Nieuws Uitspraak tuchtzaak Cardiologie en Cardiothorocale Chirurgie

18 januari 2019

Op vrijdag 18 januari heeft het regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Zwolle uitspraak gedaan in de zaak waarbij tien artsen van de afdelingen Cardiologie en Cardiothoracale Chirurgie betrokken zijn.

Het tuchtcollege heeft van de 46 deelklachten die zijn ingediend tegen tien zorgprofessionals, drie deelklachten gegrond verklaard waarbij twee zorgprofessionals betrokken waren. Eén zorgprofessional heeft een waarschuwing opgelegd gekregen. Het Radboudumc neemt uitspraken van een tuchtrechter uiterst serieus en gaat de volledige uitspraken nader bestuderen.

Het Radboudumc betreurt het wanneer de zorg voor een patiënt niet optimaal is verlopen en streeft continu naar verbetering. Deze casus laat opnieuw zien dat goede communicatie essentieel is in een complexe organisatie als het Radboudumc. Hiervoor hebben we onder andere een nieuwe richtlijn ten aanzien van hoofdbehandelaarschap in gebruik genomen en wordt het ziekenhuisbrede antistollingsprotocol herzien.

De algemene resultaten van het Radboudumc op het gebied van hartzorg zijn goed. Dat blijkt onder ander uit het rapport van de Nederlandse Hartregistratie van 28 november 2018. Hierin worden de resultaten van Radboudumc in vergelijking met de verschillende ziekenhuizen  per behandeld ziektebeeld en per ingreep/operatie openbaar gepubliceerd. Dit laat een constante kwaliteit van zorg zien. We blijven ons inspannen om de best mogelijke zorg voor onze patiënten te leveren.

Wat is tuchtrecht?
Het tuchtrecht is rechtspraak waarbij het tuchtcollege beoordeelt of een arts of andere hulpverlener volgens de voor hem geldende professionele standaard heeft gewerkt. Het tuchtrecht is bedoeld om de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen en bewaken. Het tuchtrecht geldt voor alle beroepsgroepen die staan ingeschreven in het BIG-register, waaronder artsen, maar bijvoorbeeld ook tandartsen, verpleegkundigen en apothekers. Een medisch tuchtcollege bestaat uit juristen en lid-beroepsgenoten.
 

Meer informatie


Roos de Gouw

persvoorlichter

06 25 69 52 37

Meer nieuws


Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker De zoektocht naar nieuwe genetische oorzaken van kanker gaat door

12 februari 2019

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken.

lees meer

Stresshormoon kan exposuretherapie bij PTSS misschien verbeteren Experimenteel onderzoek moet uitwijzen of hypothese klopt

7 februari 2019

Benno Roozendaal heeft een TOP-subsidie ontvangen van ZonMw die hij gaat gebruiken om de rol van het stresshormoon cortisol te onderzoeken bij exposuretherapie voor patiënten met posttraumatisch stresssyndroom (PTSS).

lees meer

Raadsel van ontbrekende genetische oorzaken opgelost Moleculaire pleisters ook in ontwikkeling voor de ziekte van Stargardt

6 februari 2019

Bij een kwart van patiënten met de ziekte van Stargardt was tot voor kort geen duidelijke genetische oorzaak aanwijsbaar. Onderzoekers van het Radboudumc hebben de oorzaak gevonden. Die mutaties zitten in de intronen.

lees meer

Effect bekkenfysiotherapie na endeldarmoperatie onderzocht

6 februari 2019

Na een endeldarmoperatie houdt een groot deel van de patiënten klachten met de ontlasting. Onderzoek in het Radboudumc en vijftien andere ziekenhuizen moet uitwijzen of bekkenfysiotherapie deze klachten kan verminderen.

lees meer

Voetbalclubs helpen hun fans gezonder leven

6 februari 2019

Door EuroFIT, een speciaal leefstijlprogramma voor mannelijke voetbalfans, bewegen de fans meer en eten ze gezonder. . Het EuroFIT-onderzoek van onder andere Amsterdam UMC en Radboudumc onder voetbalfans van 15 Europese profclubs is gepubliceerd in PLoS Medicine.

lees meer