Verwijzers Nieuws voor verwijzers Maak kennis met Dieneke van Asselt

De enthousiaste klinisch geriater Dieneke van Asselt (1964) volgde haar opleiding, specialisatie en promotie in het Radboudumc. Daarna werkte ze dertien jaar in het Medisch Centrum Leeuwarden. Sinds twee jaar is ze terug in het Radboudumc, waar ze alles doet om het beste te bereiken voor haar patiënten en aios.

Wie is Dieneke van Asselt?

“Een gedreven, positieve geriater en opleider die het beste wil bereiken voor haar patiënten en aios. En een getrouwde vrouw en moeder van drie kinderen; onze dochter is al het huis uit, onze twee zoons wonen nog thuis. Mijn energie haal ik uit buiten zijn, ons gezin, lezen, handwerken en koken.”

Welk compliment heb je onlangs gekregen?

“Dat ik een idealist ben. Een collega zei me dit toen ik om feedback vroeg over mijn functioneren. Zo had ik mezelf nog nooit bekeken, maar misschien ben ik inderdaad een idealist. Een mooie eigenschap vind ik, al moet je oppassen voor jezelf en je omgeving dat je er niet in doorslaat.”

Je werkt sinds 2015 in het Radboudumc. Waarom besloot je Leeuwarden te verlaten?

“Ik heb met enorm veel plezier in Leeuwarden gewerkt. Toen daar echter de laatste jaren mensen met pensioen gingen, dacht ik: ‘Dit gaat mij niet gebeuren. Ik wil niet hier mijn eerste baan hebben en ook hier met pensioen gaan.’ Ik voelde mijn ambitie dringen en wilde nog meer leren, doen en bereiken. In het Radboudumc kwam dat allemaal mooi op zijn plek. Stilstaan is hier geen optie. Het zoeken, dingen willen weten en uitdagingen aangaan zit hier in de genen.”

Waar mag in het Radboudumc wat meer aandacht aan besteed worden?

“Aan samenwerking binnen én buiten het Radboudumc. Als opleider werk ik daar aan door bijvoorbeeld veel aandacht te hebben voor interprofessioneel leren en werken. Onlangs hebben we in het onderwijs aios van Huisartsgeneeskunde, Ouderengeneeskunde en Klinische Geriatrie samen patiënten laten zien. Niet alleen de casus, maar ook de samenwerking hebben we als groep daarna besproken. Ontzettend leuk en leerzaam om te doen. En absoluut nodig: ook samenwerken moet je leren.”

En hoe zit het met de samenwerking met jullie verwijzers?

“Onze afdeling Geriatrie heeft een prima werkrelatie met de specialisten Ouderengeneeskunde en verpleeghuizen in de regio. We weten elkaar te vinden en komen geregeld bij elkaar over de vloer om patiënten te bespreken. Ik merk wel dat het zorgaanbod voor kwetsbare ouderen zo veel complexer is geworden, dat het voor ons als geriaters in een academisch ziekenhuis moeilijk wordt om al die contacten te onderhouden.”

We staan aan de vooravond van een nieuwe regering. Wat zou je de regeerders willen meegeven rondom de gezondheidszorg?

“Schaf de verschillende financieringsstromen in de zorg af. Maak er één pot van. Als arts wil ik niet hoeven nadenken over uit welk ‘potje’ iets betaald wordt. Ik wil het beste doen voor mijn patiënt.”
 
  • Medewerkers
  • Intranet