We weten allemaal dat het zorglandschap verandert. We weten ook allemaal door welke ontwikkelingen het komt. Denk bijvoorbeeld aan de dubbele vergrijzing: mensen worden steeds ouder en er zijn steeds meer ouderen. Ze hebben vaak meerdere chronische aandoeningen. De beschikbaarheid van kennis en technologie neemt razendsnel snel toe, en daarmee ook de ontwikkeling van diagnostiek en behandelmogelijkheden. Nieuwe zorgconcepten doen hun intrede. Er is een oplopend tekort aan arbeidsplaatsen en de druk op de betaalbaarheid van onze zorg blijft. Als Radboudumc willen wij graag bijdragen aan de ontwikkeling van de gezondheidzorg van de toekomst. Dat kunnen en willen we echter niet alleen doen, maar in goede samenwerking met onze partners, ziekenhuizen en de eerste lijn. We willen van een universitair medisch centrum toe naar een academisch medisch netwerk.
 
We zijn nu nog bezig met de eerste grote stappen in de vormgeving van die netwerksamenwerking. Dat doen we met de ziekenhuizen in de regio, zoals het CWZ, Sint Maartenskliniek, Bernhoven en Maasziekenhuis Pantein. Met hen bekijken we op welke onderdelen we kunnen samenwerken om de juiste zorg, op het juiste moment op de juiste plek te organiseren voor de patiënt. En met het Maastricht UMC+ bouwen we aan een stevige academische samenwerking.
 
De volgende stap is wat mij betreft een beter georganiseerde transmurale zorg. Ik wil van doorverwijzen toe naar doorbehandelen, ook daar waar het de eerste lijn betreft. Daar zullen we met alle spelers – ziekenhuizen en huisartsen – ons hard voor moeten maken. U, als huisarts, speelt een onmisbare, essentiële rol in de zorg voor onze gezamenlijke patiënten. Een mooi voorbeeld is het net opgerichte Hartcentrum Nijmegen. U verwijst uw patiënt met hartklachten naar het Hartcentrum en deze wordt daarna doorbehandeld: door u, een regulier ziekenhuis of een academisch ziekenhuis, afhankelijk van de klachten en diagnose.
 
Een mooi voorbeeld, maar er is meer nodig: een gedeelde visie op transmurale zorg en gezamenlijke verantwoordelijk om die visie uit te werken naar een betere ‘infrastructuur’. Ik wil u dan ook vragen om hier met ons over door te denken en samen te gaan voor de mooiste, beste zorgregio van Nederland. Zodat de patiënt altijd de juiste behandeling krijgt. Laten we dat afspreken.
 
Het helpt hierin natuurlijk enorm als we elkaar goed kennen en weten te vinden. Daarom nodig ik u van harte uit voor de netwerkdag op 23 oktober, die de WDH Huisartsenkring Nijmegen e.o., CWZ en Radboudumc organiseren. Een perfecte gelegenheid om ideeën op te doen, om elkaar beter te leren kennen en samenwerkingsmogelijkheden te verkennen. Tot dan!
 
drs. Leon van Halder
voorzitter Raad van Bestuur van het Radboudumc
  • Medewerkers
  • Intranet