Nieuws Marc Spaanderman benoemd tot hoogleraar Verloskunde
14 april 2020

Marc Spaanderman is met ingang van 1 maart 2020 benoemd tot hoogleraar Verloskunde aan het Radboudumc/de Radboud Universiteit. Spaanderman was tot zijn komst naar Nijmegen hoogleraar, opleider en hoofd van de afdeling verloskunde aan de Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+.

Marc Spaanderman (1966, Waldbauer) behaalde in 1993 zijn Master Geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Hij specialiseerde zich op het gebied van de gynaecologie en obstetrie aan de Universiteit Maastricht en promoveerde daar in 2001 op onderzoek naar verandering in functie van hart-, vaat- en nierfunctie bij vrouwen voor en tijdens de zwangerschap. Naast gezonde vrouwen onderzocht hij veel vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging hadden doorgemaakt, een veel voorkomende hart-vaat-aandoening tijdens de zwangerschap.

Spaanderman werkte als onderzoeker en gynaecoloog in het Maastricht UMC+, het Maxima Medisch Centrum en het Radboudumc. In 2012 werd hij benoemd tot hoogleraar in Maastricht. Zijn onderzoeksinteresses zijn preconceptiebegeleiding, risicovolle zwangerschap, maternale fysiologie, gendergevoelige cardiovasculaire ziekte en gezondheid en  gezondheidseducatie. Preventie van hart- en vaatziekten is daarin het centrale thema.

In Limburg zette hij een netwerk op van professionals uit de zwangerschapszorg en ontwikkelde een nieuwe techniek voor richtlijn ontwikkeling voor de hele keten, van de vroege zwangerschap tot na de bevalling. Een ander recent afgerond project onder zijn leiding en uitgevoerd met subsidie van de Hartstichting was Queen of Hearts: verbetering van de diagnose van subklinische hart- en vaataandoeningen bij vrouwen.

Thema Vascular Damage

In het Radboudumc zal prof. Spaanderman, binnen het wetenschappelijke thema Vascular Damage, zich inzetten een zorg- en onderzoek expertise netwerk te bouwen rondom vrouwen met een verhoogd risico op hart- en vaatdysfunctie met als doel de gezondheid voor, tijdens en na de zwangerschap te verbeteren en te behouden. Spaanderman blijft ook als hoogleraar verbonden aan het Maastricht UMC+ en zal nadrukkelijk streven naar intensieve en overkoepelende samenwerking tussen beide centra.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Meer nieuws


Laatste vlucht Lifeliner 5 met coronapatiënten Aantal intensive-care-coronapatiënten sterk gedaald

22 mei 2020

Lifeliner 5 heeft vanuit standplaats Volkel 66 coronapatiënten en 2 non-COVID-intensive-care-patiënten vervoerd. De patiënten kwamen veelal uit ziekenhuizen uit het zuiden van het land en werden naar het noorden van Nederland en naar Duitsland gebracht, en vice versa.

lees meer

Twee onderzoeken naar malariavaccins; deel 2 Een vaccin gebaseerd op een verzwakte menselijke malariaparasiet

20 mei 2020

In een vernieuwende studie hebben Radboudumc en LUMC gezamenlijk een kandidaat-vaccin getest op basis van een genetisch verzwakte malariaparasiet. De resultaten van deze klinische trial laten zien dat het vaccin veilig is en een afweerreactie opwekt tegen een malaria-infectie.

lees meer

Twee onderzoeken naar malariavaccins; deel 1 Een vaccin gebaseerd op malariaparasieten die in knaagdieren voorkomen.

20 mei 2020

Een vaccin gebaseerd op malariaparasieten die in knaagdieren voorkomen zorgt bij mensen voor een afname van 95% in infectie van de lever. Een internationale samenwerking publiceert de resultaten in Science Translational Medicine.

lees meer

Thuiswerkers bewegen veel minder door coronamaatregelen Minder woon-werkverkeer wordt niet gecompenseerd

19 mei 2020

Mensen die door de coronamaatregelen minder bewegen omdat ze thuiswerken en minder activiteiten buiten de deur hebben, compenseren deze afname in beweging niet of nauwelijks, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc onder deelnemers aan de Vierdaagse en de Zevenheuvelenloop.

lees meer

Onderzoek: Ruiken of je darmkanker hebt? Een elektrische neus analyseert je adem

19 mei 2020

Het elektronisch registreren en analyseren van bestanddelen van adem lijkt aan een opmars bezig. Maag-, darm-, en lever-arts Peter Siersema onderzoekt met collega’s of de e-Nose te gebruiken is voor diverse toepassingen.

lees meer

Ontstekingsremmer Anakinra lijkt ademhalingsfunctie te verbeteren in specifieke groep covid-19 patiënten

19 mei 2020

Een Grieks-Nijmeegs onderzoek naar het effect van anakinra bij 8 ernstig zieke covid-19 patiënten laat een verbetering van de ademhalingsfunctie zien. Ondanks de bemoedigende gegevens is het aantal patiënten in dit onderzoek nog te klein om harde conclusies te trekken.

lees meer