Nieuws Slim horloge stelt hartstilstand betrouwbaar vast

22 februari 2024

Onderzoekers onder leiding van het Radboudumc zijn erin geslaagd om met een smartwatch betrouwbaar te meten of de bloedsomloop stilvalt bij een patiënt, zoals bij een hartstilstand. Ze toonden dat aan bij 291 patiënten die een operatie ondergingen, waarbij de bloedsomloop standaard onderbroken moet worden. Deze resultaten zijn vandaag verschenen in The Lancet Digital Health. De Hartstichting initieerde en financiert het onderzoek.

De artsen en wetenschappers voerden het onderzoek uit bij 291 patiënten, die een operatie ondergingen waarbij het gebruikelijk is dat de bloedsomloop even stil komt te liggen. Bijvoorbeeld de plaatsing van een ICD, ook wel een inwendige defibrillator genoemd. Dat is een apparaatje dat levensgevaarlijke hartritmestoornissen kan behandelen. Na plaatsing testen cardiologen of de ICD ingrijpt bij een hartritmestoornis die een hartstilstand veroorzaakt. De deelnemende patiënten gaven vooraf aan dat ze de smartwatch tijdens de operatie wilden dragen. Bij vrijwel alle patiënten stelde het horloge de hartstilstand succesvol vast.

Speciale smartwatch

De onderzoekers onder leiding van Niels van Royen en Judith Bonnes van het Radboudumc maakten gebruik van de Cardiowatch van het bedrijf Corsano Health. Het horloge is voorzien van speciale software, die de onderzoekers hebben ontwikkeld. Het maakt gebruik van zogenaamde PPG sensoren, die met behulp van licht kunnen meten of er minder bloed stroomt door de kleinste bloedvaatjes in de huid. Dat gebeurt als de bloedsomloop stilvalt door een hartstilstand. 

Nog testen in het echte leven

In het vervolgonderzoek gaan de onderzoekers kijken of deze techniek ook volledig betrouwbaar is in het normale leven. Op een operatietafel ligt iemand stil, maar in het dagelijks leven maken mensen allerlei bewegingen. Voor dit vervolg zoeken de onderzoekers nog gezonde vrijwilligers, ICD-dragers en andere hartpatiënten, die mee willen doen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op www.detect-study.com.

Oplossing nodig voor hartstilstand zonder getuigen

Het doel van het DETECT onderzoek is het ontwikkelen een smartwatch die een hartstilstand kan signaleren én hulpdiensten kan inschakelen. Dertig procent van de mensen met een hartstilstand zijn alleen. Dan zijn er geen getuigen die hulp kunnen bieden of inschakelen. Mensen hebben dan geen kans om een hartstilstand te overleven. Voor het geval een horloge onterecht een hartstilstand signaleert, is het de bedoeling dat gebruikers een oproep naar de meldkamers kunnen annuleren. Ook dit gaan de onderzoekers in de komende periode testen. 

Over het onderzoek

De Hartstichting nam in 2020 initiatief voor het onderzoeksprogramma hartstilstand zonder getuigen. Met het landelijke netwerk van burgerhulpverleners en AED’s zijn de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand sterk gestegen. De Hartstichting wil ook overlevingskansen bieden aan mensen die een hartstilstand krijgen waar geen omstander bij is. DETECT is één van de twee onderzoeken die de Hartstichting financiert vanuit de PPS-toeslag die door de Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland) beschikbaar is gesteld aan de Hartstichting om publiek-private samenwerkingen te stimuleren.

Het slimme horloge voor automatische signalering van een hartstilstand en alarmering van de hulpdiensten wordt ontwikkeld in samenwerking met het Erasmus MC, Reinier de Graaf Gasthuis en Corsano Health. Aan bovengenoemde studie nam ook het Maastricht UMC+ deel. 

Over de publicatie

Deze studie is gepubliceerd in The Lancet Digital Health: Automated cardiac arrest detection using a photoplethysmography wristband: algorithm development and validation in patients with induced circulatory arrest in the DETECT-1 study. Roos Edgar, Niels T B Scholte, Kambiz Ebrahimkheil, Marc A Brouwer, Rypko J Beukema, Masih Mafi-Rad, Kevin Vernooy, Sing-Chien Yap, Eelko Ronner, Nicolas van Mieghem, Eric Boersma, Peter C Stas, Niels van Royen, Judith L Bonnes. Het onderzoek werd mede gefinancierd door Health~Holland.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet