Lopende onderzoeken Bewegingsonderzoek

Doelgroep

Deze informatie is bedoeld voor gezonde mensen. Maar wat is gezond? Het begrip “gezond” verschilt per onderzoek. Zo zou iemand met een handafwijking, bijvoorbeeld, wel mee kunnen doen met onderzoek naar de functie van beenspieren. De onderzoeker zal daarom voorafgaand altijd een vragenlijst bij u afnemen om te bepalen of u met het betreffende onderzoek mee kunt doen.

Wat houdt het onderzoek in?

Door ziekte of veroudering kunnen mensen problemen krijgen met bewegen. Men kan bijvoorbeeld moeilijker in evenwicht blijven, moeizamer lopen, of de armen minder goed gebruiken. Om hiervoor een goede behandeling te kunnen ontwikkelen, moeten we eerst begrijpen wat precies het probleem is. Daarom doen we hier wetenschappelijk onderzoek naar. Voor deze onderzoeken zijn ook gezonde vrijwilligers nodig, zodat we een goed beeld krijgen van de normale bewegingsmogelijkheden van mensen.

Wij nodigen u van harte uit om u als vrijwilliger aan te melden en ons bewegingsonderzoek zelf te ervaren. Er zijn verschillende onderzoeken waar u aan mee kunt doen en de tijdsduur hiervan varieert van 1 tot 5 uur. Het gaat in alle gevallen om ongevaarlijke en pijnloze testen van balans, lopen, arm- en rompbewegingen, en spreken en slikken. Bij een balansonderzoek zult u ten alle tijden een veiligheidstuigje dragen om te voorkomen dat u valt tijdens het onderzoek. Hieronder vindt u een paar voorbeelden van ons bewegingsonderzoek.

  • Hoe komt het dat sommige ouderen vallen, en anderen niet? We onderzoeken welke kenmerken van lopen, balans en cognitie een verhoogd valrisico verklaren bij ouderen, onder andere met een geavanceerde loopmat en een bewegend platform (Radboud Valsimulator).
  • Welke beweging en spierkracht heb je nodig om een glas limonade te drinken of je haren te kammen? We onderzoeken de benodigde beweging en spierkracht om hulpmiddelen te ontwikkelen voor mensen die te weinig spierkracht hebben om deze dagelijkse activiteiten uit te voeren

Deelname aan het onderzoek

Indien u geïnteresseerd bent kunt u het toestemmingsformulier uitprinten, invullen en inleveren bij het secretariaat (route 898). Of opsturen naar: 
Radboudumc
898 Revalidatie
Secretariaat
Antwoordnummer 540
6500 VC Nijmegen

Database

Wanneer wij het ingevulde formulier ontvangen hebben zetten wij uw gegevens in onze database voor gezonde vrijwilligers. In deze database staan gegevens van mogelijke deelnemers aan toekomstige onderzoeken. Uw contactgegevens en leeftijd worden hierin opgeslagen om u op een later moment te kunnen benaderen. Uw leeftijd is van belang omdat we, afhankelijk van het onderzoek, mensen van verschillende leeftijdscategorieën nodig hebben. Alleen onderzoekers van het Radboudumc die hun onderzoek uitvoeren op de afdeling Revalidatie hebben toegang tot deze gegevens. Deze gegevens zullen nooit voor andere doeleinden gebruikt worden.

Op het moment dat u in aanmerking komt voor een onderzoek, wordt er contact opgenomen door de betreffende onderzoeker en ontvangt u uitgebreide informatie over het onderzoek. Na het ontvangen van deze informatie kunt u natuurlijk altijd aangeven of u wel of niet deel wilt nemen. U kunt ook op ieder moment aangeven om verwijderd te worden uit de database. Hierbij hoeft u niet aan te geven waarom u verwijderd wilt worden.

Meer informatie

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Laurien Honing-Broenland of Dorien Kil via telefoon (024-3655286) of e-mail (proefpersonen.reval@radboudumc.nl).
 

  • Medewerkers
  • Intranet