurde bestraling vraagt om specifieke expertise om de beelden goed te kunnen interpreteren én om daaraan de juiste conclusies voor het behandelplan  te verbinden. 
Naast de verbetering in behandelmogelijkheden biedt de aanschaf van de Unity MR-Linac ook voor onderzoek nieuwe toepassingsmogelijkheden. Zo kan het een rol spelen in het monitoren en voorspellen van de uitkomst van radiotherapie- en gecombineerde behandelingen (bijvoorbeeld met immunotherapie).
De aanschaf van de Unity MR-Linac is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de afdelingen Radiotherapie en Radiologie & Nucleaire Geneeskunde van het Radboudumc. Ook de oncologische zorgketens en regionale partners worden nauw betrokken. Voor het Radboudumc is het belangrijk om deze nieuwe technologie samen met onze netwerkpartners te introduceren in onze regio.

Op 7 maart werd de koopovereenkomst getekend.


 

Meer nieuws


Zeven hoogleraren benoemd als lid van Academia Europaea

22 augustus 2019

De Nijmeegse hoogleraren Hans van Bokhoven, Beatrice van der Heijden, Olivier Hekster, Nicoline Hoogerbrugge, Hans de Kroon, Asli Ozyurek en Michiel Vermeulen zijn onlangs benoemd in de Academia Europaea

lees meer

Social-mediaberichten over medicijngebruik tijdens zwangerschap vaak onjuist

21 augustus 2019

Op Nederlandstalige social media wordt regelmatig gepost over de veiligheid van medicijnen voor zwangere vrouwen. Uit een nieuwe analyse blijkt echter dat de informatie over het risico van medicijngebruik in die berichten vaak niet overeenkomt met de richtlijnen.

lees meer

Veel proefpersonen bij Lowlands-onderzoek Radboudumc

19 augustus 2019

1.472 festivalbezoekers laten ‘in hun broek kijken’ en 383 leren reanimeren.

lees meer

Lowlands-bezoekers leren levens redden Welke training is het beste: ‘traditionele’ instructeurstraining of virtual reality-bril en app?

17 augustus 2019

In onderzoek van het Radboudumc leren bezoekers van het festival reanimeren, en wordt onderzocht wat hiervoor de beste methode is: een traditionele methode met een instructeur of een virtual reanimatie-app.

lees meer

Lowlands-bezoekers doen mee aan onderzoek: hoe tevreden ben jij over je piem of poes? ‘Alles is anders bij iedereen, dus ook daar’

16 augustus 2019

Hoe ziet je geslachtsorgaan eruit en hoe tevreden ben je ermee? Lowlands-bezoekers doen dit weekend mee aan onderzoek van het Radboudumc waarin ze dit anoniem laten weten. De resultaten kunnen eraan bijdragen om patiënten met een ‘variatie van het geslachtsdeel’ beter te helpen.

lees meer

Verhoogd gehalte van signaalstof troponine na inspanning voorspelt risico op hartinfarct, beroerte en vroegtijdige sterfte

13 augustus 2019

Een verhoogde concentratie van het eiwit troponine in het bloed na langdurig wandelen is geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Dit blijkt uit onderzoek onder 725 deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse dat maandag is gepubliceerd in Circulation.

lees meer