Lopende onderzoeken PERISCOPE project

Achtergrond van het onderzoek

Alle patiënten met een hersentumor (glioom) of hersenuitzaaiing worden regelmatig gecontroleerd met MRI-scans van de hersenen. Deze scans worden gemaakt om te kijken of de tumor verandert. Een standaard MRI-scan bevat soms wel en soms niet een perfusie MRI, een techniek waarmee de doorbloeding – de perfusie – van het hersenweefsel wordt bekeken. Omdat het niet goed bekend is of deze perfusie MRI zinvol is voor de analyse van hersentumoren, varieert het gebruik ervan per ziekenhuis. Deze techniek kan in theorie waardevolle informatie geven, maar het optimaal gebruik ervan in de dagelijkse praktijk is nog niet bekend. Het PERISCOPE project probeert dit te verhelderen om zo tot een landelijke richtlijn te komen.

Doel van het onderzoek

Wij doen dit project door in Nederland te gaan kijken naar hoe er wordt om gegaan met informatie van perfusie MRI. Ook willen we gaan onderzoeken hoe deze techniek de patiënt eventueel meer zekerheid over het effect van zijn of haar behandeling kan geven. Dit doen we door enerzijds goed te analyseren hoe er beslissingen genomen worden en anderzijds willen we de patiënt vragen hoe de uitslagen van de MRI scans ervaren worden. 

Wat meedoen inhoudt

Deelname betekent voor u dat we gegevens van u verzamelen en analyseren. Ook vragen we u om rondom de controlebezoeken na de scan een vragenlijst in te vullen. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten per keer. Alle gegevens die verzameld worden in dit project worden gecodeerd en centraal opgeslagen. Uw persoonsgegevens kunnen niet door de onderzoekers worden gezien; het is echter wel mogelijk om aanvullende gegevens op een later tijdstip op te vragen. 

Deelname aan deze studie heeft geen invloed op uw behandeling. Uw artsen zullen niets veranderen aan de wijze waarop de MRI-scans gemaakt worden, ook niet aan het aantal scans.

Deelname is vrijwillig. Er staat geen vergoeding tegenover. Zoals vaak het geval is bij wetenschappelijk onderzoek, levert deelname aan het onderzoek u geen directe voordelen op, maar het helpt wel de patiënten die na u dezelfde ziekte hebben

Voor wie?

Alle patiënten die in het Radboudumc behandeld worden met een glioom of een uitzaaiing in de hersenen. Bespreek met uw behandelend arts of u in aanmerking komt.

Contactgegevens

Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met Dr. J.M.M. Gijtenbeek, neuroloog Radboudumc, via (024) 361 66 00. 

  • Medewerkers
  • Intranet