Verwijzers Nieuws voor verwijzers ‘Dit mogen patiënten van ons verwachten’

Eind oktober vond de Nijmeegse Netwerkdag plaats. We hebben daar samen vooral antwoord gezocht op de vraag hoe we in onze zorgregio digitale middelen kunnen inzetten om onderlinge communicatie en daarmee samenwerking te verbeteren. Ik vond het een heel mooie dag, die wat mij betreft in de herhaling mag. Heel cliché, maar samenwerken is echt een sleutelwoord, blijkt iedere keer weer op dit soort dagen. De kracht van onze regio is niet zozeer uniek, maar wel goed om eens beter bij stil te staan: we zijn heel divers. In die diversiteit stikt het van de kennis, kunde en mogelijkheden. Die kunnen we beter benutten door onze krachten nog wat meer te bundelen. Dat verwachten en verdienen onze patiënten. Techniek en innovaties kunnen helpen om elkaar te vinden. Om samen te werken. En om zo samen de zorg te verbeteren.
 
We hebben natuurlijk al veel mooie voorbeelden in de regio. Denk aan de EPD’s, Zorgmail, Zorgdomein en het XDS-netwerk. Ik ben blij dat techniek ook steeds meer een brug vormt in multidisciplinaire overleggen in de regio. Daardoor wordt het ook mogelijk voor een huisarts om op afstand hieraan deel te nemen. Of de patiënt zelf!
 
Ik hoop dat we wel nog stappen gaan maken in de inzage in elkaars patiëntendossiers, zoals wij dat als Radboudumc met mijnRadboudpatiënten al bieden. En zoals huisartsen elkaar onderling die mogelijkheid bieden met het Landelijk Schakelpunt. Tijdens de netwerkdag heb ik het daar met een aantal huisartsen over gehad: de techniek is er, maar we zetten het nog niet breed in. Want ik, als specialist, kan niet via diezelfde techniek in een patiëntendossier van de huisarts. Dus dat heb ik als aandachtspunt meegenomen van deze dag en ik ga kijken hoe we hier iets mee kunnen. Want zeker in levensbedreigende situaties is het van belang dat we snel juiste en volledige informatie over een patiënt kunnen inzien. En zo ver zijn we nog niet. Want daar ligt natuurlijk een spanningsveld met privacy en gegevensbeveiliging. Zo zie je ook weer: techniek lost oude problemen op, maar zorgt ook weer voor nieuwe problemen. Wat mij betreft staat patiëntveiligheid echter voorop. Ik hoop dan ook dat we samen, als zorgprofessionals in het belang van en mét de patiënt, vooruit willen blijven kijken. Dat we een gezamenlijke visie ontwikkelen op dat spanningsveld en nieuwe uitdagingen sámen aangaan. Zeker met de huisarts. Want u weet bij uitstek waar de individuele patiënt in de volle breedte behoefte aan heeft terwijl onze aanvullende expertise vooral het specifieke ziektebeeld betreft.
 
Ronald Petru
Kinderarts-intensivist en Chief Medical Information Officer in het Radboudumc
  • Medewerkers
  • Intranet