Nieuws Uitspraak tuchtzaak Cardiologie en Cardiothoracale Chirurgie

18 januari 2019

Op vrijdag 18 januari heeft het regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Zwolle uitspraak gedaan in de zaak waarbij tien artsen van de afdelingen Cardiologie en Cardiothoracale Chirurgie betrokken zijn.

Het tuchtcollege heeft van de 46 deelklachten die zijn ingediend tegen tien zorgprofessionals, drie deelklachten gegrond verklaard waarbij twee zorgprofessionals betrokken waren. Eén zorgprofessional heeft een waarschuwing opgelegd gekregen. Het Radboudumc neemt uitspraken van een tuchtrechter uiterst serieus en gaat de volledige uitspraken nader bestuderen.

Het Radboudumc betreurt het wanneer de zorg voor een patiënt niet optimaal is verlopen en streeft continu naar verbetering. Deze casus laat opnieuw zien dat goede communicatie essentieel is in een complexe organisatie als het Radboudumc. Hiervoor hebben we onder andere een nieuwe richtlijn ten aanzien van hoofdbehandelaarschap in gebruik genomen en wordt het ziekenhuisbrede antistollingsprotocol herzien.

De algemene resultaten van het Radboudumc op het gebied van hartzorg zijn goed. Dat blijkt onder ander uit het rapport van de Nederlandse Hartregistratie van 28 november 2018. Hierin worden de resultaten van Radboudumc in vergelijking met de verschillende ziekenhuizen  per behandeld ziektebeeld en per ingreep/operatie openbaar gepubliceerd. Dit laat een constante kwaliteit van zorg zien. We blijven ons inspannen om de best mogelijke zorg voor onze patiënten te leveren.

Wat is tuchtrecht?
Het tuchtrecht is rechtspraak waarbij het tuchtcollege beoordeelt of een arts of andere hulpverlener volgens de voor hem geldende professionele standaard heeft gewerkt. Het tuchtrecht is bedoeld om de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen en bewaken. Het tuchtrecht geldt voor alle beroepsgroepen die staan ingeschreven in het BIG-register, waaronder artsen, maar bijvoorbeeld ook tandartsen, verpleegkundigen en apothekers. Een medisch tuchtcollege bestaat uit juristen en lid-beroepsgenoten.
 

Meer nieuws


Een jaar corona: de rol van (anti)stolling bij COVID-patiënten

19 mei 2021 COVID-patiënten in het ziekenhuis hebben mogelijk baat bij een extra dosis antistollingsmedicatie, tenzij ze al op de intensive care liggen. De eerste onderzoeken wijzen niet alleen op een lagere kans op trombose, maar ook op een minder ernstig verloop van de infectie met het coronavirus. lees meer

Water als nieuw middel voor hartonderzoek bij pijn op de borst

1 maart 2021 Wetenschappers van het Radboudumc hebben met succes een nieuwe techniek toegepast om oorzaken van pijn op de borst in de kransslagaders van het hart te onderzoeken. lees meer

Zwangerschapscomplicaties en vroege menopauze zijn van invloed op hart- en vaatziekten bij vrouwen

9 februari 2021 Een aantal specifieke aandoeningen bij vrouwen zijn belangrijk in hun risico op hart- en vaatziekten. Het gaat hierbij onder meer om een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, zwangerschapsdiabetes en een vervroegde menopauze. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet