Patiëntenzorg Aandoeningen Primaire immuundeficiëntie

Wat is primaire immuundeficiëntie?

Bij gezonde mensen beschermt het afweersysteem het lichaam tegen infecties. Bij mensen met een afweerstoornis werkt het afweersysteem niet goed. Hierdoor krijgen ze sneller infecties en zijn ze vaker ziek.

lees meer

Wat is primaire immuundeficiëntie?

Mensen met een afweerstoornis hebben vaker dan normaal last van infecties. Bij gezonde mensen beschermt het afweersysteem het lichaam tegen infecties. Bij mensen met een afweerstoornis werkt het afweersysteem niet goed. Hierdoor krijgen ze sneller infecties en zijn ze vaker ziek. Mensen met een afweerstoornis kunnen ook ziek worden door verwekkers die niet ziekmakend zijn voor gezonde mensen.Behandeling

Welke behandeling nodig is, verschilt per persoon en per afweerstoornis.

lees meer

Behandeling

Welke behandeling nodig is, verschilt per persoon en per afweerstoornis. Veel gebruikte behandelingen zijn:

  • U krijgt onderhoudsantibiotica. Dit betekent dat u tijdens een periode (maanden of langer) een lage dosis antibiotica slikt. Dit helpt om te voorkomen dat u ziek wordt van bacteriën of schimmels.
  • U krijgt infuustherapie. Bij sommige patiënten is het nodig om afweerstoffen toe te dienen via een infuus. Deze behandeling kan in het ziekenhuis plaatsvinden, maar wordt vaak ook thuis gegeven onder behandeling van de thuiszorg.
  • Gebruik van medicatie die de afweer stimuleert (zogenaamde immuunmodulatie). Hiervan bestaan verschillende soorten.

Soms is het nodig om deze behandelingen tegelijk in te zetten. Uw behandelaar bespreekt de opties met u. U beslist altijd zelf of u een behandeling wel of niet wilt proberen.


Onderzoeken

Voor de diagnose afweerstoornis is het gesprek met de arts of verpleegkundig specialist erg belangrijk. Extra onderzoek kan nodig zijn, zoals bloedonderzoek, erfelijkheidsonderzoek, een röntgenfoto of een scan.

lees meer

Onderzoeken

Voor de diagnose afweerstoornis is het gesprek met de arts of verpleegkundig specialist erg belangrijk. In dit gesprek wordt besproken hoe vaak u ziek bent, wat er aan de hand was, en welke andere aanwijzingen er zijn die bij een afweerstoornis kunnen passen. Ook vraagt de arts of verpleegkundige naar ziekten in uw familie.

Na het vraaggesprek is soms extra onderzoek nodig. Zoals bloedonderzoek (bijvoorbeeld naar de hoeveelheid afweercellen of afweerstoffen in het bloed), erfelijkheidsonderzoek (meestal ook op bloed), een röntgenfoto, of een scan.

Welke onderzoeken nodig zijn, verschilt per persoon. Uw behandelaar bespreekt wat nodig en mogelijk is. Soms is het nodig gegevens op te vragen bij andere artsen die u hebben behandeld. Of wordt u gevraagd om langs te komen op het moment dat u klachten of verschijnselen van een infectie heeft.

Waarom naar het Radboudumc?

Het Radboudumc is gespecialiseerd in het vaststellen en behandelen van afweerstoornissen bij kinderen en volwassenen.

lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Het Radboudumc is gespecialiseerd in het vaststellen en behandelen van afweerstoornissen bij kinderen en volwassenen. Mensen met een (verdenking op) een afweerstoornis worden behandeld door de kinderarts, een internist of een verpleegkundig specialist met speciale interesse in afweerstoornissen (immunoloog of infectioloog). Deze artsen werken nauw samen met andere specialisten, zoals specialisten op het gebied van erfelijkheidsonderzoek, verwekkers van infectie, en laboratoriumspecialisten. Hierdoor is het mogelijk om vast te stellen dat iemand een afweerstoornis heeft. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaken van afweerstoornissen.

Als het nodig is, is behandeling met antibiotica, afweerstoffen, of ontstekingsremmers mogelijk. Voor elke patiënt wordt een passend behandelplan gemaakt, afgestemd op de persoon.

De kundigheid van het Radboudumc op dit gebied is internationaal erkend. Onze afdeling voor afweerstoornissen maakt deel uit van het Europese netwerk voor patiënten met een zeldzame aandoening van het afweersysteem (ERN-RITA).

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet