Nieuws Het Radboudumc investeert in een Unity MR-Linac voor gerichtere bestraling

8 maart 2019

Het Radboudumc is de eerste in de regio Oost Nederland die patiënten straks met de Unity MR-Linac kan bestralen. Nu al wordt het apparaat ingezet in het UMC Utrecht, waar het in samenwerking met Elekta en Philips is ontwikkeld, en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Met de komst van de MR-Linac in Nijmegen beschikt het Radboudumc over de nieuwste bestralingsmethodiek in de regio.

Marcel Verheij, afdelingshoofd Radiotherapie: “De Unity MR-Linac maakt MRI-gestuurde bestraling mogelijk, een logische volgende stap binnen de radiotherapie en daarmee de behandeling van patiënten met kanker. Deze techniek geeft ons de mogelijkheid om rekening te houden met veranderingen van positie, vorm en functie van de tumor waardoor we de behandeling van patiënten nog nauwkeuriger kunnen uitvoeren. Samen met Elekta werken we aan de verdere ontwikkeling en innovatieve toepassingen van MRI-gestuurde radiotherapie.”
 


Naar verwachting wordt de Unity MR-Linac begin 2020  geïnstalleerd op de afdeling Radiotherapie. De eerste patiënten kunnen dan na de zomer van dat jaar behandeld worden. Voordat het zover is moet er nog een verbouwing plaatsvinden om ruimte te maken voor het apparaat, en moet het personeel dat ermee gaat werken worden opgeleid. MRI-gestuurde bestraling vraagt om specifieke expertise om de beelden goed te kunnen interpreteren én om daaraan de juiste conclusies voor het behandelplan  te verbinden. 
Naast de verbetering in behandelmogelijkheden biedt de aanschaf van de Unity MR-Linac ook voor onderzoek nieuwe toepassingsmogelijkheden. Zo kan het een rol spelen in het monitoren en voorspellen van de uitkomst van radiotherapie- en gecombineerde behandelingen (bijvoorbeeld met immunotherapie).
De aanschaf van de Unity MR-Linac is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de afdelingen Radiotherapie en Radiologie & Nucleaire Geneeskunde van het Radboudumc. Ook de oncologische zorgketens en regionale partners worden nauw betrokken. Voor het Radboudumc is het belangrijk om deze nieuwe technologie samen met onze netwerkpartners te introduceren in onze regio.

Op 7 maart werd de koopovereenkomst getekend.


 

Meer nieuws


Onderzoek studenten rookvrij terrein bij hoofdingang Radboudumc

21 mei 2019

Van 20 tot en met 31 mei voeren studenten onderzoek uit in het kader van onze ambitie om het Radboudumc-terrein rookvrij te maken.

lees meer

Ondernemers presenteren memorabele missers

20 mei 2019

Nijmegen School of Management, Mercator Launch en StartUp Nijmegen organiseren op 21 mei de Fuck Up Night, een evenement waarbij ervaren ondernemers hun grote missers (failures/fuck ups) presenteren voor studenten en startende ondernemers.

lees meer

Drie Radboudteams doen onderzoek tijdens Lowlands

20 mei 2019

Hoe kun je het beste leren reanimeren? Hoe tevreden ben jij over je piem of poes? En wat vertel jij een vreemde op Lowlands?

lees meer

Bas Bloem 16 mei bij Omroep Gelderland Beluister de uitzending over zijn boek met Michael J. Fox

15 mei 2019

Neuroloog Bas Bloem in gesprek over het boek dat hij schrijft met Michael J. Fox over parkinson.

lees meer

Metabole ziekten sneller opsporen en behandelen door samenwerking

15 mei 2019

Zes academische centra en de patiëntenvereniging voor metabole ziekten VKS willen de diagnose en behandeling van erfelijke metabole ziekten (stofwisselingsziekten) verbeteren met de lancering van het samenwerkingsverband United for Metabolic Diseases (UMD).

lees meer

Snel duidelijkheid over BRCA mutatie met nieuwe test Gevoelige DNA test faciliteert persoonlijke behandeling eierstokkanker

14 mei 2019

Een nieuwe DNA-test in de tumor spoort bij vrouwen met eierstokkanker bijna twee keer zoveel BRCA-mutaties op als de gangbare test in bloed. Dit schrijven onderzoekers van het Radboudumc deze week in Journal of the National Cancer Institute.

lees meer